Tesla купува дискове BTC и алткойните започват да оживяват

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

Миналата седмица се наблюдава бум на крипто пазара, тъй като общата пазарна капитализация се е увеличила от около 1,2 трилиона долара до близо 1,5 трилиона долара. Подемът настъпи, след като на 8 февруари Tesla обяви закупуване на биткойн за 1,5 милиарда долара, което беше последвано от интензивно медийно отразяване и повишен интерес на дребно. В резултат на това Bitcoin се покачи от ниското ниво от 37 344 USDT до високото ниво от 49 705 USDT през последните седем дни според спот цената на OKEx BTC.

Докато водещата цифрова валута затвори седмицата на 48 543 USDT – отчитайки седмична печалба от над 25% – тя загуби тези нива рано днес, като спадна до едва 45 680 USDT, преди да се върне към търговия около 46 700 USDT.

OKEx BTC / USDT 4-часова диаграма. Източник: TradingView

През цялата минала седмица обаче пазарните настроения останаха положителни и бяха отразени в нашия анализ на данните за фючърсите на BTC в петък. Докато Биткойн не успя да премине прага от 50 000 долара през този период, средносрочните му перспективи останаха положителни.

Пристига алт-сезон

Докато през миналата седмица се наблюдават шепа топ монети, отчитащи печалби от над 20%, тази седмица се наблюдава по-широко рали в алтите – с BCH, публикуващи 65% седмична печалба, последвана от XRP, LTC и OKB на 42%, 41.59% и 40.29% , съответно.

ETH отчете относително кротките 13,26%, докато DOGE и ADA, които се представиха много добре предишната седмица, отчетоха спад в интереса. Докато ADA все още беше силен изпълнител с 31% за седмицата, DOGE завърши седмицата със загуба от 13,72%.

Седмични връщания на основните алткойни, 2/8 до 2/14. Източник: TradingView

Нарастващите цени на "по-възрастни" монети, като LTC, XRP, BCH и XLM, показва, че пазарът започва да се чувства прекалено оптимистичен и може да видим тази тенденция да продължи и през следващите седмици, докато Bitcoin е в състояние да поддържа диапазона си между 48 000 и 49 000 USDT.

DeFi TVL наближава 60 милиарда долара

В сравнение със седмицата преди него, през последната седмица общата стойност, заключена в протоколите DeFi, се покачи с почти 10 млрд. Долара, за да достигне общо 58 млрд. Долара, според данните на DeBank.


Обща стойност, заключена в DeFi. Източник: DeBank

Сред децентрализираните борси Uniswap остава лидер с 8 милиарда долара в TVL, следван от Curve и Synthetix, като и двата имат TVL от около 4 милиарда долара всеки.

По отношение на цените, AAVE, който се представи най-добре през предходната седмица, отчете отрицателни 2,41% миналата седмица, последван от незначителни печалби от COMP и CRV, съответно на 4,78% и 1,53%.

Най-добрият изпълнител на DeFi през миналата седмица беше YFI, с 43.53% ръст, последван от BAL, LRC и SNX, съответно 26.55%, 26.35% и 24.26%.

Седмични връщания на основните DeFi токени, 2/8 до 2/14. Източник: TradingView

Относително по-ниските печалби от токени DeFi в сравнение с по-широкия пазар миналата седмица също отразяват склонността на пазара да намери следващите големи изпълнители сред алткойни, които преди това са останали заглушени.

Институциите гледаха на последното рали с повишено внимание

CME актуализира последните си (от 9 февруари) биткойн фючърси данни за позицията на 14 февруари. През този отчетен период излязоха новините за Tesla и биткойнът се повиши от под 40 000 USDT на над 44 000 USDT.

Данните показват, че отвореният интерес нараства, за да се възстанови, като се движи от под 9 500 на над 11 000. Сметките на Asset-manager намаляват късите си позиции през този период от 357 на 265 и увеличават своите дългове от 308 на 348.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой дългове на сметките на мениджъри на активи спрямо шорти. Източник: Quandl

За разлика от тях обаче сметките на фондовете с ливъридж, след като три последователни седмици са намалили позициите в двете посоки, най-накрая са решили да ги увеличат. Кратките им позиции се увеличиха от 7 224 на 8 481 и докато дългите им позиции също се повишиха от 3 031 на 3 149, общата перспектива беше мечи.

Данни за фючърси на CME Bitcoin – Брой на сметките на фондовете с ливъридж дългове спрямо шортовете. Източник: Quandl

Забележително е, че фючърсите на ETH на CME също започнаха да се търгуват миналата седмица и имаха 595 ETH при отворен интерес и 427 ETH в обем към 12 февруари.

Поглед напред тази седмица

Тъй като биткойнът навлезе в друга нестабилна фаза, участниците на пазара трябва да следят акциите за по-нататъшни сигнали тази седмица. Основното прозрение е нивото от 50 000 долара за BTC, което може да го катапултира по-високо в краткосрочен план и да тласне целия пазар до нови върхове. Напротив, ако Биткойн не успее да запази възходящия си тренд, може да видим спиране на алтернативното действие на късните и да станем свидетели на стръмни корекции в монети със слаби основи.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map