Даниел Лиебау, основател на Lightbulb Capital – Интервюта

Наскоро сте написали изследователска статия, озаглавена „Криптовалути & Първоначални предложения за монети: Дали това са измами? – Емпирично проучване‘. Тази статия се аргументира срещу конвенционалната убеденост, че по-голямата част от ICO, стартирани през 2016 г., са измами и че всъщност повечето са законни инициативи. Вярвате ли, че това ще се проведе за периода на ICO 2017/2018?

Здравей Антоан, благодаря, че ме имаш днес. Удоволствие е.

По отношение на „ICO Scam paper“, който написах заедно с моя съавтор проф. Д-р Патрик Шуфел, бих искал да разсъждавам почти като начало на разговор. Има много възможности за задълбочаване на разбирането ни по темата. Изпълнението на нашия изследователски процес върху данните за ICO за 2017 и 2018 г. е една от препоръките, които добавихме към края на статията. Обсъждам с различни университети, също с известен юридически факултет в Азия, за да го изпълня.

След това искаме да продължим с разработването на „Индекс на вероятност за крипто измама“, който може да даде на традиционните фирми за финансови услуги инструмент за оценка на проекти. Може да бъде полезно както за попечители, мениджъри на активи, така и за банки и техните клиенти. На този етап всичко, което мога да кажа, че 2,2% от, да речем, 5000 ICO, все още са 110 проекта … достатъчно голям, за да се създадат инструменти и процеси за защита на инвеститорите от измамници.

Какво е мнението ви за IEO? Това подобрение спрямо ICO ли е?

Благодаря ви за този страхотен въпрос. Понастоящем проектите за комунални услуги не предоставят услуга на заинтересованите страни понастоящем. Следователно няма реално търсене на жетони. Имаме спекуланти, които търгуват срещу спекуланти. Мисля, че трябва внимателно да наблюдаваме какво правят борсите. Някои от тях са предприели мерки за прилагане на контролни механизми, особено по отношение на управлението на техните списъци. Това вероятно е положително и допринася за тяхната зрялост. В същото време съм скептичен, когато виждам, че списъчните отдели също имат цели за продажби. Още по-обезпокоително е, че в някои случаи IEO трябва да бъдат сдвоени с родния маркер за обмен.

Питам се дали това стимулира изкуствено търсенето на обменния токен? Чудя се също как борсите управляват конфликти на интереси. Например, как борсите могат да имат фондове за инвестиции, които инвестират в проекти, които в крайна сметка дават списък на своя пазар? Отново вярвам, че с течение на времето ще видим много по-зрели операции да успеят. На традиционните пазари никой не може да бъде главен изпълнителен директор на борсата и това е основателна причина. Очаквам с нетърпение платформите за търговия да вземат неща като търговско наблюдение и управление на една стъпка нагоре от мястото, където сме сега, за да внесат доверие на инвеститорите.

Lightbulb Capital си партнира с SMU (Сингапурски университет за управление), за да предложи уводен курс върху цифровите активи и криптовалутите. Според вас кои са най-големите заведения, които студентите трябва да вземат от този курс?

Благодаря, че повдигнахте това. На първо място, аз вярвам в ученето с опит, така че участниците да могат да очакват много работа и малко еднопосочни лекции. Обичам да каня и водещи в индустрията гост-лектори. Три основни точки:

1) Помощните токени (в идеалния случай) не се издават от компания, а от общност или фондация.

2) Студентите научават основите на блокчейн технологията, хешове, консенсусен алгоритъм, частен / публичен ключ и трилемата (мащаб, сигурност, децентрализация) и много други.

3) Ние се стремим да придадем известна увереност, така че участниците да разберат рисковете и възможностите на това нововъзникващо поле – критичното мислене е от съществено значение.

Също така разширяваме курса от 1 на 2 дни, защото просто не беше достатъчно време за изграждане на здрава основа.

Участвате в света на академичните среди, както в преподаването, така и в научните изследвания. Вярвате ли, че повечето училища адекватно подготвят следващото поколение за настоящия напредък във финтех? Ако не, какво трябва да се направи по различен начин?

