Тъй като основите на SushiSwap се подобряват на фона на сливането с yearn.finance, то може да бъде подценено

На 1 декември децентрализираната финансова платформа копнее за финансиране съобщи сливане със SushiSwap, децентрализирана борса. Партньорството – последното от пет – ще обедини ресурсите за развитие на двата проекта, като същевременно ще се съсредоточи върху разширяването на тяхната автоматизирана екосистема за създаване на пазара. Освен това SushiSwap ще завърши и стартира Deriswap в сътрудничество с yearn.finance.

Подкрепена от това сливане, цената на SUSHI се представи много силно – нараствайки от 1,60 долара в деня на съобщението до 2,50 долара до 7 декември.

OKEx Insights разглежда по-задълбочено какво може да означава това сливане за цените на SUSHI, като извърши основен анализ.

Кратка история на SushiSwap

SushiSwap започна като копие на Uniswap, водещата децентрализирана борса, през август. По това време тя привлече много ликвидност, като предостави стимули за добив на ликвидност под формата на SUSHI – което е известно като първата вампирска атака на SushiSwap срещу Uniswap.

Създаването на SushiSwap, горе-долу, принуди Uniswap да стартира собствен токен за управление UNI и да стартира програма за възнаграждения за добив на ликвидност – което доведе до значителен спад в ликвидността на SushiSwap до средата на септември.

Контраатаката на Uniswap обаче не елиминира SushiSwap. Последният направи няколко подобрения в управлението, които осигуриха основите за възстановяване. На 20 септември SushiSwap с твърдо покритие общото му предлагане на 250 милиона токена и въведе шестмесечен период на блокиране за две трети от своите награди за добив в опит да намали краткосрочния натиск за продажба. Освен това SushiSwap внедри целевия бизнес модел на Uniswap – а именно разпределението на една шеста от таксите за вземане, или 0,05% от общия обем на търговията, между заинтересованите страни на xSUSHI (т.е. маркера за залагане на ликвидния пул SushiBar на SushiSwap).

На 16 ноември стимулите на Uniswap приключиха. В същото време SushiSwap извърши втора вампирска атака, като предостави абсолютно същите пулове на ликвидност като Uniswap – само с увеличени награди. В резултат на това SUSHI възвърна бичието си след продължителен спад. Цените са се утроили през полумесеца до 9 ноември.

След обявяването на сливането през декември, цената на SUSHI отново се повиши до $ 2,50 – обратно до най-високата си точка от средата на септември, малко преди Uniswap хедрира UNI жетони и стартира своята програма за добив на ликвидност.

Цената на SUSHI е преминала през различни възходи и падения и сега се е върнала там, където е била в средата на септември. Източник: в блока

TVL на SushiSwap нараства, но обемът на Uniswap доминира

Днес ликвидността и обемите на търговия на SushiSwap не са толкова високи, колкото на Uniswap, но все още е един от водещите играчи в децентрализирания борсов сектор. Общата му заключена стойност е достигнала 967 милиона щатски долара – подобно на тази на основния обмен на кривата на ликвидност, но все още е на 430 милиона долара от TVL на Uniswap.

Uniswap претърпя значителен спад на ликвидността след края на стимулите си за добив на ликвидност, докато SushiSwap запази възходящата си тенденция в TVL. Източник: в блока

Uniswap все още доминира в обема на търговията сред децентрализираните борси. Това се дължи на търсенето на дълги опашки от малки жетони и установената потребителска база. Седемдневният обем на търговия на Uniswap е достигнал 2,4 милиарда долара и представлява 60,8% от общия обем, според данни от Dune Analytics.


SushiSwap, от друга страна, привлече $ 566 милиона през последните седем дни – класиране на второ място.

Uniswap все още доминира в обема на търговията сред DEX, но SushiSwap е на второ място. Източник: Dune Analytics

Въпреки че все още има голяма разлика в обема на търговията при сравняване на двата DEX, ликвидността на SushiSwap в определени пулове надмина тази на Uniswap. Например, в момента пулът WBTC-ETH на SushiSwap има ликвидност от 243 милиона долара – цифра, която е с 30% по-висока от тази на Uniswap. Подобрението на ликвидността може да намали разпространението на търговията. Това от своя страна може да увеличи обема на търговията.

SushiSwap вече има предимство по отношение на ликвидността в определени пулове. Източник: в блока

SushiSwap показва фундаментални подобрения

Броят на притежателите на верига SUSHI достигна нов рекорд от 217 000. Навлизайки през декември, темпът на растеж на този брой показва признаци на ускорение. Това по-широко приемане на SUSHI говори за доверието на пазара.

Броят на адресите на SUSHI нараства от средата на септември, което показва по-широко приемане. Източник: в блока

Цената на SUSHI спадна значително преди октомври. Цената обаче се увеличи четирикратно след ноември. Когато разглеждаме броя на печелившите адреси, виждаме, че много от настоящите притежатели на SUSHI са го купили на ниски цени през предишния месец. За последен път цената се търгуваше близо до 2,30 долара, което беше в средата на септември, само приблизително 8% от адресите бяха на позиции с печалба. Оттогава този брой се е увеличил драстично до 45%. Този ефект на печелене на пари може да привлече повече търговци на дребно в SUSHI.

Броят на печелившите SUSHI адреси нарасна драстично. Източник: в блока

В началото на ноември имаше големи изходящи потоци на SUSHI от борси – знак, че притежателите са силни. Това е обратното на началото на септември, когато огромен приток към борси бързо повлече цената надолу.

Изходящите потоци след ноември означават, че притежателите са настроени към бъдещето на SUSHI. Източник: в блока

Когато се разглеждат балансите на жетоните, обаче, броят на търговците на DEX се различава значително от броя на търговците на централизирани борси – което означава, че силата на цената на SUSHI остава при последния.

Общото предлагане на борсата на SUSHI е 53%. Източник: Нансен

Пазарът на SushiSwap все още е доминиран от китове

Засега най-големият недостатък на SushiSwap може да бъде липсата на потребители на дребно. Uniswap все още няма съперник в привличането на дългосрочни проекти и потребители. Той има над 20 пъти броя на търговците от SushiSwap.

От друга страна, SushiSwap се подобрява. В сравнение с данните от 14 ноември, SushiSwap расте с много по-бързи темпове от Uniswap. Предстоящото пускане на Uniswap V3 обаче вероятно ще направи преживяването по-удобно за потребителите – като по този начин продължава да привлича търговци на дребно и проекти с дълги опашки.

Uniswap има по-широка потребителска база от SushiSwap. Източник: Източник: DeBank

Потенциалът на SushiSwap да се присъедини към yearn.finance

За SushiSwap ликвидността и обемът на търговия са от най-голямо значение. Сътрудничеството с yearn.finance може да осигури повече от двете.

В близко бъдеще обменът на YFI, управляващ токен на yearn.finance, ще използва SushiSwap. Yearn.finance ще помогне за създаването на xSushi трезори, което ще доведе до по-високи доходи за заинтересованите страни от SUSHI. Междувременно keep3r.network ще осигури беззаменен суап за транзакции SushiSwap чрез Metawallet.

Освен това SushiSwap планира да стартира пазар за заеми / заеми, наречен BentoBox. Този вид услуга обикновено използва ETH, USDT, USDC или WBTC като обезпечение; в бъдеще обаче пазарът на заеми SushiSwap може да използва средствата си в майнинг пулове като обезпечение или да се интегрира с Cream Finance за предоставяне на услуги по кредитиране за различни токени. Cover Protocol също ще добави възможност на застраховане на ликвидни пулове на SushiSwap.

BentoBox е интегрирал няколко нови функции. Източник: Twitter / @AndreCronjeTech

Тези инициативи могат да дадат на SushiSwap повече функционалност. Като такава, интеграцията на yearn.finance потенциално добавя повече към пазарната капитализация на SushiSwap.

Оценката на SushiSwap

Според CoinGecko, SushiSwap има пазарна капитализация от около 280 милиона долара. Тъй като е ограничил общия брой токени на 250 милиона, неговата напълно разредена пазарна капитализация се нарежда на 18 място, на 540 милиона долара.

За сравнение, пазарната капитализация на Uniswap е около $ 730 милиона, а FDV на $ 3.4 милиарда. Curve има пазарна капитализация от 10 милиона долара, но нейното FDV е над 2 милиарда долара. Balancer има пазарна капитализация от 130 милиона долара с FDV от 1,3 милиарда долара. От дългосрочна перспектива SUSHI е под минимален натиск от издаването на нови токени, което е положително за притежателите на токени.

SushiSwap генерира приблизително 83 милиона щатски долара годишни приходи – от които пет шести или приблизително 70 милиона щатски долара са разпределени за доставчици на ликвидност. Другата една шеста, или 14 милиона долара, бяха разпределени на заинтересованите страни xSUSHI.

Понастоящем SushiSwap има годишни приходи от 83 милиона долара, като една шеста се разпределя между заинтересованите страни на xSUSHI. Източник: Токен терминал

Разделянето на приходите от 83 милиона щатски долара на 165,5 милиона долара (т.е. текущата циркулираща доставка на SUSHI) дава стойност на печалба на акция от 0,50 долара. Разделянето на текущата цена на токен от $ 2,30 на цена на акция дава съотношението цена / печалба от 4,6.

Ако в уравнението вложим приходите от 14 милиона долара, разпределени между заинтересованите страни на xSUSHI, ще получим съотношение цена-печалба от 27. Ако в уравнението сложим напълно разредената сума на символа, съотношението цена-печалба ще бъде 41 Това съотношение цена-печалба е обективно забележително, като се има предвид темпът на растеж и потенциал.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map