Копаене на биткойни на ръба след срив на цените, акциите виждат екстремна нестабилност: Седмично наблюдение на пазара

Миналата седмица беше брутална, от всякакви сметки. Нестабилността на финансовите продукти нарасна значително поради глобалното разпространение на коронавируса (COVID-19) и въздействието на ценова война на петрола.

През последните три седмици S&Р 500 потопен от 3400 на 2400 преди скачането в петък, докато цената на суровия петрол се срина от 55 до 28 долара. Активите за безопасно убежище, като златото, не се представят толкова добре, колкото се надяваха мнозина.

Инвеститорите се борят да продадат каквото намерят, за да компенсират ликвидността. Всички участници на пазара се опитват да преизчислят активите, но това е изключително трудно предвид несигурността.

Пазарът на акции в САЩ преживя най-бързия мечи пазар досега, загуба от 1,4 процента на ден над 22 дни, според бюлетин на Digital Asset Research, изпратен на 13 март&P 500 показва силна положителна корелация с цената на биткойн (BTC) през последните няколко месеца. 90-дневната корелация между двата актива се изкачи до най-високото ниво според данните на Coinmetrics. 

90-дневна корелация: BTC-S&P 500. Източник: Коинметрика & Тайни изследвания

Кървав четвъртък за всички активи

В четвъртък, 12 март, и трите основни американски индекса паднаха грубо 7 процента по време на сутрешните часове за търговия в САЩ и – за втори път от една седмица – беше задействано спиране на търговията, което продължи 15 минути. Предишната спирка на търговията с автоматични прекъсвачи спря настъпили този понеделник, 9 март.

На 12 март разпродажбата и ликвидният шок може да се наблюдават в почти всички активи, като Bitcoin не е изключение. Биткойнът се срина от $ 7,300 на $ 5,600 за няколко часа, пробивайки нивото на подкрепа от $ 7,000 тази сутрин.

Друг тежък разпродажба доведе BTC до $ 3890 тази нощ, като достигна най-ниското си ниво от март 2019 г. според индекса на OKEx BTC и падна близо 50% за 24 часа.

Индексна цена на OKEX BTC. Източник: OKEx

Изследване на цифровите активи тази седмица доклад показва историческите намаления на цената на биткойн. Биткойн никога досега не е демонстрирал намаление от над 50 процента. В четвъртък обаче водещата криптовалута беше достигнала до -61,8% изтегляне, най-лошото в историята си.  

Историческите усвоявания на биткойни (от връх до най-нисък спад на цената). Източник: Изследване на цифрови активи

Докато пазарът търси активи за безопасно убежище, BTC може да не е идеалният. Той остава силно спекулативен и ликвиден актив. Активите с тези характеристики традиционно са първите, които се продават, когато музиката спре.

Изтичане на ликвидност на пазара на деривати

Според туит от фирма за крипто анализ Косо, близо 12 милиарда долара в биткойн фючърси бяха търгувани на крипто борси на 12 март, като само две борси – OKEx и BitMEX – видяха над 10 милиарда долара в такива сделки.


Предвид екстремния натиск върху продажбите, фючърсите се търгуваха с намаление на място. И много борси спряна осигуряване на ликвидност на пазара. Тримесечните фючърси на OKEx преживяха изключително отрицателна премия от $ 845,76 вечерта на 12 март.

Общата отворена лихва върху OKEx се срина над 50 процента до 3 364 310 броя.

BTC Futures OI & Обеми на търговия 3 / 7-3 / 15. Източник: OKEx Данни за търговия с деривати

Ефектът на намаляване на задлъжнялостта на пазара е очевиден. Коефициентът за заем на марж BTC на OKEx е спаднал от около 5,0 в средата на седмицата до сегашните 0,1, най-ниското ниво от старта му.

Коефициент на кредитиране на марж BTC 3 / 7-3 / 15. Източник: Данни за търговия на място на OKEx

Минно бедствие изглежда неизбежно

Сривът на цената на биткойн доведе до спирането на няколко типа големи майнинг платформи. Ако разглеждаме цените на електричеството около 0,35 юана (0,05 долара) – малко по-ниски от средните разходи за Китай – тогава по-старото поколение Bitmain Antminer S9 вече е принудено да изключвам.

Разходите за електроенергия на Antminer T17 и MicroBT M20 са надхвърлили 90 процента от ежедневните им приходи, така че и двата вида майнинг платформи също трябва да имат изключвам, предвид текущите разходи. Също така видяхме, че хешрейтът на Bitcoin е спаднал от 133,3 EH / S на 109,9 EH / S за десет дни, според данните от Poolin.com.

В допълнение можем да видим, че разходите за електроенергия на майнинг платформи от ново поколение, като Antminer S19 серия и MicroBT M30 серия, заемат повече от 50 процента на дневни приходи от добив.

При тези обстоятелства дневният нетен доход на S19 Pro и M30s е съответно около 31 юана ($ 4,4) и 18 юана ($ 2,6). Ако вземете предвид други оперативни разходи, печалбата ще бъде незначителна.

Теоретичната възвръщаемост при добива на Bitcoin Cash (BCH) или Bitcoin SV (BSV) е почти същата като при добива на BTC. Минно бедствие изглежда неизбежно, особено като се има предвид предстоящото наполовина от наградата за блок Bitcoin през май.

Биткойн хешрейт историческа диаграма. Източник: Bitinfocharts.com

Цената на акциите на първоизброения китайски производител на минни машини Canaan Inc (CAN) падна до най-ниското си ниво в петък. Пазарната капитализация на Ханаан е до 533 милиона долара от 1,3 млрд. долара преди месец. Потенциална капитулация на миньор ще удари силно и други големи производители, като Bitmain.

Canaan Inc (CAN) цена на акциите. Източник: Google Finance

Освен това Glassnode отбелязва в най-новия си седмичен доклад че неотдавнашният срив на цените отнесе значително по-ниска нетна нереализирана печалба / загуба (NUPL) на Биткойн, доста в оранжевото "Страх" зона. В исторически план, когато това се случи, NUPL обикновено пада до червено "Капитулация" зона (нетна загуба), преди да се възстанови до печеливши нива.

Нетна нереализирана печалба / загуба на биткойн (NUPL). Източник: Glassnode

Дали разпространението на коронавирус и петролният колапс ще създадат рецесия?

Разглеждайки опита на Китай, ако политиците по света действат бързо, за да овладеят пандемията и да стимулират икономиката навреме, световната икономика може да преживее по-малко интензивен срив.

Като президент Си пристигна в Ухан тази седмица за първото си посещение в центъра на огнището, Пекин вярва, че най-лошото е приключило. Бързият и решен начин на действие може да означава разликата между тежко икономическо въздействие и умерено икономическо въздействие.

Опровержение: Този материал не трябва да се приема като основа за вземане на инвестиционни решения, нито да се тълкува като препоръка за участие в инвестиционни сделки. Търгуването с цифрови активи включва значителен риск и може да доведе до загуба на инвестирания ви капитал. Трябва да сте сигурни, че напълно разбирате свързания риск и да вземете предвид нивото си на опит, инвестиционни цели и да потърсите независим финансов съвет, ако е необходимо.

Следвайте OKEx на:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map