Бастиан Дон, управляващ директор на Token Factory – Интервюта

Бастиан Дон е основателят & Управляващ директор и на двете Фабрика за жетони и blockimmo.

Как за първи път се включихте в блокчейн пространството?

В началото на 2011 г. четох за Биткойн онлайн на табло с много активни и интересни членове. Доста скоро се заинтересувах повече от основната технология и започнах да чета ежедневно за нея от различни източници (reddit, bitcointalk и др.). След представянето на Ethereum през 2013 г., последвано от предварителната продажба през 2014 г. и стартирането през 2015 г., проследих отблизо напредъка и възможностите. След лудостта на ICO реших да стана активен и да комбинирам 2 свята, които разбирам доста добре като Real Estate и Blockchain, със сериозен подход към разработването и регулирането на продуктите.

Понастоящем управлявате 3 проекта, Blockimmo, който е специализиран в токенизирането на недвижими имоти, STX Swiss, който е децентрализиран обмен на маркери за сигурност, и TokenFactory, който е доставчик на технологии за дигитализация на активи. Можете ли да ни кажете кое е първо?

Произхождайки от индустрията за недвижими имоти, аз съм доста запознат с предизвикателствата около този неликвиден инвестиционен клас и високите бариери за навлизане. Първоначално компанията, която основах, се наричаше „blockimmo“, с визията да позволи на всеки да инвестира в недвижими имоти (достъп) и освен това да превърне този актив в нещо по-ликвидно. С нашите 2 фантастични разработчици (Michael Dietz / Jesse Ngatai) разработихме нашата платформа (първично издаване) на публичната Ethereum Blockchain, без въвеждането на каквито и да било патентовани стандарти или безполезни междинни (полезни) токени. Освен това проведохме няколко (успешни) решения с финансовите регулатори на Швейцария и Лихтенщайн, свързани с токенизирането на активи. За да изпълним второто си обещание (ликвидност за вторичния пазар), ние инициирахме STX.SWISS да демонстрира възможностите на ненадеждна, децентрализирана (peer-to-peer) борса без оператор, за токенизирани активи като недвижими имоти. Обобщено, ние изградихме решение за токенизация както за първичния, така и за вторичния пазар. За да разширим потенциалните си клиенти и партньори, решихме да преименуваме компанията на Token Factory Switzerland Ltd. Платформата (марка) „blockimmo“ естествено все още ще се използва за токенизация на недвижими имоти.

Blockimmo токенизира недвижими имоти, в момента всички имоти са в Швейцария. Ще видим ли повече международни опции за недвижими имоти?

Да, определено. Всъщност швейцарският пазар на недвижими имоти е благодарение на своята привлекателност сред утвърдени играчи (инвеститори) доста труден за започване. Понастоящем имаме няколко проекта (както съществуващи имоти, така и проекти за развитие на имоти), които се намират извън Швейцария и ще бъдат обявени своевременно.

Как извличате и избирате предлаганото портфолио от недвижими имоти?

Това е добър въпрос, който се отнася за всяка платформа за инвестиции в недвижими имоти (независимо дали използвате технологията на блокчейн). Поради моя опит на пазара на недвижими имоти (над 12 години) и, разбира се, поради факта, че ние сме една от малкото платформи, които всъщност вече са токенизирали недвижимите имоти с публично достъпни интелигентни договори за издадените маркери за сигурност и проследими транзакции от инвестициите в публичния блокчейн Ethereum – спечелихме много внимание и получаваме много заявки за бъдещи случаи на токенизация.

Понастоящем лицензиран ли е STX Swiss, ако не сте в процес на придобиване на лиценз? В каква юрисдикция ще се лицензира това?

STX.SWISS е децентрализирана борса, доказваща концепцията как токените за сигурност могат да се обменят на публичен блокчейн (Ethereum) без участието на контролираща страна (оператор). Това означава, че никоя централизирана страна не контролира нито един важен елемент, който изисква лиценз, например портфейла (възможен е само децентрализиран достъп), но също така и по-важни елементи като книгата с поръчки (няма такава) или доставчиците на ликвидност (възможно само чрез децентрализиран процес). Повече информация можете да намерите в нашите публикации в блога (високо ниво / по-фокусирани върху технологиите). Ние обаче сме в процес на установяване на регулиран обмен с централизирани елементи (за да контролираме определени елементи, които регулаторът изисква да контролира). Правим това заедно с лицензиран институт със седалище в Швейцария и се надяваме да обявим допълнителни подробности в близко бъдеще.

Какви са изискванията за изброяване на маркер за сигурност на STX Swiss?

Изискваме маркерът за сигурност да е под контрол на собственика на актива (издателя) по всяко време. Най-просто казано, това е, което прави нашето решение за токенизация уникално, тъй като с blockimmo (TokenFactory) ние въвеждаме „бял ​​списък“ за интелигентен договор, който е приложен към интелигентния договор за маркери ERC20 по подразбиране. Вътре в „белия списък“ има адреса на идентифицираните инвеститори (което означава, че са преминали през съвместим процес на качване на борда на KYC / AML). Въпреки че го наричаме „бял ​​списък“, това всъщност е механизъм за картографиране, така че с нашето решение не губите (транзакция) скорост, независимо дали има хиляда или един милион адреси в белия списък.

Token Factory предлага услуги за дигитализация на активи. Бихте ли разяснили какви са различните видове услуги?

Да, в момента предлагаме важна част от пъзела за токенизация; като техническо решение, което е било многократно одитирано и изпълнявано преди и е достъпно за всеки друг актив. Друг важен аспект е, че това решение се основава на публичната блокчейн Ethereum, отворени стандарти и по този начин е „доказателство за бъдещето“ за предстоящата екосистема на децентрализираните финанси. Освен това не правим собственика на актива (издателя) зависим от нас, те имат пълен контрол и собственост върху интелигентните договори, представляващи токенизирания актив. Разбира се, въз основа на нашия опит, ние предлагаме консултантски услуги главно по темата за токенизацията и изискванията и предизвикателствата на финансовия пазар.

Какви са услугите за бели етикети, които се предлагат от Token Factory?

Има много пазарни ниши със силни играчи, където токенизирането като такова носи ползи за съществуващите решения. Отворени сме да предоставим нашето техническо решение като цялостна услуга за бели етикети (Софтуер като услуга / SaaS) за тези играчи и в момента активно работим по пускането им в близко бъдеще.

Вие предлагате управление на инвеститорите; можете ли да разясните какво представляват тези услуги за управление?

Ключов елемент от пъзела, свързан със символите за сигурност, е освен нашия бял списък на веригата и начинът, по който се качвате на борда на инвеститорите и как ги управлявате активно, за да останете в съответствие с регулаторните изисквания. Изградихме цялостно решение за вграждане без хартия, интегрирано със силни доставчици на KYC и AML и предлагаме това на нашите клиенти, които търсят работещо техническо решение.

Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите с нашата публика?

Да, в момента сме много близо до партньор със силен, отговарящ на нормативните изисквания партньор и след това ще можем да предложим пълен „едно гише“ за токенизация. Така че не само силно техническо решение, но също така предоставя решение за правните, регулаторните, спазването, дистрибуцията и маркетинга / PR елементите. Всичко от един доставчик с ноу-хау, качество и бързина, наистина разбиращо предложение за истинска стойност (доставчик на ликвидност) както за емитента, така и за инвеститора. Все още сме в началото на ерата на токенизацията и предстоят вълнуващи времена!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner