Данните за бъдещите биткойни отразяват предпазливия оптимизъм за краткосрочно ценово рали

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx

През последната седмица Bitcoin (BTC) се събра до пик от $ 11 460 през уикенда, но водещата цифрова валута не успя да запази своя възходящ инерция, тъй като традиционните финансови пазари се отвориха значително по-ниско в понеделник. Бавното представяне на биткойните продължи в средата на седмицата и достигна седмичното си минимума от 10 251 долара в сряда, според цената на OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225). Цената обаче поддържаше важното ниво на поддръжка от $ 10 000 и се върна до $ 10 800 в четвъртък.

Участниците на пазара трябва да отбележат, че бившият OKEx Quarterly Future (сега седмичен фючърсен договор) BTCUSD0925 ще изтече в петък сутринта UTC. Ще има и масивни тримесечни доставки на пазара на опции BTC, с текуща максимална болка от $ 10 750, според Данните на CoinOptionsTrack,

Междувременно съотношението дълъг / къс бе направило поредното най-ниско ниво преди разпродажбата в понеделник, но ралито в четвъртък отбеляза повишение. Като се има предвид колко бързо се променя настроението на пазара, трябва да следим за промените в отворения интерес след фючърсните сетълменти в петък, за да видим дали някой голям кит отваря позиции за следващото тримесечие.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD1225). от 8:00 ч. UTC на 25 септември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели

BTC дълго / кратко съотношение

Съотношението дълъг / къс се движеше под 0.8 през по-голямата част от миналата седмица. За отбелязване е, че той е спаднал до рекордно ниско ниво от 0,65 преди резкия спад на цените в понеделник, което предполага, че много инвеститори на дребно може да са се възползвали от разпродажбата в понеделник.

Въпреки това, бързото рали на Биткойн в четвъртък следобед изпрати съотношението дълъг / къс до 0.82, преди то да се коригира леко, за да се установи около текущите 0.75.

Изглежда земеделските производители, хеджиращи своите BTC позиции чрез деривати, след като преместиха активите си в Ethereum, не бяха впечатлени от ценовото рали.

Време за събиране на данни: 9/18 6:00 ч. UTC до 9/25 6:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Тримесечната фючърсна премия показа голяма волатилност миналата седмица. Тя варира от $ 270, или 2,45%, до $ 120, или 1,17%, и в момента е около $ 180, което е здравословно. Тези колебания показват най-малко предпазлив оптимизъм.

Време за събиране на данни: 9/18 6:00 ч. UTC до 9/25 6:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният лихвен процент продължи да спада през последната седмица, от 900 милиона на 800 милиона, преди незначително увеличение до 825 милиона в четвъртък. Търговците трябва да следят за възстановяване на OI след уреждането на този петък.

Време за събиране на данни: 9/18 6:00 ч. UTC до 9/25 6:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране на BTC се възстанови малко, като се повиши до сегашните 7,3 от 5,5 в миналия петък, но увеличението е умерено. Забелязахме, че внезапното покачване на съотношението в средата на седмицата съвпадна с дъното на цената, което също показва, че спот пазарът с ливъридж е бил уверен в възстановяването на цената.

Време за събиране на данни: 9/18 6:00 ч. UTC до 9/25 6:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Данни за търговеца

Михаел ван де Попе, Крипто търговец

Перспективите за следващия период са продължени движения, обвързани с обхвата. Ако пазарите могат да отскочат над $ 11 000, пазарите ще могат да осигурят нов по-висок максимум и да продължат да рали. Ако това не се случи, по-нататъшните странични и обхванати движения ще бъдат на хоризонта, разглеждайки потенциално $ 9600 – $ 10,000 като коригиращо дъно. Ако се загубят 9 600 долара, по същество може да се случат по-нататъшни понижавания до 7500 – 8 000 долара (при тежки краткосрочни икономически несигурности), но не е вероятно да се очакват след неотдавнашния скок в четвъртък.

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Тримесечната цена на фючърсите се връща над $ 10 750, което е краткосрочният праг. Покачването в четвъртък беше придружено от прилично усилване на силата на звука. Въпреки че цената е изправена пред ниво на натиск при 30-дневната пълзяща средна, настоящият възходящ импулс се задържа добре.

За първи път през последния месец съотношението дълги / къси последва рали нагоре. Това означава, че можем да наблюдаваме съотношението дълъг / къс през следващите няколко дни, за да определим настроението и посоката на пазара.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner