Данните за фючърсите на OKEx Bitcoin показват намаляващо доверие на пазара с падането на цените

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx. 

След като се възстанови до 19 427 долара в края на миналата седмица, цената на Биткойн (BTC) пожъна четири дни загуби тази седмица, падайки под 18 000 долара, според цената на индекса OKEx BTC. Спадът тази седмица вероятно ще доведе до мечи модел на поглъщане на седмичната графика и ще изпрати биткойн във фаза на средносрочна корекция.

На фючърсния пазар новият тримесечен договор BTCUSD0326 стартира, докато предишният тримесечен договор BTCUSD1225 стана двуседмичен договор. BTCUSD0326 сега търгува около $ 18 300 нива с премия от $ 450, или около 2.50%, над индексната цена.

В статията на Futures Friday от миналата седмица отбелязахме, че няколко съотношения се връщат на междинни нива, което показва, че търговците на дребно нямат ясно отношение към цената. Показателите обикновено показват липса на бичи настроения.

Тази седмица съотношението дълго / кратко падна до многоседмично дъно, а отвореният интерес също падна до ново дъно, което все още не се наблюдава през декември. Въпреки че бързото покачване на коефициента на маржин кредитиране на BTC в сряда показа, че някои търговци се опитват да хванат дъното, днес цената отново падна, вероятно в капан на някои дългове.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD1225), от 8:00 ч. UTC на 11 декември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели. 

BTC дълго / кратко съотношение

Като цяло съотношението дълъг / къс продължи да се движи надолу, от около 0,9 в края на миналата седмица до сегашните 0,8. В един момент по време на спада на цените в сряда съотношението дълъг / къс имаше бърз ход нагоре, което показва, че редица търговци на дребно се опитват да купят дип. След това съотношението бързо се променя, което показва, че тези търговци бързо затварят своите позиции.

Настоящото съотношение дълго-кратко е паднало до най-ниската си точка от седмици, което показва явна липса на доверие сред инвеститорите на дребно да продължат дълго.

Време за събиране на данни: 12/4 8:00 ч. UTC до 12/11 8:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.


На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Тъй като новият тримесечен договор стартира тази седмица и е далеч от датата на изтичане, той поддържа премия от над $ 450, или 2.6%. Премията е спаднала от $ 500 в средата на седмицата, но това все още показва доверието на пазара през следващата година.

В същото време отбелязваме, че процентът на финансиране за безсрочни договори остава слаб през по-голямата част от тази седмица, което показва, че пазарът не е точно бичи.

Време за събиране на данни: 12/4 8:00 ч. UTC до 12/11 8:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният лихвен процент се повиши от 1,26 млрд. Долара миналия петък до най-високия в понеделник 1,33 млрд. Долара, преди бързо да спадне до сегашните 1,23 млрд. Долара.

В настоящия си вид OI над 1 милиард долара се превърна в норма. Настоящият OI обаче е спаднал до най-ниското ниво от началото на декември, показвайки намаляващата готовност на участниците на пазара да търгуват.

Време за събиране на данни: 12/4 8:00 ч. UTC до 12/11 8:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране на BTC показва необичайно бързо покачване след спада в сряда, нараствайки от 11,0 на над 16,0. Това показва, че има търговци на пазара с ливъридж на място, които се опитват да купуват на дъното, въпреки че те все още не са много печеливши при текущите цени.

Време за събиране на данни: 12/4 8:00 ч. UTC до 12/11 8:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време. 

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

След поредните спадове през тази седмица, пазарният оптимизъм взе удар. Въпреки че данните на OKEx показват, че търговците са се опитвали да купуват на ниските нива, текущите цени не им позволяват да печелят много.

На седмичната графика, ако моделът на поглъщане надолу върви според очакванията, може да е трудно за цената да преодолее 20 000 долара през останалата част от декември. Настоящото ниво на поддръжка от $ 17,550 до $ 17,650 за индекса, или $ 18,000 до $ 18,150 за тримесечния договор, е много важно и ще определи дали Bitcoin може да влезе във фаза на консолидация на този етап или да вземе друг низходящ канал за тестване на нива от $ 16,500. Като цяло настоящата тенденция не е оптимистична.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map