BTC фючърсите отразяват възходящите настроения на дребно, но високият ливъридж повишава краткосрочния риск

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните фючърси на Биткойн на OKEx. 

Фючърсни изображения в петък

Тази седмица Bitcoin излетя от $ 18 000 и успешно проби важната психологическа бариера от $ 20 000. Водещата дигитална валута се търгува над 20 000 долара вече три дни и определи рекорд за всички времена от 23 769 долара на 17 декември, според цената на индекса OKEx BTC.

Неотдавнашното ценово действие на Биткойн корелира и с положителните очаквания около 900 милиарда долара стимулиращ пакет от правителството на САЩ. Освен това, тъй като вчера три основни американски борсови индекса също се затвориха на рекордно високи нива, можем да очакваме тази инерция да има ефект на пулсации, който ще запази биткойна във възходяща траектория, преминаваща през следващата година.

Междувременно това положително настроение се отразява и на фючърсния пазар, където тримесечният договор, BTCUSD0326, сега търгува около $ 24 200 на ниво с премия от $ 1100 – или приблизително 4.70% – над индексната цена.

В фючърсния петък от миналата седмица отбелязахме как коефициентът на маржин кредитиране на BTC показва опити на търговците да уловят дъното. Тази седмица видяхме, че стратегията се изплаща, тъй като съотношението дълъг / къс и отворената лихва се повишават с цената. Фактът, че търговците на дребно са уверени на пазара, е ясен, но има опасения около използването на прекомерен ливъридж, който може да предизвика бързо отдръпване в краткосрочен план.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD0326), към 8:00 ч. UTC на 18 декември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

През последната седмица Биткойн не е виждал никакви значителни корекции, като цената плавно се е преместила от 18 000 на 23 000 долара. Съотношението дълги / къси следва същата тенденция и се повиши от 0,8 в последния петък до сегашните 1,15.

В същото време забелязахме, че процентите на финансиране за безсрочни договори са високи за известно време, което показва, че има търговци, които са привлечени да продължат дълго и са печелили от това движение на цените.

Настоящото съотношение дълго-кратко от над 1,1 е и най-високото от средата на септември, отразявайки възходящите настроения на пазара.

Време за събиране на данни: 12/11 6:00 ч. UTC до 12/18 6:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Премията за тримесечни фючърси се е разширила бързо по време на ралито на Биткойн, нараствайки от $ 480 или 2.6% през миналия петък до сегашните $ 1100 или 4.7%. Това означава, че пазарът очаква ръст от поне $ 1100 до края на следващото тримесечие.

Тази висока премия също така отваря възможности за арбитражи и можем да очакваме, че арбитражът ще се превърне в популярна стратегия, допълнително увеличавайки отворените позиции.

Време за събиране на данни: 12/11 6:00 ч. UTC до 12/18 6:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато базата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

С последното рали на Биткойн отвореният интерес също се натрупа доста бързо, нараствайки от 1,23 млрд. Долара миналия петък до максимум от 1,52 млрд. Долара вчера.

Това високо ниво на отворен интерес сега се превръща в норма и можем да очакваме то да расте допълнително, докато пазарът стане осъзнат за риска.

Време за събиране на данни: 12/11 6:00 ч. UTC до 12/18 6:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране се колебае в диапазона от 13 до 18 през последните седем дни и не се увеличава с цената тази седмица. Този модел предполага, че търговците не са продължили да увеличават ливъридж, след като са били печеливши от лоста на миналата седмица нагоре. Сегашното ниво на съотношението обаче е относително здравословно, отразяващо настоящите бичи настроения.

Време за събиране на данни: 12/11 6:00 ч. UTC до 12/18 6:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. По принцип търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, се стремят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Всички цени на активите вероятно ще се увеличат в близко бъдеще поради предстоящата сметка за стимули. Освен това Биткойн продължава да показва силни основи поради голямото търсене от институционални инвеститори.

Това неотдавнашно рали беше предизвикано от органични покупки и можем да очакваме бърз приток на инвеститори на дребно, тъй като 20 000 долара са пробити.

Докато нивата на съпротива са по-трудни за определяне, тъй като цената на биткойн навлиза в неизследвани територии, търговците все още трябва да бъдат предпазливи от прегрятите пазарни условия. Все още не може да се изключи повторно тестване от $ 19 700 до $ 20 000, въпреки че средносрочната перспектива за цените остава положителна.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner