Скорошният спад на BTC бе предизвикан от макро фактори, но китовете продължиха да се натрупват

Преглед на последната корекция на Биткойн, факторите, водещи до него и как китовете купуват от търговци на дребно.

Цените на биткойните спаднаха с 27,88% за три дни, като най-голямата червена свещ беше видяна на 11 януари 2021 г. и традиционни медии започна да го нарича старт на мечи пазар. В действителност обаче падането на Биткойн от рекордния връх от миналия петък от $ 41,998 до $ 30,287 вчера – според цената на индекса OKEx BTC – само рециклира печалбите, постигнати наскоро на 2 януари, когато се търгуваше около $ 30,000 нива.

Междувременно видяхме подновени покупки от вчера следобед по европейско време, а водещата дигитална валута вече се върна на около $ 33 000, което поставя печалбите си от началото на годината на около 15%.

В този коментар на пазара ще дадем повече контекст на неотдавнашното движение на цените на Биткойн и ще обсъдим как те се влияят от макроикономическите фактори и какво означават те за търговците като цяло.

Биткойнът все още е в зелено въпреки отдръпването от близо 30% в понеделник. Източник: OKEx

Отстъпленията на биткойните тази година вероятно ще бъдат по-малко драматични

Вчерашното рязко възстановяване беше катастрофа за пазара на деривати, като в понеделник бяха ликвидирани позиции от 2,5 милиарда долара според данни на bybt. Тази цифра надхвърля ликвидациите от 1,74 милиарда долара на 3 януари и 1,87 милиарда долара на 25 ноември и макар цената да има пряко въздействие върху нея, това също отразява скорошното покачване на волатилността.

Ликвидациите достигнаха още един рекорд в понеделник. Източник: бит

Въпреки че волатилността навлезе във възходяща фаза през декември, тя все още е далеч от 2017 г., както е показано в таблицата по-долу. Средно сривове от около 35% се случват на всеки няколко седмици по време на бик 2017, докато 60-дневната волатилност на Биткойн не надвишава 4% за продължителен период от юни 2020 г..

60-дневната волатилност на биткойните е по-ниска от 4% от юни 2020 г. Източник: Метрики на монети

Тъй като повече институционални инвеститори навлязоха на крипто пазара през последната година, ние сме свидетели на намаляваща волатилност и е много вероятно рецесирането през тази година да бъде далеч по-малко драматично в сравнение с предишния бик.

Технически проблеми на борсите тласнаха цената още повече

Регулираният от САЩ криптообмен Coinbase претърпя още един технически бъг по време на вчерашната разпродажба. Много потребители съобщава невъзможност за изпълнение на поръчки за покупка. Междувременно Kraken, втората по големина американска крипто борса, също възникнали проблеми. Тъй като няколко пазари на деривати на биткойн използват данни от двете борси като компоненти на индекса, това доведе до по-нататъшни ликвидации на фючърси и суапове.

Предишните премии на Coinbase поради голямото търсене в САЩ изчезнаха по време на оттеглянето в понеделник. Поради техническия проблем, спот цената на Coinbase в един момент имаше отрицателна премия от около $ 1000 в сравнение с OKEx.


Coinbase отчете отрицателна премия от над $ 1000 поради техническия проблем. Източник: TradingView

Спадът на биткойните е повлиян от традиционните пазари

Денонощната търговия с биткойни го прави водещ индикатор, отговарящ на променящия се апетит на пазара през уикенда. Намаляването на биткойните е в тандем със спада на други рискови активи, както и на нелихвените активи.

Американският фондов пазар падна за първи път от пет търговски дни в понеделник, след като достигна последователни рекордни рекорди, които се движеха същите като Bitcoin. Цените на петрола също спряха своята четиридневна печеливша поредица, докато спот цената на златото се понижи до шестседмично дъно.

Причината за тези откази е повишаването на 10-годишната доходност на касата в САЩ, след като демократите спечелиха две места в Сената на Грузия. Доходността проби важната бариера от 1% миналия петък и достигна над 1,15%, след като отчете най-големия си седмичен ръст от юни насам. Пазарът на облигации също е под натиск на фона на опасенията, че Конгресът, контролиран от демократите, може допълнително да облекчи фискалната политика, повишавайки инфлационните очаквания.

Понастоящем пазарът е по-загрижен за по-високата доходност и последващото намаляване на ликвидността. Запасите за растеж също вероятно ще бъдат по-ограничени от цената на заемането в долари и това се отразява на биткойните, тъй като наскоро той се придвижи по-скоро в съответствие с големите технологични акции, като Tesla, която спадна със 7,8% в понеделник.

Нарастващата доходност на хазната и доларовият индекс потиснаха възходящия тренд на рисковите активи. Източник: CNBC

Освен това доларовият индекс, който е в отрицателна корелация със суровините, също се повиши миналата седмица, като смекчи предварително прегрятите пазари. Може да се каже, че разпродажбата в понеделник беше само със закъснение "здравословна корекция" тъй като цените на активите, които се покачват от март, стават все по-спекулативни.

Множество показатели отразяват прегрялото настроение

Прегрятите настроения на пазара станаха по-изразени, тъй като Биткойн продължи да постига нови върхове. Лихвените проценти по вечни суапове се увеличиха през последната седмица и бяха значително по-високи в сравнение с минали скокове. Тази тенденция показва, че пазарът е свръх-ливъридж и търговците са твърде последователни в своите насоки за залагане.

Два изключително високи периода на финансиране през 2021 г. показват прегрял пазар и риск от отстъпление. Източник: бит

Коригираният SOPR (т.е. съотношението на изразходваната печалба) осигурява по-точен сигнал за действителните сделки за продажба / покупка. Този показател достигна своя връх през 2017 г. след тримесечно рали от нулевата точка на нулиране. Настоящата ситуация е подобна и индикаторът предполага, че вземането на печалба може да се случи по всяко време, въпреки че дългосрочните перспективи остават възходящи.

Данните от веригата сочат, че пазарът е под натиск от продажби за вземане на печалба. Източник: Glassnode

Слаби ръце продаваха биткойн на китове

Първата голяма промяна в този бичи цикъл е завършена и средната цена на влизане за новодошлите в космоса е по-висока. Слабите ръце се продават спешно по пътя надолу, докато инвеститорите, които са дългосрочни бичи, продължават да купуват. Виждаме, че броят на адресите със салда над 1000 BTC непрекъснато нараства, не е засегнат от последното възстановяване.

Китовете не са засегнати от последната корекция и продължават да натрупват биткойн. Източник: Glassnode

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map