Винаги има възможност за подобрение. Мисля, че едно нещо, което университетите обикновено не са толкова силни, е скоростта. SMU, където стартирахме първия клас FinTech преди повече от три години, е част от малка група институции, които представляват изключенията. Училището по мениджмънт в Ротердам към университета „Еразъм“ е много силно от гледна точка на изследователската дейност по бизнес администрация като най-новото Доклад от Шанхай потвърждава. Изследователският процес като цяло е твърде бавен за нашите експоненциално ускоряващи се времена.

Връщайки се към преподаването: Мисля, че някои теми могат да бъдат преподавани много добре с помощта на цифрови медии. Ако искате да научите повече за науката за данни, например, проучете предлагането на новосъздадения Институт на FDP. Mehrzad и екипът предоставят фантастична платформа, за да научат повече за това как да използват науката за данните във финансите. Някои теми могат да се преподават само в класната стая, най-вече тези, които изискват работа в екип. Вземете мислене за дизайн на услуги. С удоволствие работим с корпорации и университети, за да предоставяме такива практически програми. Винаги се фокусира върху действията, за да се гарантира, че хората могат незабавно да приложат наученото в собствената си работна среда. За съжаление, някои университети все още се фокусират върху изучаването на факти, като трудно ги тестват по време на изпити. Чувствам, че това вероятно е остаряло.

Lightbulb Capital предлага ангажименти за говорене на AI и вие сте добре начетени по темата. Предвиждате ли бъдеще, в което ИИ има по-голямо влияние върху fintech?

За да изясня: Аз съм в най-добрия случай на начинаещ ученик на ИИ. Ще ми отнеме още няколко години, за да разбера истински задълбочено това огромно поле, което надхвърля машинното обучение. Самото машинно обучение се превърна в толкова обширна област. От това, което мога да кажа сега, AI вече има значително влияние върху света на финансите. Това въздействие съществува най-вече поради лесния достъп до огромни количества данни и експоненциално нарастващата изчислителна мощ. Например, вижте какво прави Маркос Лопес де Прадо от Истинските положителни технологии и университета Корнел. Става ясно, че обикновената статистика за ванилията не я намалява на финансовите пазари. Вижте тази последна статия, ако се интересувате: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3365282. Една тема, за която ще чуем много през следващите 12 месеца, е етичното използване на ИИ във финансите, особено на финансовите пазари. Етиката е нещо, което регулаторите, хората на ниво CxO и другите участници на пазара, както и крайните клиенти, трябва да помислят задълбочено. Вълнуващи времена и с нетърпение очаквам да допринеса за дискусията.

Понастоящем маркерите за сигурност са популярни сред токенизирането на рискови фондове и недвижими имоти. Какви са някои случаи на употреба, които лично виждате?

Токени за сигурност – наистина завладяваща тема. В момента работя по изследователски проект, за да изследвам повече тази област. Ранните дни са, но няколко за внос. Една от водещите бази данни за цифрови активи, съставена от International Token Standard Association (ITSA), на която сме горд асоцииран член-основател, съдържа общо 600 токена. Само 30 от тях са класифицирани като инвестиционен знак или знак за сигурност. Второ, разбирам, че поради частична собственост активи, които преди бяха трудно достъпни, като изобразително изкуство, сега са по-достъпни. В същото време, с добре познатото ограничение за акредитирани инвеститори, които разбират оценките, наистина трябва да се запитаме кой ще осигури тази ликвидност? Кой ще купи тези жетони? Докато не видя ликвидни STO пазари на електронни борси, смея да вярвам, че на пазара може да има погрешно очакване. Горното не означава, че не мисля, че това е много вдъхновяващо пространство с много потенциал в бъдеще. С удоволствие виждам възможностите и в традиционните, изброени в списъка акции. Незабавното сетълмент може да освободи големи количества капитал, който е „заседнал“ в момента. Също така създаването на диверсифицирани портфейли, независимо колко малка е сумата на вашата инвестиция, може да бъде огромна стъпка по отношение на финансовото включване.

Базирате се извън Сингапур, който е влиятелен център за криптовалути. Предвиждате ли Сингапур да поведе пред Швейцария или Малта? Мисля от гледна точка на приемането на крипто и на бизнеса със седалище там?

Трудно ми е да предскажа кой ще води. Направих само минимални изследвания за Малта. Съветвам всеки, който поиска да помисли внимателно и след това да избере зряла юрисдикция. В Швейцария регистрите на акциите се поддържат от емитентите. Така те могат да седят на блокчейна. Това е ключово за бързото развитие на екосистемата на маркера за сигурност. В други държави регистрите на акциите се поддържат от държавна агенция. Швейцария е дом и на редица вълнуващи компании като Sygnum, Daura, MME и Metaco.

От друга страна, Сингапур е може би един от най-много, ако не и най-перспективните регулатори на финансови услуги в света с MAS. Вълнуващо е да наблюдавам как те съчетават добро управление на риска и защита на инвеститорите с иновациите, както малко други в света. В допълнение към това, други правителствени агенции в Сингапур като например IRAS, данъчният орган също води, когато става въпрос за данъчно облагане на комунални токени. Може да съм предубеден, но Сингапур вече е в господстващо положение. Това, което ме вълнува в Хонконг, са предприемачите, фокусирани върху екзекуцията, като например HEX Trust в пространството за попечителство.

От какво най-много се вълнувате в тази индустрия?

Очарована съм от факта, че всичко се движи толкова бързо. По природа съм любопитен човек, така че безкрайните актуализации и разработки в световен мащаб намирам за превъзходни. Ако трябва да посоча една конкретна област, то е, че виждам как все повече и повече инициативи работят сега върху „как да накарам каучука на пътя“. Осиновяването и изпълнението се преместват на централна сцена и нереалните теми за „бързо забогатяване“ изчезват. Мисля, че това е положително. Вчера германското правителство обяви Blockchain стратегия като държава. В Холандия подкрепям Проект 2tokens който разглежда осиновяването чрез лизинг за финансиране. В Сингапур се радвам да помогна на Blockchain Enterprises & Асоциация на скалируемите технологии. Ранните дни са, но ние обмисляме как да дадем възможност на хората да се възползват напълно от блокчейна.

Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите?

Благодаря за тази възможност. Да, искам да насърча всички да четат повече академични изследвания, за да допълнят редките бисери на мъдростта в Medium. Ето три сравнително нови списания, които да проверите:

списанието на British Blockchain Association

The Frontiers Financial Blockchain Journal

The Stanford Journal of Blockchain Law & Политика

Страстни личности, които настояват за научно обосновани изследвания, пускат тези предстоящи публикации.

И накрая, благодаря, че ме приехте Антоан и се надявам да можем да останем във връзка и да поговорим отново.

БИО: Даниел (Дан) е основател на Сингапур Lightbulb Capital. Фирмата е основана през 2014 г. в Хонг Конг, за да помогне за реализирането на потенциала на иновациите и новите технологии за трансформиране на финансовите услуги. Днес компанията е бутик за корпоративни финанси с фокус върху FinTech и блокчейн.

Дан е назначен за филиал на Сингапурския университет за управление на иновации във финансите, FinTech, Blockchain и цифрови активи. Той е и гост-професор в IE бизнес училище в неговата най-високо класирана програма за магистър по финанси. Освен това е редактор на рецензии в академичното списание Frontiers Financial Blockchain и работи по изследователски проекти. Освен това той е чест лектор на семинари по блокчейн и иновации във финансовите услуги. Преди да стартира фирмата, Дан беше главен оперативен директор (COO) и изпълнителен директор на HSBC Securities (Сингапур) Pte Limited. Преди това той беше и ИТ ръководител на инвестиционната банка на HSBC в Сингапур и Япония. Дан има над 19 години опит в технологиите за инвестиционно банкиране в UBS както в Германия, така и във Великобритания, Barclays Capital в Сингапур и Токио, както и Close Brothers във Франкфурт, родния му град.

Той е и доктор на науките Кандидат във финансовия отдел на Ротердамското училище по мениджмънт, Университет Еразъм, където изследва Blockchain и AI и влиянието му върху финансите Преди това е завършил магистърска степен по иновации в Сингапурския университет за управление и е магистър по финанси от IE бизнес училище в Мадрид, Испания.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner