Търговията на дребно се увеличи при ралито на BTC от миналата седмица, докато институциите изглежда пропуснаха

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

Миналата седмица беше историческа за Биткойн, тъй като цената му успешно надмина границата от 20 000 долара на всички борси, поставяйки нов рекорд за всички времена. В неделя биткойнът публикува най-високата си цена досега, 24 302 долара, което даде на водещата цифрова валута 24% седмична възвръщаемост според цената на индекса OKEx BTC.

Пазарът навлиза в най-активния период на търговия през годината

Заедно с биткойните, достигащи рекорди за всички времена, обемът бързо нараства. Съвкупният седмичен обем на фючърсите на BTC достигна 270 милиарда долара на борсите за деривати, показвайки изключително активното състояние на пазарите.

BTC фючърси – агрегирани дневни обеми. Източник: изкривяване

В същото време отворената лихва достигна рекордното ниво от 8,9 млрд. Долара в събота, като OKEx водеше всички борси с 1,6 млрд. Долара в OI. Настоящият OI от 8,8 милиарда долара също нараства с 22% в сравнение с миналата седмица.

BTC фючърси – агрегирана отворена лихва. Източник: кос

С паралелния скок на цените на биткойни и треска за търговия, пазарната цена на вечните суапове на BTC надхвърли индекса и процентът на финансиране достигна нов връх след последната седмица на ноември. Прекомерните нива на финансиране показват нарастващ лост на пазара.

BTC постоянни суапове за финансиране. Източник: skew

Нещо повече, тъй като този петък предстои тримесечната дата на сетълмент на фючърси и опции, очакваме, че Биткойн може да види повече волатилност през следващите дни. Голям брой изтичащи опции могат да доведат до движение на цената "Макс болка," която е стачната цена при най-отворените договори за пускане и кол и би причинила финансови загуби за най-голям брой притежатели на опции при изтичане. В момента цената на Max Pain е около $ 23 750, според данните на CoinOptionsTrack.

Максимална болка за опционните договори, изтичащи на 25 декември. Източник: CoinOptionsTrack

Институционалните инвеститори пропуснаха големия ход

CME пусна най-новите (към 15 декември) биткойн фючърси данни за позицията на 19 декември. Този отчетен период приключи точно преди Биткойн да завърши историческия си пробив от границата от 20 000 долара, като по този начин представи позициите на различни сметки в отговор на ускорения пробив на пазара нагоре.

Отворената лихва постоянно намалява през последните три отчетни периода от 11 750 на 11 370. Това продължава да показва, че институционалните инвеститори са печелили и че до голяма степен са пропуснали последното рали.


Дългите позиции на мениджърите на активи са паднали от 544 на 492, докато късите позиции са се увеличили от 11 на 26, което показва тяхната грешна преценка за пробива на пазара нагоре. Дългите позиции на фондовете с ливъридж са намалели от 4365 на 3946, докато късите позиции са намалели едновременно от 9,354 на 8 702. Намаляването на позициите в двете посоки показва, че те също не са успели да предвидят скока на цените.

Неотчитаемите сметки също отчитат нарастване на късите позиции през отчетния период, но все още поддържат изключително високо съотношение дълги и къси. Дългите позиции паднаха от 3 403 на 3 134, докато късите позиции се повишиха допълнително от 506 на 606.

Данни за фючърси на CME Bitcoin – Брой неотчитаеми, дълги срещу къси. Източник: Quandl

PoW монетите надминаха пазара

Разглеждайки основните алткойни, които се връщат миналата седмица, монетите с доказана работа обикновено надминават останалите криптовалути, като се възползват от рязкото покачване на биткойните. Сред тях Litecoin публикува седмична възвръщаемост от 44,23%, заедно с възвръщаемост от 33,79% от Bitcoin Cash (BCH).

Докато Ether (ETH) спечели 9,99% тази седмица, цената му спрямо BTC продължи да спада. Забележително е, че мощността на дериватите, CME Group, е настроен да стартира Етерни фючърси на 8 февруари следващата година. Тъй като биткойн продължава да остава в центъра на вниманието, алтернативният сезон може да отнеме време.

Седмични връщания на основните криптовалути, 12 / 14–12 / 20. Източник: TradingView

Общата стойност, заключена в DeFi, надхвърли 20 милиарда долара

В сектора DeFi общата заключена стойност за първи път достигна границата от 20 млрд. Долара миналата събота, което показва, че бумът в DeFi ще продължи до 2021 г..

Обща стойност, заключена в DeFi. Източник: DeBank

Що се отнася до възвръщаемостта, Synthetix (SNX) нарасна с 31.37% миналата седмица поради списъка на Coinbase. А родните токени на децентрализираните борси превъзхождат останалите сектори, като SushiSwap (SUSHI) и Uniswap (UNI) скочиха съответно с 19,47% и 17,44%. От друга страна, yearn.finance (YFI) не се представи добре в сравнение с по-широкия пазар, като събра само 1,85% през седмицата.

Друг акцент в DeFi миналата седмица беше The Graph (GRT). Проектът е децентрализиран протокол за индексиране на данни, който търси и съхранява данни в блокчейн мрежата. Цената на GRT скочи до 0.78 долара, което е 25 пъти повече от цената на публичната продажба преди месец.

Седмични връщания на основните DeFi токени, 12 / 14–12 / 20. Източник: TradingView

Поглед напред тази седмица

Демократичните и републиканските лидери постигнаха споразумение за нова сделка за облекчаване на коронавируса на стойност около 900 млрд. Долара днес. Това може да е една от причините за т.нар "Рали Дядо Коледа" за рискови активи.

Икономическата ситуация вероятно ще се подобри постепенно, тъй като ваксината започва да се разпространява официално. Но засегнат силно от пандемията, БВП на САЩ ще намалее рязко с 5% през 2020 г. Тази година икономиката ще се влоши дори повече, отколкото през финансовата криза от 2009 г..

Според проучване на FactSet пазарът сега очаква S&Индекс P 500, за да достигне границата от 4000 до края на следващата година. Големите инвестиционни банки също публикуваха своите прогнози, като JPMorgan Chase даде най-оптимистичната цел от 4 400. Goldman Sachs даде целево ниво от 4300. От статистиката от последните 15 години обаче изглежда, че пазарните анализатори обикновено са на оптимистична страна.

И накрая, общите активи на баланса на Федералния резерв са надхвърлили 30 трилиона долара. Общият скок на цените на рисковите активи тази година разчиташе основно на покупките на активи на Федералния резерв и изключително ниските лихвени проценти. Начинът, по който се предприема безопасен изход през 2021 г., ще бъде във фокуса на последващото внимание на пазара и всяка промяна в паричната политика може да окаже натиск върху пазара.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map