Спад на цените на BTC: Разопаковане на първото голямо отстъпление на Биткойн от 2021 година

Поглед към това, което накара Биткойн да спадне $ 7000 в понеделник, 4 януари, и уроците, които трябва да се извлекат от корекцията на цената

Биткойн видя първата си корекция за годината в понеделник, 4 януари, когато цената му се свлече от най-високия в неделя от $ 34,793, според цената на индекса OKEx BTC, до най-ниската си точка от $ 27,793 около 10:00 ч. UTC – спад от 20% . По стечение на обстоятелствата, потъването запълни най-голямата досега разлика в фючърсите на BTC на CME Group в рамките на 12 часа след отварянето му.

Според данните на TradingView, фючърсите на CME Bitcoin затварят миналия петък на 29 220 долара и отварят неделя вечер по UTC на 33 405 долара, което създава разлика между 4 185 долара. Тези пропуски в търговията се формират, тъй като CME Group, като традиционна финансова институция, работи само от понеделник до петък и не може да отразява скоковете или спадовете на Биткойн през уикендите.

Докато пропуските в запълването на фючърсите на CME Bitcoin с ценови спадове е интересно наблюдение, първото голямо отстъпление на Bitcoin за годината в основата си е подхранвано от пазара на дребно "страх от пропускане" и техните дългове с висок ливъридж.

Пропастта на фючърсите на CME Bitcoin беше запълнена по време на спада в понеделник, но някои пропуски от ноември все още остават. Източник: TradingView

Тъй като Биткойн непрекъснато поставя нови рекорди от средата на декември, пазарът беше в безумно състояние и спадът в понеделник го удари силно. Агрегираният отворен интерес към фючърсите на биткойн достигна рекорд от 10,7 милиарда долара в неделя, но огромната корекция в понеделник ликвидира зашеметяващите 2 милиарда долара на борсите. Последният път, когато видяхме такава голяма ликвидация, беше еднодневно отдръпване на 3 200 долара на 25 ноември 2020 г., когато биткойнът беше под 20 000 долара.

Продължителното свиване в понеделник нанесе тежка жертва на участниците на пазара, които добавиха своите дълги позиции през уикенда. Подобни бързи и силни отстъпки на бичи пазари обаче всъщност не са толкова необичайни.

Позиции на почти 2 милиарда щатски долара на борсите бяха ликвидирани от 20:00 ч. UTC на 4 януари. Източник: бит

Поглеждайки назад към тримесечната диаграма на фючърсите на OKEx по време на бичия пазар през 2017 г., имаше много отстъпления от 25% или повече, включително еднодневни колебания от 36% и корекции от над 50% за две седмици. Те обаче не успяха да спрат дългосрочната възходяща тенденция на Биткойн.

Пазарите на бикове не продължават гладко, тъй като почти всички бързи възходящи фази са последвани от корекции на цените. Като се има предвид това, в сравнение с големината на отстъпленията през 2017 г., настоящият бичи пазар е много по-опитомен. В настоящия сценарий прекомерният лост и FOMO настроението са основните виновници, както обсъждаме по-долу.

Отстъпленията на бичия пазар през 2017 г. бяха по-значителни. Източник: Tradingview

Данните на OKEx за последните седем дни разкриват екстремно покачване на ливъридж. Съотношението BTC дълъг / къс се покачи бързо от 0,92 до 1,55 между неделя и понеделник сутринта, докато коефициентът на маржин кредитиране на BTC на спот пазара на ливъридж нарасна от 14 до 25 за същия период от време.

Междувременно процентите на финансиране на вечните суапове на BTC също достигнаха шокиращите 0,25% или повече на всеки осем часа. С инвеститорите на дребно, които добавят към дългите си позиции и плащат толкова високи такси, следващият спад може да се очаква, когато цената започне да спада и има бързане за излизане – т.е..


Данните на OKEx показват, че търговците на дребно продължават да увеличават дългите си позиции, като добавят лост. Източник: OKEx

Техническите показатели също сигнализираха за отстъпление след ралито в неделя. На едночасовата OKEx BTC / USDT диаграма по-долу можем ясно да видим мече отклонение на индикатора RSI след натискането в неделя сутринта. Цената достигна нов връх от 34 786 долара за OKEx, но индикаторът RSI не можеше да продължи по-нататък. Освен това може да се наблюдава и свиване на обема, което показва, че закупуването на дребно е изчерпано.

Мечо отклонение по индикатора RSI на часовата графика, придружено от спад в обема. Източник: TradingView

Междувременно настроението на FOMO сред инвеститорите на дребно, довело до игра с висок ливъридж, може да се види в диаграмата Възраст на неизразходваните транзакции по-долу.

Индикаторът UTXO Age показва нови пари, които навлизат на пазара през последната седмица. Източник: IntoTheBlock

Индикаторът UTXO Age измерва обема на създаваните транзакции и ги категоризира по времеви рамки. Увеличението на краткосрочните UTXO означава голям брой нови транзакции, които се извършват. По-специално, еднодневните до едноседмичните UTXO скочиха наскоро с 22,63%, което показва повече навлизане на нови пари на пазара спрямо предишните времеви рамки.

В обобщение, търговците на дребно, които дълго се втурнаха да използват висок ливъридж, загубиха най-много в това отдръпване. Ценовите действия в понеделник служат като напомняне на всички, че корекциите по време на бичи пазари са по-свирепи, налагайки намаляване на задлъжнялостта. От тук нататък вероятно бихме могли да очакваме биткойн да влезе в фаза на краткосрочна консолидация, тъй като търговците на дребно отнемат време да се възстановят от загубите си, но големият въпрос е, този път наистина ли е различно?

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map