Цената на BTC влиза в консолидация и оценките на DeFi нарастват до нови върхове

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

Поглеждайки назад през изминалата седмица, цената на биткойните постепенно се възстанови след падането в понеделник. Водещата криптовалута, повлияна от традиционните пазари, падна с цели 20% в началото на миналата седмица. Въпреки че биткойнът се възстанови след това, цената остана силно волатилна – според цената на индекса OKEx BTC – търгувайки между нива от 35 000 до 40 000 долара и затваряйки седмицата с 3,3% на червено.

Изглежда, че биткойнът е намерил около 35 000 долара. Източник: OKEx 

Подразбиращата се волатилност показва дългосрочни възходящи настроения

Диаграмите за предполагаема волатилност по-долу показват как кривата за краткосрочните опции, изтичаща на 29 януари, е изкривена вляво, което показва мечи прогнози, докато кривата за дългосрочните опции, изтичаща на 31 декември, е изкривена вдясно, отразяващи бичи настроения.

IV от опциите, изтичащи до края на месеца спрямо края на годината. Източник: gvol.io

Избраните алткойни превъзхождат биткойните

Altcoins видяха добри ходове по време на консолидацията на Bitcoin. The Индекс на сезона на Altcoin скочи от 25 на 37, докато доминирането на Биткойн намаля с 2% според данните от CoinMarketCap

Индексът на Altcoin Season нарасна през януари. Източник: blockchaincenter.net

В сектора на големите алткойни Polkadot (DOT) се е удвоил почти през последната седмица, пресичайки XRP, за да достигне четвъртото място в списъка за пазарна капитализация. Chainlink (LINK) беше друг най-добър изпълнител, като донесе 46% седмична възвръщаемост. LINK изпревари Bitcoin Cash (BCH), за да достигне осмото място по пазарна капитализация и е само на 300 милиона долара от обръщането на Litecoin (LTC), според данните от CoinGecko.

Монетите, исторически обвързани с представянето на Биткойн, не са се справили прекалено добре през последната седмица, като LTC, Bitcoin SV (BSV) и BCH прибират загуби от 14% или повече. Докато Ether (ETH) превъзхожда биткойните, той отчита само незначителен ръст от 2%. 

Седмични връщания на основните алткойни, 1/11 до 1/17. Източник: TradingView

DeFi продължава да процъфтява

Секторът DeFi се възстанови от корекцията изключително бързо, като много токени удариха скорошни върхове след публикуване на обрати във V-образна форма. Пазарът изглежда преоценява много токени DeFi и им дава по-високи оценки, базирани на солидни основи. Общата стойност, заключена в протоколите DeFi, също следва V модел и достига най-високия рекорд от 34 милиарда долара в неделя, според данни от DeBank

Обща стойност, заключена в DeFi. Източник: DeBank

Общият обем на търговия на децентрализирани борси този месец вече е надминал предишния най-висок месечен обем, достигайки $ 33 милиарда, според данни от Dune Analytics. Uniswap (UNI) в момента се нарежда на първо място, с около 45% от общия обем през януари, докато SushiSwap (SUSHI) и Curve (CRV) са на второ и трето място. 

Обем на търговията с DEX по месеци. Източник: Dune Analytics

По отношение на възвръщаемостта, CRV ръководи сектора DeFi със 130% седмична възвръщаемост. Междувременно 1inch и SUSHI също събраха печалби от около 70%. Освен това, след като събра 57% доходност миналата седмица, AAVE сега се класира в топ 20 по пазарна капитализация и вероятно ще изпревари EOS, която е на 16-то място. Понастоящем Synthetic (SNX) и UNI са класирани съответно на 21-во и 24-то място и са спечелили 13% и 48% печалба през последната седмица. 

Седмични връщания на основните DeFi токени, 1/1 до 1/17. Източник: TradingView

Институции, обезпокоени от оттеглянето на BTC

Връщайки се към Bitcoin, CME актуализира най-новите си (към 12 януари) биткойн фючърси данни за позицията на 16 януари. През този отчетен период Биткойн направи исторически пробив до границата от 40 000 долара, но след това рязко се оттегли. Отвореният лихвен процент се повиши допълнително, от 11 296 на 12 039, през последния отчетен период и оттеглянето не принуди институциите да продават. 

През това време средствата с ливъридж се увеличиха и в двете посоки. Дългите позиции се възстановиха до 4 107 от 3 544, а късите позиции се повишиха до 9 602 от 9 058. Разглеждайки историческите данни, този ход показва, че средствата с ливъридж преследват ценовия рали. Междувременно сметките на мениджърите на активи отчетоха дълги позиции, нарастващи от 733 на 793, докато късите позиции бяха затворени.

Други отчитани сметки показаха чувствителност към рисковете, намалявайки техните дълги позиции от 2 672 на 2 522, като същевременно добавиха още 112 къси позиции.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой други отчитани дългове спрямо шорти. Източник: Quandl

Поглед напред тази седмица

Избраният президент на САЩ Джо Байдън обяви, че ще пусне нов пакет за икономически стимули скоро след инаугурацията му на 20 януари. Можем да очакваме пазарът да очаква официални съобщения относно тези нови мерки.

Участниците на пазара също ще трябва да обърнат голямо внимание на посоката на индекса на щатския долар и индекса на паниката (VIX) в близко бъдеще. Доларовият индекс временно спря да пада от почти петгодишната си ниска зона и ако продължи да се възстановява по-високо, ще окаже натиск надолу върху рисковите активи, включително биткойн.

Индекс на щатския долар 1M диаграма – 1/18. Източник: TradingView

Освен това VIX работи в триъгълник от ноември и беше много близо до горния ръб на диапазона в петък. Биткойнът ще бъде под натиск да се счупи, след като VIX се изкачи нагоре, тъй като историческите данни показват, че Bitcoin обикновено се покачва по-бързо, когато VIX е нисък.

Графика Panic Index 1D – 1/18. Източник: TradingView

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner