Няколко криптовалути надминаха биткойните след пазарния срив в понеделник

Спадът на цените на биткойн беше последван от възстановяване, но някои криптовалути, много от тях DeFi жетони, победиха връщането на биткойни – Актуализация на пазара

Пазарът на криптовалути претърпя значителна променливост през последната седмица. Първо, Биткойн се повиши от около 36 000 на 42 000 долара между четвъртък и петък, 7–8 януари. Но след това водещата криптовалута се втурна и продължи да пада четири поредни дни, достигайки ниско ниво от близо 30 298 долара – спад от почти 28%, според цената на индекса OKEx BTC.

Междувременно общата пазарна капитализация на криптовалутите се сви значително, като спадна от 1,1 трилиона на 850 милиарда долара. Въпреки това, със силен отскок в сряда, 13 януари – изпомпван предимно от новината, че Grayscale отвори отново инвестиционното си доверие – Bitcoin сега възстанови близо 70% от загубите си.

В същата времева рамка забелязахме, че криптовалутите от различни сектори са по-добри от Биткойн и публикуват бърз V-образен обрат след разпродажбата на пазара, за да достигнат нови седмични върхове. В този коментар на пазара ние разглеждаме причините за тези силни резултати.

Криптовалутите от три сектора надминаха биткойна след последното възстановяване. Източник: QKL123

Polkadot вижда обрат във V-образна форма заради предстоящия търг на слотове

Най-бързото възстановяване след неотдавнашното възстановяване се наблюдава в екосистемата Polkadot (DOT), където DOT и Kusama (KSM) представляват съответно 87% и 6% от индекса. На 11 януари Polkadot достигна решаващ етап в своето развитие, когато отвори парашайн регистрации за тестовата мрежа Rococo V1.

Слотовете Parachain са от решаващо значение за мрежата Polkadot и ще бъдат пуснати на търг поради ограничения им брой. Всеки проект за екосистема на Polkadot може да наддава за слот, като залага DOT, а победителите след това получават възможността да се свържат с Polkadot чрез мост, както и други предимства. Междувременно OKEx обяви вчера и подкрепа за търга на паракаинови слотове на Polkadot.

Тези събития явно стимулираха търсенето на DOT в краткосрочен план, което доведе до бърз V-образен обрат в цената му. Към 8:00 ч. UTC днес, DOT се е повишил от ниво от 7,20 долара с около 70% през последните два дни и поддържа бичи инерция към своите аукционни събития за слотове.

Polkadot е свидетел на нарастваща екосистема със 109 субстратни проекти в процес на разработване. Източник: PolkaProject

Поддръжката на Grayscale поддържа някои монети за поверителност на повърхността

На 10 януари Бари Силбърт, основател и бивш изпълнителен директор на Grayscale, повишен две частни валути – Zcash (ZEC) и Horizen (ZEN) – в неговия Twitter. Времето съвпадна с последната корекция на Биткойн, което накара сектора на валутата за поверителност да падне далеч по-малко при тази корекция. И двата токена са нараснали с около 80% през последните седем търговски дни, считано от 8:00 ч. UTC на 14 януари, значително надминавайки останалата част от пазара. 

Тъй като тези две частни валути попадат в продуктите с единичен актив на Grayscale, те може да продължат да привличат институционален капитал. Други алткойни с функции за поверителност включват Monero (XMR) и DASH.

Увеличените притежания на Grayscale през 2021 г. доведоха до ускорено увеличение на цените за ZEC и ZEN. Източник: бит

DeFi секторът продължава въпреки корекциите

Данните от DeFi Pulse показват, че общата стойност, заключена в протоколите DeFi, първо се е увеличила от 21,1 млрд. Долара на 23,1 млрд. Долара миналата седмица. Това беше придружено от покачване на цените на биткойн от нива от 36 000 долара до рекорд за всички времена, заедно с покачване на цената на Ether (ETH) от 1200 на 1350 долара. Въпреки това, в последвалата катастрофа доставчиците на ликвидност се изтеглиха от миньорските пулове, в резултат на което TVL спадна до 20,5 млрд. Долара на 13 януари, преди да се възстанови до сегашното си ниво от 22,4 млрд. Долара.

TVL беше засегната от спада на пазара, но бързо се възстанови. Източник: DeFi Pulse

Като цяло секторът DeFi възвърна бичия си инерция доста бързо, особено като се отбележи протоколът за кредитиране AAVE и протоколът за синтетични активи Synthetix (SNX). Част от причината за това възстановяване беше, че Службата на Контролера на валутата на САЩ публикува статия да обсъдим "самоуправляващи се банки" изграден върху протоколи DeFi.

През последните няколко часа цената на AAVE и SNX достигна нови върхове. AAVE е преименуване на маркера за управление на LEND. В началото на 2020 г. LEND беше на цена около 0,01 долара. На 3 октомври LEND беше преобразуван в AAVE в съотношение 100: 1. AAVE вече е на цена $ 143, което му осигурява повече от 140 пъти възвръщаемост на инвестицията за малко повече от година. По същия начин SNX беше на цена от $ 1,20 в началото на 2020 г. и отчете 13x печалба при сегашната си цена от $ 16.

DeFi Pulse данните показват, че Aave и Synthetix понастоящем са класирани на 2-ро и 5-то място по отношение на TVL и и двамата имат заключени над 2,70 млрд. долара. Освен това, гледайки 30-дневната промяна в приходите, и двата протокола растат много бързо и със солидни основи.

Aave и Synthetix растат изключително бързо по отношение на приходите и TVL. Източник: Токен терминал

Разглеждайки общата възвръщаемост през последните седем дни, към 8:00 ч. UTC на 14 януари, SushiSwap (SUSHI) и yearn.finance (YFI) оглавиха сектора DeFi с възвръщаемост от около 40%, също значително надминавайки 10-те биткойна % печалба за същия период от време. Сливането на тези два протокола изглежда ги облагодетелства. Трябва обаче да се отбележи, че по време на катастрофата, докато LPs се опитваха да избягат от вратата, таксите за газ Ethereum минаха през покрива.

Високите такси за газ на Ethereum по време на драстична волатилност на пазара правят решенията Layer 2 привлекателни. Източник: Glassnode

Въпреки че биткойнът е лидер на пазара, виждаме отново и отново, че алткойните с достатъчно солидни основи са склонни да превъзхождат BTC по време на различни етапи на бичи пазар, особено когато BTC или стагнира, или се изправя пред временни корекции. Като се има предвид това, повечето алткойни, както се вижда в "Крипто зима" от 2018 г. също представляват значително по-високи рискове за намаляване в сравнение с биткойните, когато приливът се превърне в мечи.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner