Търговците на дребно на биткойни попаднаха в капан от Fakeout в понеделник, тъй като фючърсите разкриват спадащо доверие

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx

Тази седмица Bitcoin (BTC) отчете бърз спад след също толкова рязко покачване. Тримесечните фючърси на OKEx (BTCUSD0925) скочиха над $ 12 800 в понеделник, като направиха фалшив пробив, преди да паднат под $ 12 000 в сряда. Оттогава биткойн се движи около 12 000 долара с намаляваща волатилност.

За отбелязване е, че биткойните и децентрализираните финансови токени са се разминавали в ценовите си тенденции. В понеделник Биткойн възвърна 1,5% от господството си, но след сряда, когато секторът DeFi набра бичи инерция, Биткойн остана слаб.

Въпреки че водещата дигитална валута вече е тествала поддръжката от 11 800 долара три пъти от сряда, отскоците не са толкова силни.

Разглеждайки данните за търговия с OKEx, отново виждаме, че инвеститорите на дребно преследват ралито и в крайна сметка се хващат на върховете. Това се вижда от обратната корелация между съотношението дълъг / къс и цената.

Базата на BTC между тримесечното бъдеще и спота също падна изключително бързо след сряда, което показва, че фалшивият пробив в средата на седмицата накара участниците на пазара да загубят доверието си в средносрочен план.

Тримесечна фючърсна графика на биткойнOKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0925) 1h графика – 8/21. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели

BTC дълго / кратко съотношение

Съотношението дълъг / къс се покачи бързо само след покачването в понеделник, започвайки от 1,03, за да достигне 1,37 в четвъртък. Това показва, че инвеститорите на дребно преследват ценовото нарастване и купуват на загуба.

Нещо повече, тъй като няма по-нататъшен пробив в цената, тъй като съотношението е стояло по-високо в четвъртък – след което е спаднало до сегашното си ниво от 1,08 – изглежда, че търговците на дребно се предават на по-ниски нива.

Настоящото съотношение дълъг / къс е ниско за бичи пазар, но стойност по-голяма от 1 също показва, че пазарът все още не е много мечи. Междувременно отвореният интерес не се подобри след големия спад, което означава, че търговците възприемат изчаквателен подход.

Биткойн дълго / кратко съотношение - 8 / 14-8 / 21Време за събиране на данни: 8/14 4:00 ч. UTC до 8/21 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Премията за OKEx Quarterly Futures достигна рекорд от $ 350 в понеделник и след това се стесни изненадващо бързо, когато цената падна. Днес тя е спаднала до 180 долара – и дори в сравнение с 280 долара от миналия петък, това е значителен спад. Това показва отчетлива липса на пазарно доверие след фалшивия пробив в средата на седмицата.

Биткойн базисна диаграма - 8 / 14-8 / 21Време за събиране на данни: 8/14 4:00 ч. UTC до 8/21 4:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният лихвен връх достигна $ 1,33 милиарда след пробив в понеделник и след това започна постепенен спад. В комбинация с инвеститорите на дребно, преследващи по-високи цени, е ясно, че китовете постепенно затварят печалби след ценовото рали.

Тъй като OI сега се връща на 1,14 млрд. Долара – което е дори по-ниско от 1,2 млрд. Долара от миналия петък – пазарът може да се нуждае от повече време за натрупване на позиции преди следващия голям ход.

Биткойн отворена лихва и обем на търговия - 8 / 14-8 / 21Време за събиране на данни: 8/14 4:00 ч. UTC до 8/21 4:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Интересно е да се отбележи, че коефициентът на маржин кредитиране на BTC, подобно на съотношението дълги / къси, бе намалявал по време на покачването в понеделник, като от 12 на 12 часа падна от 14 на 11. Той също се повиши бързо, след като цената достигна 12 800 долара, което вероятно показва, че има някои участници на пазара, които са взели назаем BTC, за да съкратят базовия актив по време на нарастването.

Това съотношение сега се възстанови до близо 14, почти същата стойност като миналия петък, без допълнителни промени.

Коефициент на заем на биткойн марж 8 / 14-8 / 21Време за събиране на данни: 8/14 4:00 ч. UTC до 8/21 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Наблюдавахме сериозно взимане на печалба след скока в понеделник и тази тенденция остава до известна степен активна, като Биткойн не успя да направи силни връщания от нивата на подкрепа. Засега изглежда, че биковете се отдалечават – изчерпани от срива – и биткойн е по-малко вероятно да се възстанови силно в краткосрочен план.

Продължавайки напред, цената трябва да възвърне $ 12 300, преди пазарът да си възвърне увереността в пробив над предишната критична съпротива от $ 12 800.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner
Related Posts