Опции на OKEx 101

Научете основите на търговията с опции, ключови термини и предимства

Търговията с деривати нараства в криптопространството като популярен инструмент за хеджиране и арбитраж за професионални търговци. Ако се изкушите да се потопите в този доходоносен пазар и се надявате да научите повече за основните концепции, ключови термини и предимствата на търговията с опции, попаднали сте на правилното място.

Като стартираме Опции OKEx скоро, подготвили сме тази статия, за да разберете всички основни положения за опциите. Не пропускайте теста * в края, тъй като можете да спечелите награди за получаване на всички верни отговори!

* Период: 12–19 декември 2019 г. (UTC)

Какви са опциите?

Опциите са договори, които дават на купувачите право, но не и задължение, да купуват или продават базисен актив на предварително определена цена в рамките на определен период.

Има само два вида опции, а именно, опция кол и пут опция.

Когато очаквате цената на базовия актив ще издигам се, купи a обади се опция. След като цената се повиши, можете да закупите актива на вашата предварително определена цена, която е по-ниска от пазарната.

Напротив, ако очаквате цената ще изпускайте, купи a пут опция. След като цената спадне, можете да продадете актива си на предварително определената цена, която е по-висока от пазарната.

Когато купувачът иска да упражни опция в рамките на срока, продавачът трябва да я продаде на купувача. И когато купувачът реши да не го упражнява, в този случай продавачът не трябва да плаща нищо.

Ще обясним всички ключови условия за търговия с опции по-долу.

Основни термини в търговията с опции:


Базов актив: Актив за търговия, на който се основава дериват, обхващащ стоки, финансови активи, лихвени проценти и съставни индекси. Основният актив на опциите за биткойн е индексът BTC / USD.

Опция за обаждане: Той дава право на притежателя да закупи актив на предварително определена цена в рамките на определен период.

Опция за пут: Той дава право на притежателя да продаде актив на предварително определена цена в рамките на определен период.

Срок на годност: Датата, на която дадена опция изтича.

Опция премия: Цената, платена от купувача за опционен договор. Той се увеличава с увеличаване на волатилността на пазара.

Цена на упражнение (или ударна цена): Цената, на която купувачът може да купи или продаде базисен актив, когато упражнява съответно кол или пут опция.

Европейски вариант: Вид договор, който може да се упражни само в датата на изтичане. (OKEx Options са европейски опции).

Американски вариант: Вид договор, който може да бъде упражнен по всяко време преди изтичането му.

Частична ликвидация: Не се изисква марж, за да могат купувачите да държат дълга позиция. По този начин частична ликвидация няма да настъпи поради липсата на марж. Само продавачите на опции трябва да плащат марж поради задължението си да изпълнят договор. Когато салдото по сметката на продавача падне под нивото на марж на поддръжка поради нестабилност на пазара, ще се задейства частична ликвидация.

Наименование на договора: Всеки договор за опции се именува по реда на „базовия актив – дата на изтичане – цена на изпълнение – вид на договора (кол / пут)“. Например „BTCUSD-190830–10000-C“ означава, че това е договор за BTC опции, изтичащ на 30 август 2019 г., с цената на стачка от 10 000 USD и е опция за кол.

Как да търгувате с опции OKEx?

Договорът за опции OKEx BTC / USD се урежда в BTC (и още основни договори за криптовалута ще пристигнат скоро). Номиналната стойност на всеки опционен договор е 0,1 BTC.

За да започнете, търговците могат:

 1. Платете премия за опция, за да закупите кол или пут опция – да заключите цените за покупка или продажба на базовия актив след изтичане на договора за опции; или
 2. Договор за продажба на опции – да спечелите незабавно премията за опции и да изпълните задължението за покупка или продажба на договорения брой на базовите активи на фиксирани цени към датата на изтичане.

Както купувачът, така и продавачът могат да затворят отворените позиции и да освободят предварително своите права и задължения. Печалбите от затворени опционни позиции могат да бъдат прехвърлени след ежедневно сетълмент.

Предимства на търговията с опции

Опциите за търговия добавят повече стойности към цялостния ви инвестиционен портфейл и ви позволяват да се насладите на следните предимства:

 1. Спестяване на разходи

  Опциите осигуряват лост. Търговците могат да купят подобна стойност на базовия актив с много по-малко средства в сравнение с покупката му на спот пазара.

 2. Намален риск

  Тъй като купувачите не трябва да плащат марж на позицията, максималната загуба на купувачите на опции е премия за опция. Също така, това може да помогне за намаляване на излагането на риск на спот пазара, като се хеджира срещу колебанията на базовите цени на активите.

 3. По-гъвкави

  Когато инвеститорите не са на 100% сигурни за бъдещата тенденция на крипто пазара, те първо могат да отделят малко количество средства за закупуване на опционен договор, което включва само малък риск.

Има четири вида стратегии, които можете да изпълните в търговията с опции, включително дълъг кол, дълъг пут, къс кол и къс пут. Инвеститорите могат да търгуват опции въз основа на движението на базовите активи, както и времето и нестабилността, като печелят повече възвръщаемост с различни инвестиционни стратегии.

Основи на опциите на OKEx (да вземем за пример опциите BTC / USD):

Следвайте OKEx на:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Уебсайт: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map