Отстъпленията на цените на BTC оставят прекалено разширените участници на пазара с големи загуби

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

След четири последователни седмици на бързи печалби и оспорване на психологическото ниво на цената от 40 000 долара, Биткойн най-накрая претърпя сериозни разпродажби в неделя вечерта и спадът продължи да се разширява към понеделник. През последните 24 часа цената на биткойн спадна с повече от 20%, от нива от 41 000 долара до 32 250 долара, според цената на индекса OKEx BTC и до голяма степен унищожи печалбите от предходната седмица. Последното оттегляне е ликвидирано 2,68 милиарда долара стойност на позициите на борсите за деривати. 

Преди това, въпреки че биткойнът беше счупил 40 000 долара, дълговете бяха наситени и мечи отклонения можеха да се видят на RSI индикатора в по-ниски времеви рамки. Междувременно свиването на обема на търговията не успя да тласне цените до нови върхове.

Последният път, когато видяхме отстъпление от 20%, беше първият уикенд на януари, когато силното купуване бързо доведе до връщане на цените до $ 30 000. През последните 24 часа обаче цената продължи да постига по-ниски нива и покупателната способност не беше толкова силна, колкото миналия път. Въпреки това, предвид неотдавнашните настроения на пазара, това може да се окаже поредната временна корекция, преди цената отново да достигне $ 40 000.

Биткойн изпита два 20% + отстъпки за една седмица. Източник: TradingView

Някои институции уловиха приближаващия риск

Също така отбелязахме, че потъването в биткойн показва известна корелация с традиционните пазари. До известна степен 24-часовият характер на търговията с биткойни го прави водещ показател, отговарящ преди типичните пазари. Цената на златните фючърси и S&Фючърсите P 500 паднаха съответно с 1,5% и 0,8% след отваряне в неделя вечер по UTC. Причината за тази ситуация може да бъде очакването на пазара за по-високи лихвени проценти, което се отразява в скока на фючърсите на доларовия индекс след звънеца рано тази сутрин. Нарастващите лихвени проценти като цяло ще засегнат цените на рисковите активи, както и на нелихвените активи като златото.

Този макрорисков фактор може да е бил капитализиран от някои институционални инвеститори. CME актуализира най-новите си (от 5 януари) биткойн фючърси данни за позицията на 9 януари. Този отчетен период обхваща историческия пробив на Биткойн над границата от 30 000 долара, но също така включва дълбокото отдръпване от около 7 000 долара на 4 януари.

През това време фондовете с ливъридж увеличиха късите си позиции от 8 466 на 9 058 и намалиха дългите си позиции от 3 679 на 3,544. Това означава, че ливъридж фондовете изразяват ясно мечешко отношение към краткосрочния план.

Напротив, други отчитаеми сметки продължават да вървят дълго, като дългите позиции се повишават от 2 123 на 2 672, а късите позиции се увеличават само от 235 на 261. Неотчитаемите сметки правят същото движение, като дългите позиции скачат от 3 165 на 3 343, докато са къси добавени са само позиции 54.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой фондове с ливъридж, дълги срещу шортове. Източник: Quandl

Резки печалби в средата на седмицата, компенсирани за загуби през уикенда

Поради спада в цените в понеделник, ние сме изчислили основните доходности на алткойни от полунощ миналия понеделник до 6:00 сутринта UTC този понеделник. Въпреки големия спад все още има много алткойни, които са събрали положителни добиви поради бързото покачване през първата половина на миналата седмица.

Stellar’s ​​Lumen (XLM) нарасна с 180% през първите три търговски дни на миналата седмица и след това започна драматично корекция, но все още държи на печалба от 66,77%. Bitcoin Cash (BCH) и Bitcoin SV (BSV) също отчитат положителна възвръщаемост от съответно 11,40% и 5,47%. В същото време, Ether (ETH) се понижи до $ 1000, преди леко да се възстанови през последните няколко часа, реализирайки умерени 5.23% през седмицата. 

Седмични връщания на основните алткойни, от 1/4 до 6:00 ч. UTC / 1/11. Източник: TradingView

Доставчиците на ликвидност изтеглиха големи средства от пулове

Maker (MKR) несъмнено беше най-впечатляващият токен на DeFi миналата седмица, тъй като изтеглянето му доведе цената до 1900 долара в събота, преди да спадне до нива от 1300 долара след по-широкия пазар, но все още успява да запази ръст от 88%. В допълнение, Synthetic (SNX) и Loopring (LRC) бяха по-устойчиви по време на голямата корекция, прибирайки седмична възвръщаемост от съответно 20,51% и 14,45%. 

Седмични връщания на основните DeFi токени, от 1/4 до 6:00 сутринта UTC 1/11. Източник: TradingView

В събота общата стойност, заключена в протоколите DeFi, се е повишила до историческия връх от 32,8 милиарда долара, но последващото понижаване на цените на символите го е довело до около 28,5 милиарда долара, според данните на DeBank. Бързото изтегляне на доставчици на ликвидност от пулове също накара таксата за газ на Ethereum да скочи.

Настоящите трите най-добри имена по отношение на TVL са BTC-обвързан жетон WBTC, Maker Protocol Maker и децентрализиран обмен Uniswap (UNI). И първите пет протокола DeFi всички видяха TVL спадове с повече от 10% през последните 24 часа.

Обща стойност заключена в DeFi. Източник: DeBank

Поглед напред тази седмица

Тъй като Демократическата партия в САЩ успява да контролира Камарата и Сената, се очаква вторият кръг от пакета стимули за трилиона долара да продължи напред. Участниците на пазара все още трябва да наблюдават въздействието на евентуален обрат в доларовия индекс върху фондовия пазар, както и върху биткойните.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner