Данните за фючърсите на BTC показват средносрочен оптимизъм непокътнат въпреки високите ликвидации

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx.

Изминалата седмица отбеляза най-нестабилния период за цените на биткойните в този бик. Водещата криптовалута се срина с 27,88% от максимума от $ 41,998 до минимума от $ 30,287, преди бързо да се възстанови до $ 40,107, според цената на индекса OKEx BTC.

В статията от петък за фючърсите от миналата седмица отбелязахме, че рязките корекции и принудителното намаляване на задлъжнялостта позволиха на пазара да се издигне по-устойчиво. Данните за фючърсите на OKEx от тази седмица показват, че ливъриджът на фючърсния пазар постепенно е спаднал, докато лостът на спот пазара също не е нараснал много, което показва предпазливост сред участниците на пазара предвид скорошната волатилност. 

Въпреки това премията за тримесечните фючърси на BTC остана над 5%, което показва, че средносрочният възходящ настроение все още е непокътнат, наблюдение, потвърдено и от отворения интерес на BTC към OKEx, който все още е над 2 милиарда долара въпреки няколко големи ликвидации.

По време на писането на документа тримесечният договор BTCUSD0326 – изтичащ в края на март – се търгува на нива от 40 300 долара с премия от 1900 долара, или 5%, над индексната цена. 

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0326), от 6:00 ч. UTC на 15 януари. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели. 

BTC дълго / кратко съотношение

Моделът на съотношението дълги / къси се е променил срещу V-образното ценово действие през последната седмица, което показва, че инвеститорите на дребно не са очаквали бързото възстановяване. По време на фазата на възстановяване цените на биткойните скочиха от 33 000 на 40 000 долара, но съотношението спадна от високите 1,79 на около 1,20.

Настоящото съотношение дълги / къси от 1,2 е на най-ниското си ниво през седмицата и отразява липсата на дребни инвеститори, заемащи дълги позиции. Вероятно е цените на биткойните да се консолидират за малко, преди участниците на дребно отново да станат оптимисти.

Време за събиране на данни: 1/8 6:00 ч. UTC до 1/15 6:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Въпреки че цената претърпя големи колебания, текущата тримесечна договорна премия – все още около 5,2% – не се различава много от миналия петък. Това за пореден път предполага, че последната корекция не е влошила голяма част от средносрочния бичи импулс на Биткойн.

Време за събиране на данни: 1/8 6:00 ч. UTC до 1/15 6:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Въпреки рязката корекция в понеделник, която предизвика общо 300 милиона долара ликвидации, отвореният интерес все още остава доста над 2,0 милиарда долара. Това показва, че има постоянен приток на капитал на пазара на деривати, особено след като участниците се опитаха да хванат краткосрочни дъна по време на колебания с висока волатилност.

Време за събиране на данни: 1/8 6:00 ч. UTC до 1/15 6:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране на BTC намаля от 26 в миналата събота до сегашните нива около 21, което показва, че все още има редица участници на пазара, които се чувстват удобно да използват ливъридж в среда с висока волатилност. Съотношението обаче не се е увеличило твърде много през последните дни. Вероятно търговците на спот ливъридж очакват следващата възможност да добавят повече лост към своите позиции.

Време за събиране на данни: 1/8 6:00 ч. UTC до 1/15 6:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време. 

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Данни за търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Пазарът се възстанови изненадващо бързо, като Биткойн възстанови 70% от загубите си. Продължаването напред, $ 38 300 за тримесечния договор или $ 36 500 за индекса на място, е много важно ниво на подкрепа. Пробив под това би обезсилил бичия модел с двойно дъно. В близко бъдеще биткойнът може да продължи да се движи нагоре, за да оспори предишните върхове през уикенда. Нивото на поддръжка в рамките на деня се намира на $ 40 000 за тримесечна договорна цена или $ 38 000 за спот индекса.

Дахузи, Крипто търговец на TradingView

Общата тенденция все още е във възход. Обаждането на върха в този диапазон може да не е добър ход. Биткойнът вероятно ще продължи да колебае в клина, показан по-долу, докато ясен пробив не даде посока. $ 34 250 до $ 36 200 е идеалният диапазон за стъпване.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner