Цените на биткойните спадат тази седмица, закупени от оптимистични търговци на дребно

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните фючърси на Биткойн на OKEx

Биткойн (BTC) преживя два бързи спада през последните седем дни. От миналия петък тримесечните фючърси на OKEx (BTCUSD0925) паднаха от над $ 12 000 на $ 11 500, преди да достигнат дъното и да преминат нагоре през уикенда. Цената обаче отново рязко падна във вторник, след като беше отхвърлена от нивото от 12 000 долара. Оттогава биткойн определи най-ниската цена за седмицата от 11 172 долара и се консолидира в диапазона от 11 200 до 11 600 долара.

Забележително е, че ходовете на Биткойн през последната седмица остават тясно обвързани със златото, но оттеглянето му е значително по-голямо. В сравнение с цената на отваряне от миналия петък, в момента златото намалява с малко под 0,5%. Биткойнът обаче е спаднал с 4% за същия период.

Нещо повече, мечките доминираха до голяма степен на пазара на биткойни тази седмица, като дори потиснаха до известна степен манията DeFi, където във вторник видяхме спадащи свързани токени заедно с биткойн.

Разглеждайки данните за търговия с OKEx, отвореният интерес достигна своя връх в понеделник с рали в цената и докато лонговете затвориха своите позиции, цената на BTC се понижи. След като цената достигна около 11 200 долара през втората половина на седмицата, видяхме бързо нарастване на съотношението дълъг / къс, което предполага, че търговците на дребно купуват на по-ниски нива. 

Въпреки това, нивото на премиите в тримесечните фючърси продължи да спада през тази седмица, което показва, че макар пазарът да остава оптимист, той не очаква много по отношение на поскъпването на цените.

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0925) 1h графика – 8/28. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели

BTC дълго / кратко съотношение

Движението през тази седмица в съотношението дълъг / къс е тясно свързано с цената – т.е. съотношението дълго / кратко се повиши бързо, след като цената достигна дъното и падна с повишаването на цената. Като цяло съотношението беше в диапазона от 1.0 до 1.3 тази седмица и се колебае бързо.

В понеделник видяхме, че съотношението дълъг / къс достигна най-ниското ниво за седмицата от 1.0, което съответстваше на седмичния връх на Биткойн. Междувременно съотношението достигна най-високата си точка през седмицата около 1,3 в четвъртък и петък вечер, когато цената също два пъти докосна дъното. Това показва, че търговците на дребно купуват и не се страхуват от спада на цените.

Текущото съотношение дълго / кратко е 1,25, което също показва, че търговците на дребно остават оптимисти за краткосрочния пазар.


Време за събиране на данни: 8/21 4:00 ч. UTC до 8/28 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривати, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Премията за OKEx Quarterly Futures отново се стесни от 180 долара от миналия петък до сегашните 110 долара. Този брой беше най-висок от 350 долара преди две седмици, отразявайки промяната в настроенията оттогава.

Тъй като настоящият тримесечен договор ще изтече в края на септември, намаляването на премията също се влияе от спада на времето, но все пак показва, че пазарът не е толкова оптимистичен, колкото беше по-рано този месец.

Време за събиране на данни: 8/21 4:00 ч. UTC до 8/28 4:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време е равна на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато базата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният лихвен процент достигна 1,16 млрд. Долара в понеделник следобед, преди да се понижи до сегашните 1,02 млрд. Долара, тъй като цената спадна.

Въпреки че наблюдаваме продължаващи ликвидации на дълги позиции, рязкото намаляване на OI дава основание да се смята, че късите позиции също са били затваряни през втората половина на седмицата.

Освен това нарастването на обема на търговията не доведе до увеличаване на OI, което също предполага, че в момента на пазара се извършва размяна на ръце и посоката не е ясна.

Време за събиране на данни: 8/21 4:00 ч. UTC до 8/28 4:00 ч. UTC

Отвореният лихвен процент е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

В сравнение с съотношението дълго / кратко, коефициентът на маржин кредитиране на BTC се е променил сравнително малко тази седмица. Той достигна максимума от 16,6 по време на покачването на цената на биткойните в събота и след това започна постепенно да спада.

Съотношението обаче бързо се плъзна до 11,3 по време на спада в четвъртък, което показва, че много търговци заемат биткойн, за да отворят шорти по това време. Плъзгането обаче беше краткотрайно и с възстановяването на цената съотношението бързо се върна до около 15,0.

Време за събиране на данни: 8/21 4:00 ч. UTC до 8/28 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин заеми е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. По принцип търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, се стремят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Видяхме дълговете да бъдат затворени и бърз спад в OI по време на спада на Биткойн в средата на седмицата до $ 11 200. Докато инвеститорите на дребно започнаха да вървят дълго след дъното, общото настроение все още не се е подобрило значително и можем да очакваме нов период на странична консолидация.

Краткосрочната тенденция е тази на W-образен рикошет и като се има предвид как съотношението дълго / кратко продължава да нараства, възходящите настроения все още са живи. Ако цената може да остане над нивото на съпротива от $ 11 600, засега можем да видим още един крак, за да тестваме $ 12 000, което е таванът, засега.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map