Ед Туохи, главен изпълнителен директор на MERJ Exchange Limited – Интервюта

Едмонд Туохи е главен изпълнителен директор на MERJ Exchange. MERJ борса е иновативна глобална финансова борса за акции, дълг и деривати от край до край.

MERJ скоро ще пусне своите пазари на Digital Assets и Security Token заедно с възможността да инвестира в MERJ Exchange.

Антоан: MERJ борсата е борса за ценни книжа, която в момента предлага Акции, Деривати и Пазар на дългове. Какво е вдъхновението от разширяването до цифрови ценни книжа?

ED: Ние силно вярваме в потенциала на цифровизацията за трансформиране на капиталовите пазари. Съвсем просто мислим, че това е бъдещето. Има 3 основни причини, поради които се движим в тази посока:

1) Тази технология може да рационализира всичко, което правим на пазарите на ценни книжа, от издаване, до регистри на акционери, спазване, разпределение, гласуване и т.н. Възможността за рационализиране на големи парчета от този работен поток е много привлекателна и би била от полза за всички участващи.

2) Можем драстично да намалим търканията за хора, които може да не са участвали в капиталовите пазари в миналото. Под търкания имам предвид, че няма да ви е необходим компютър, сметка за борсова борса или дори банкова сметка. Много нововъзникващи пазари бяха овластени от революцията „първо мобилна“. Искаме да изградим точка за достъп до капиталовите пазари, която да се интегрира безпроблемно с тази екосистема.

3) Ние сме напълно настроени за това. Ние управляваме регулиран пазар с интегрирана следтърговска инфраструктура, което е доста необичайно Ако погледнете други регулирани пазари по света, те са обвързани с модел на централен клиринг / централен депозитар. Това означава, че много различни организации ще трябва да се договорят как точно да обработват цифровите активи. Разполагаме с инфраструктурно и регулаторно одобрение, за да въведем както институционални, така и инвеститори на дребно в света на цифровите активи по начин, който е съвместим от край до край.

Антоан: Какво символизира името MERJ?

Ед: Радвам се, че попита това. Обичам името MERJ. Колкото и силно да вярваме в токенизацията, ние също силно вярваме в принципите на законите за ценните книжа, защитата на инвеститорите и регулирането. MERJ е препратка към идеята за съчетаване на най-доброто от стария свят и новото. Най-доброто от традиционните пазарни защити с всички потенциални ползи от тази цифрова технология. Това е и препратка към идеята за обединяване на всички слоеве от веригата за селище и попечителство. Вместо няколко изравнения, отнемащи няколко дни, можем да очакваме една почти мигновена транзакция.

Антоан: MERJ Exchange Limited в момента е единствената лицензирана борса за ценни книжа в Република Сейшели. Какво ви накара да изберете това местожителство спрямо други популярни офшорни юрисдикции?

Ед: Ние сме регулиран пазар – с това, че предоставяме същата функция на Сейшелските острови като LSE във Великобритания и NYSE в САЩ. Не е толкова много, че избрахме Сейшелските острови, повече че Сейшелите се нуждаеха от фондова борса и ние бяхме правилните хора, които да го направят. Тази история започна след GFC, когато МВФ и Световната банка седнаха с правителството на Сейшелските острови и ги насърчиха да развиват сектора на финансовите услуги тук. Част от това беше създаването на фондова борса. Ние се поставихме да го направим и работим ръка за ръка с регулаторите тук от 2011 г. за изграждане на международен обмен. Нашите списъци сега представляват повече от 20% от националния БВП, което е ключов показател за оценка на зрелостта на една икономика. FSA Сейшелските острови вече е асоцииран член на IOSCO, а MERJ е асоцииран член на Световната федерация на борсите. Това не са тривиални постижения и са много важни, когато става въпрос за институционални инвестиционни мандати, така че ние сме в състояние да отворим този пазар до възможно най-широк пул от глобален капитал.

Антоан: Колко ценни книжа са регистрирани в момента на борсата? 

Ed: 29 собствен капитал и 2 дълг. Имаме издатели от 5 континента и инвеститори от 7.

Отнема време да се изгради видът на инфраструктурата и регулаторната репутация, които имаме тук – и няма преки пътища. Сега имаме чудесна основа за една много вълнуваща фаза на растеж.

Антоан: Повечето компании, котирани на борсата MERJ, са африкански, което има пълен смисъл, тъй като Сейшелските острови често се представят като Каймановите острови на африканския континент. Повечето инвеститори в Европа ще са запознати със Сейшелските острови, но вероятно не може да се каже същото за инвеститорите от Северна Америка и Азия. Вярвате ли, че ще трябва да образовате STO за предимствата от включването в борсата в тази юрисдикция? 

Ед: Придържаме се към стандартите на IOSCO и WFE, международните инвеститори нямат нищо против дали сме в Лондон или на Сейшелските острови. Вече имаме издатели от Северна Америка, Азия, Австралия, Европа и Африка. Ще предоставим нещо, което не е достъпно другаде и емитентите ще отидат там, където е ликвидността.

Като каза, че Сейшелските острови всъщност е страхотна история за международното сътрудничество. Има толкова много причини, поради които Сейшелските острови са добра юрисдикция и всеки сериозен издател на STO ще направи своите изследвания и бързо ще осъзнае това. През последните 10 години правителството и регулаторните органи са работили с международни агенции като ОИСР и FATF, за да приведат Сейшелските острови в съответствие с най-високите международни стандарти. Сега ОИСР я класира с Обединеното кралство, Япония, Германия, САЩ и Австралия. Откакто МВФ и Световната банка влязоха в страната, премина от B-рейтинг в BB. Това наистина подчертава траекторията на икономиката. Нашата гледна точка е, че пазарът на STO вероятно ще бъде доста безграничен, но емитентите няма да искат да отидат в юрисдикция, която не отговаря на тези високи международни стандарти, защото ще привлече по-голям контрол от други регулатори. На пазарите на ценни книжа няма регулаторен арбитраж, хората искат яснота и простота, а не допълнителна караница. Сейшелите предлагат в изобилие, както и благоприятен данъчен режим, много споразумения за двойно данъчно облагане, процъфтяващ сектор за корпоративни услуги, конкурентни цени. Ако всичко това не е достатъчно за вас, не е най-лошото място, което трябва да посетите за бизнес.

Антоан: Какви ще бъдат изискванията за включване и изброяване на нови STO? 

Ед: Нашата процедура за включване следва същия KYC / AML процес като за клиенти, желаещи да търгуват с ценни книжа, регистрирани в списъка. Що се отнася до изискванията за листинг, избраният стандарт за токени трябва да бъде съвместим с нашите разпоредби, но в противен случай те са абсолютно същите като за нашите традиционни ценни книжа. Разполагаме с 3 борда за дялово участие, основен съвет, борд за МСП и борд за рисков бизнес. STO ще трябва да избере кой съвет е най-подходящ и след това да отговори на изискванията за изброяване. Ние работим по модел на съветник за спонсори, така че STO ще работи с една от нашата глобална мрежа от спонсори, за да ги подготви за включване в списъка. Спонсорът поема отговорност за надлежната грижа и предоставянето на всички съответни оповестявания. Това е същият процес, през който даден емитент би преминал, за да изброи на AIM в Обединеното кралство или на рисковата борса в Торонто в Канада. Смятаме, че това е чудесен модел и ще работи добре за издателите на STO.

Антоан: Наскоро обявихте, че ще стартирате свой собствен токен за сигурност, който след това ще се търгува на вашата собствена борса. Каква е очакваната дата на това стартиране на STO? Също така познаваме ли твърдата капачка още?

Ед: Първо трябва да изброим собствения си капитал чрез въвеждане на борсата. Това е неизбежно и когато бъде направено, това ще бъде първият собствен капитал, котиран на национална фондова борса в токенизирана форма. Това наистина е голяма преломна точка за общността на цифровите активи. Последващото STO ще бъде публично предлагане на ~ 15% от този токенизиран запас. Не искаме да пускаме STO в пика на лятото, така че вероятно ще изчакаме няколко месеца сега. Средствата са за капитал за растеж, до голяма степен за привличане на повече хора на борда. Ние сме много уверени в нашия тръбопровод и се нуждаем от допълнителни хора в оперативни и спазващи роли, които да обслужват търсенето.

Антоан: Какви ползи ще получат инвеститорите от тази инвестиция? 

Ед: Ползата е залог в обмен, който според нас е единствен по рода си. Ние имаме гъвкавостта сами да търгуваме, да изчистваме, уреждаме и регистрираме ценни книжа или да се включваме във всяка друга глобална инфраструктура, ако има по-добър смисъл. Това само по себе си е необичайно и умишлено парче от закона на Сейшелските острови, което е проектирано да гледа навън. Помислете за нашия регулаторен статус, лицензи, разрешения, структурата на нашия бизнес, комбинацията от регулирани обменни / клирингови / депозитарни органи, яснотата, предоставена от нашия регулатор, и факта, че Сейшелските острови са уважавана юрисдикция с модерна индустрия за финансови услуги. Когато погледнете всички тези фактори в комбинация, осъзнавате, че това е много убедително и изцяло уникално предложение. Тук имаме възможност да изградим наистина инфраструктура от световна класа за следващото поколение капиталови пазари. Нашите конкуренти по света са подобни на LSE и NYSE и те не са в състояние да се движат толкова бързо и решително. Има големи риби и има малки рибки, но ние обичаме да мислим, че сме бързи риби! Нашите инвеститори ще притежават дялов капитал в много вълнуваща компания, която оглавява следващото поколение инфраструктура на финансовите пазари.

Антоан: Кога очаквате първото ви предлагане на токен за сигурност да бъде пуснато на живо?

Ед: Имаме редица издатели, които искат да натиснат бутона възможно най-скоро. Тихо съм уверен, че ще направим шепа преди края на годината и няколко дузини през следващите дванадесет месеца.

Антоан: Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите за MERJ Exchange?

Ед: Имаме огромен екип, базиран на Сейшелските острови, Кейптаун, Йоханесбург и Лондон. Търсим опитни професионалисти на пазара, които да се присъединят към нас и да ни помогнат да изпълним нашата визия. Ако някой би искал да работи на Сейшелските острови или в Кейптаун, или да ни представлява в друг регион, нека ни изпрати автобиография на [email protected]

Антоан: Благодаря ви за страхотното интервю. Всеки, който желае да научи повече, трябва да посети Merj Exchange.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner