Фючърсите на BTC отразяват нов оптимизъм, който вероятно ще продължи и през уикенда

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx.

Въпреки че биткойн върна почти всички "Elon рали" печалби през последния уикенд и повторно тества подкрепата на стойност 32 000 USDT, първият понеделник на февруари видя, че лидерът на пазара навлиза във възходяща тенденция. Оттогава цената на биткойните се е повишила от 33 000 USDT до почти 39 000 USDT за четири дни, според спот цената на OKEx BTC. Въпреки че цената все още се съдържа под $ 40 000, възходящият тренд на Биткойн е накарал цените на алткойните, особено сектора DeFi, да скочат. 

През миналата седмица във фючърсите в петък наблюдавахме, че премията за BTC тримесечни фючърси се свива с 3% и че възходящите настроения на пазара отслабват. Данните за фючърсите на OKEx тази седмица показват, че премията се е върнала на около 5%, заедно с отворени лихви, които се покачват над 2 милиарда долара, което показва бързо възстановяване на доверието на пазара. В комбинация с дълго / кратко съотношение, движещо се около 1,2, и проценти на финансиране на вечни суапове, които все още не са прегряти, имаме основания да бъдем оптимисти, че биткойн ще продължи силната тенденция тази седмица през уикенда.

По време на писането на документа, тримесечният договор BTCUSD0326 – изтичащ в края на март – се търгува на 39 500 USDT нива с премия от $ 1800, или 4.9%, над индексната цена. 

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD0326), от 8:00 ч. UTC на 5 февруари. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели. 

BTC дълго / кратко съотношение

Съотношението дълъг / къс имаше малки възходи и спадове през седмицата, движейки се в диапазона от 1,07 до 1,53 и въпреки факта, че цените продължаваха да се движат по-високо, съотношението не се върна до върха от миналия петък от 1,80.

Това също така предполага, че отдръпването през миналия уикенд е намалило мотивацията на инвеститорите на дребно да продължат дълго и че те не са силно привлечени да преследват ралито тази седмица. Дългото / кратко съотношение, което в момента се движи близо до 1.20, е наскоро ниско ниво, което може да благоприятства по-нататъшното нарастване на цените на биткойн.

Време за събиране на данни: 1/29 8:00 ч. UTC до 2/5 8:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Тримесечната фючърсна премия достигна наскоро най-ниското ниво от 1,84%, или $ 600, в последния ден на януари и след това започна да скача заедно с цената. Понастоящем премията се връща на 4,8%, или 1800 долара, което показва, че пазарът възвръща доверието много бързо.

Освен това процентът на финансиране за вечни суапове, които следват същата тенденция като тримесечната фючърсна премия, продължи да се повишава през седмицата. Той достигна връх от 0,19% в четвъртък сутринта, преди цената да спадне за краткосрочна корекция. Настоящият процент на финансиране се движи около 0,06%, което е в рамките на нормалното и оставя място за биткойн да продължи движението си нагоре. 

Време за събиране на данни: 1/29 8:00 ч. UTC до 2/5 8:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Интересът към откриването показа обрат във V-образна форма през последните седем дни. Първо, OI се понижи със спада на цените, след което бързо скочи във вторник сутринта, за да възвърне нивото от 2,1 милиарда долара. Тази цифра също показва, че пазарът отново е в активна фаза на търговия и че цените могат да видят допълнителна волатилност.

Интересното е, че OI, съотношението дълги / къси и финансирането скочиха около 8:00 ч. UTC на 2 февруари, което съвпадна с цената, избухнала от модел с двойно дъно от 34 500 USDT на място, или 35 600 на тримесечните фючърси . Това ниво на цените ще бъде важна подкрепа в бъдеще.

Време за събиране на данни: 1/29 8:00 ч. UTC до 2/5 8:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Движението на коефициента на маржин кредитиране на BTC е точно обратното на горепосочените показатели, които продължават да се движат по-високо от 15 на 22 по време на фазата на понижаване на цената и започват да падат рязко по време на възстановяването тази седмица. Това показва, че търговците на спот ливъридж са купували на падане и са затваряли позициите си в ралито. През последните 24 часа съотношението беше равно и се движеше около 15.

Време за събиране на данни: 1/29 8:00 ч. UTC до 2/5 8:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време. 

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Данни за търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Настроенията на пазара се възстановяват бързо поради ралитата от 6000 USDT тази седмица. Бичи модел ще се формира, ако дневното затваряне може да бъде над максимума от миналия петък. Ако това се случи, биткойнът вероятно ще оспори границата от 40 000 USDT и рекорда от 42 000 USDT за всички времена.

Понастоящем нивата на подкрепа се намират на 34 500 USDT и 32 000 USDT. Всички показатели обаче изглеждат здрави и няма очевидни признаци на голямо отстъпление, идващо в краткосрочен план.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner