Клаус Скаанинг, главен изпълнителен директор на Digishares – Interview Series

Клаус Сканинг е главен изпълнителен директор на Digishares, софтуерно решение, което се използва в процеса на издаване и текущото управление на токенизираните акции.

Преди това бяхте главен оперативен директор на Venturefusion – криптосистема за екосистема за създаване и растеж на стартиране. Как преминахте към главен изпълнителен директор на DigiShares?

Визията на VentureFusion е да се създаде децентрализирана платформа за инкубатори за стартиращи компании. Той ще работи като платформа за сътрудничество и зареждане, където основателите могат да токенизират собствения капитал в своите стартиращи компании (дори ако не съществува юридическа единица) и да използват токените на собствения капитал като платежно средство за всеки, който допринася за стартирането. След това основателите могат да изготвят план за размера на собствения капитал, който искат да похарчат, за да бъдат разработени различни части от стартирането им, като изготвят индивидуални планове за разпределение на токени на собствения капитал за краткосрочни участници като свободни работници и дългосрочни участници, като съоснователи и постоянни членове на екипа, при условия на придобиване. VentureFusion все още е текущ активен проект, но управляван предимно от моя съосновател Юрий Зубаровски в наши дни.

VentureFusion ни подтикна да разгледаме как да токенизираме собствения капитал и в началото на 2018 г. това беше сравнително нова концепция. Отидохме на някои от първите конференции в Европа за концепцията и решихме да създадем нов проект GoSecurity, който ще се фокусира върху токенизирането на ценни книжа. По-късно този проект се преквалифицира в DigiShares и станах главен изпълнителен директор. Сега основният ми фокус е да управлявам и развивам DigiShares.

Бихте ли разяснили услугите, които предлага DigiShares?

DigiShares е един от водещите доставчици на инфраструктура с бели етикети за издаване и управление на токенизация на ценни книжа в Европа. Първият ни продукт беше платформа с един проект за издаване и по-дългосрочно управление на токенизирани ценни книжа и ние просто пускаме голямо надстройване, което може да се справи с множество проекти с много повече функционалност. Ние сме една от малкото компании в Европа – и единствената в скандинавските страни, която може да осигури оперативна платформа от този тип.

Нашата платформа може да се справи с цялостния работен процес на STO (предлагане на маркери за сигурност), от регистрация на инвеститор, проверка (KYC / AML), одобрение, до действителната покупка на токени с fiat или крипто, подписване на договори (електронни подписи), токен общ преглед на таблицата за капацитет на държателя, комуникация с притежателите на токени, гласуване (събрания на акционери), изплащане на дивиденти и др.

За токенизиран собствен капитал ние предлагаме уникална функция, при която позволяваме част от акционерите да бъдат нетокенизирани, т.е. колкото е възможно по-дигитализирани, но не токенизирани, така че без издадени токени. Това е по искане на клиента, тъй като някои от нашите клиенти изразиха опасения, че биха искали да се обърнат както към крипто, така и към некрипто инвеститори – а некрипто инвеститорите могат да предпочетат нетокенизирана регистрация. Друга уникална функция, по която работим, е мини борса, вътрешна извънборсова платформа за търговия за притежателите на токени в рамките на един проект.

Като цяло ние предлагаме решения, които да позволят на всеки да проведе собствено STO или да предложи редица едновременни STO. Работим предимно в партньорства с бели етикети, където клиентите предлагат решението под собствената си марка.

В допълнение към предоставянето на софтуера, ние също така предоставяме достъп до екосистемата на маркера за сигурност. Имаме голяма мрежа от партньори за правни, инвестиционни, попечителски, KYC / AML и др. Някои от тях са интегрирани в платформата.

Digishares е една от малкото компании в бранша със седалище в Дания. Датските разпоредби за ценни книжа подкрепят ли цифровизацията на акциите?

Въпреки че се намираме в Дания и сме загрижени за местните разпоредби за ценните книжа, важно е да заявим предварително, че сме агностик на юрисдикцията и можем да работим от всяка юрисдикция. Всъщност имаме текущи проекти както в Европа, така и в САЩ.

На местно ниво работим с датски адвокат и датските регулатори, за да установим дали акциите могат да бъдат представени като символи. Досега нашият адвокат установи, че токенизираните акции се подкрепят от датското законодателство, но някои подробности се нуждаят от потвърждение от регулатора и Министерството на промишлеността, бизнеса и финансовите въпроси. DigiShares кандидатства за участие в пясъчника на датския регулатор, за да анализира допълнително как токенизираните ценни книжа могат да съществуват едновременно с датското законодателство.

Някои страни не подкрепят токенизирането на акции, тъй като те изискват или сертификати за акции на хартиен носител, или нотариално заверена търговия. За щастие датското законодателство за ценните книжа поддържа цифровизация на акциите и няма нито едно от тези изисквания.

Възможността за токенизиране на акции (и други видове ценни книжа) е разбира се важна за DigiShares и за датските компании, но ще има значение и извън Дания, тъй като ценни книжа, издадени в Дания, могат да бъдат пренасяни до всяка държава-членка на ЕС. Ние вярваме, че Дания може да бъде добра дестинация за STO поради горепосочените причини – но и защото вярваме, че други типични разходи за STO могат да бъдат значително намалени тук (включване, юридически разходи и т.н.). Като допълнителна полза Дания е силно доверена финансова юрисдикция с едно от най-ниските нива на корупция в света.

Как е екосистемата и общността на маркера за сигурност в Дания?

Тя все още е съвсем малка, но правим всичко възможно да я развием с редовни конференции в Копенхаген. Организираме годишна конференция, фокусирана върху токенизирани ценни книжа (Fintech Disrupt Summit – http://www.fintechdisrupt.dk/en/home/) и редовни събития по различни видове токенизация, следващия път на 12 септември с акцент върху токенизацията на недвижими имоти (http://www.digishares.io/events).

Понастоящем сме единствената скандинавска компания с платформа за издаване на STO и също така сме първата, която провежда STO. Очакваме обаче скоро да се присъединят и други.

В момента сте в процес на набиране на средства за собствения си STO. Колко вдигате и какви ползи ще получат инвеститорите?

Вдигаме малко под 1 млн. Евро. Този относително нисък лимит беше определен, за да ни позволи да се обърнем към инвеститорите на дребно и да пуснем публично STO в Европа. Освен това сме подали формуляр D в САЩ, за да можем да се обърнем към акредитирани от САЩ инвеститори. Европейските разпоредби са по-гъвкави от американските и ни позволяват да направим по-„демократичен“ STO, тъй като ни е позволено да насочваме инвеститорите на дребно в почти всички европейски страни.

Ние проектирахме нашия STO, така че инвеститорите да получават обикновени акции в компанията с абсолютно същите права на управление като основателите, подобно на стандартното IPO. Много STO проектират „инвалидни“ токени с доста ограничени управленски права за инвеститорите, но ние не искахме да правим това. Като цяло вярваме, че ще бъде проблем за индустрията на STO, ако издателите продължават да създават токени с много ограничени права за управление на инвеститорите.

Какви са плановете за набраните средства?

Набраните средства ще бъдат използвани за ускоряване на развитието ни & маркетингови усилия. Освен това има някои лицензи, които бихме искали да получим, за да разширим обхвата на нашия бизнес. Като цяло виждаме повече възможни клиенти & възможности в момента, отколкото разполагаме с ресурси, които да използваме.

Уреждате събитие за токенизирани недвижими имоти в Копенхаген на 12 септември. Виждате ли, че недвижимите имоти са най-обещаващият клас активи, които трябва да бъдат токенизирани?

Да, ако погледнете статистически данни и говорите с експерти в бранша, има консенсус, че недвижимите имоти са най-голямата хомогенна част от пазара на STO в момента. Така че в момента ние насочваме нашите усилия за маркетинг и развитие в тази посока. Нашето събитие за токенизация на недвижими имоти ще бъде посетено от около 100 специалисти по недвижими имоти от скандинавските страни. 90% от тях са хора, които не са блокчейн, които се надяваме да мотивираме и вдъхновим да приемем блокчейн. Като цяло не ходим на много събития в индустрията на блокчейн, а по-скоро харчим усилията си за традиционните финансови инструменти & индустрии с недвижими имоти.

Надяваме се съвсем скоро да обявим STO за недвижими имоти, а също така участваме в наистина вълнуващ проект за създаване на евразийски борси за маркери за сигурност.

На какви други класове активи ще се фокусирате?

Чрез партньори разглеждаме и дълга и облигациите, но на този етап сме фокусирани предимно върху собствения капитал. Платформата може да се справи с всякакъв вид сигурност.

Къде виждате индустрията след 5 години и ролята на DigiShares в тази индустрия?

В момента виждаме две основни тенденции; едната със стартиращи компании, които се опитват да създадат нова паралелна финансова инфраструктура, а друга с титуляри, които приемат блокчейн и се доближават до новите възможности със собствената си скорост. Тези две тенденции в крайна сметка ще се слеят и ще се появи нова финансова инфраструктура, където някои стари финансови институции все още ще съществуват и някои от новите играчи ще бъдат установени като лидери. Ще видим само един или два основни стандарта за протокол за маркери за защита. Потребителят (инвеститорите) са истинските победители с много намалени такси за търговия, намалени лихвени проценти за дълг, увеличени лихвени проценти за депозити, по-бързи и по-ефективни финансови операции и т.н..

За да научите повече, посетете нашата страница за бизнес обяви на Digishares или Уебсайт на Digishares.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me