Биткойнът се откроява, но Uniswap откроява вниманието с UNI Launch Hype

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

Ценовото действие на биткойн (BTC) показа сила през последната седмица, като спечели 6,63%. Водещата дигитална валута отвори близо 10 300 долара миналия понеделник и след това бързо се повиши до 10 800 долара, преди да влезе във фаза на консолидация. В събота BTC отпечата седмичен връх от $ 11,179 според спот цената на OKEx BTC, но оттогава цената спадна. Като цяло Bitcoin в момента е изправен пред съпротива от $ 11 200, докато силна подкрепа може да се види около $ 10 800.

BTC Spot на OKEx 1h диаграма – 9/21. Източник: OKEx, TradingView

Междувременно никой от основните алткойни не е успял да спечели печалбите на Биткойн. Ether (ETH), който се представи най-добре, нарасна само с 4,60%. Поради високите добиви при отглеждане на добиви от DeFi, парите обикновено изтичат от големите алткойни.

Chainlink (LINK), TRON (TRX) и Polkadot (DOT) се представиха най-лошо, съответно с 16,93%, 10,03% и 9,37%. За отбелязване е, че LINK е паднал с повече от 50% от своя връх от средата на август от $ 20 и се е търгувал под линията си за подкрепа от $ 10 до края на седмицата.

Седмични връщания на основните криптовалути, 9 / 14–9 / 20. Източник: TradingView

CME пусна най-новите (към 15 септември) биткойн фючърси данни за позицията на 19 септември. Цените на биткойните продължиха да се възстановяват през този отчетен период и отвореният интерес скочи до 9 383 от предишните 8 198, което показва, че стабилизирането на пазара е позволило участието да се повиши.

Според доклада по сметките на фондовете с ливъридж техните дълги позиции леко се покачват, от 2 758 на 2 819, докато късите им позиции се възстановяват от 4661 на 5224 за същия период. Тази промяна в OI, въпреки че показва възстановяване в краткосрочен интерес, също показва, че средствата с ливъридж не са напълно ясни за средносрочните перспективи.

Междувременно дългите позиции, държани от сметките на мениджърите на активи, се увеличиха рязко от 256 на 717, което показва ясна бича позиция. За разлика от това, по отношение на други отчитаеми сметки, дългите позиции спаднаха от 1,729 на 1,653, а късите позиции се възстановиха от 2 028 на 2 766. Това ниво на къси позиции беше най-високо от средата на август, което показва липса на доверие в отскока от миналата седмица.

Като цяло между институционалните инвеститори няма последователност, което е в съответствие с несигурността около ценовото действие на биткойн.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой дългове на ливъридж фондове спрямо шортове. Източник: Quandl

Разглеждайки сектора на DeFi, Uniswap (UNI) несъмнено беше най-важният момент през миналата седмица. UNI първоначално беше на цена от $ 3 и се повиши до $ 8,75 на втория ден от списъка на OKEx, въпреки че оттогава започна да се оттегля. Все още се търгува над $ 5 в момента, което означава, че безплатният 400 UNI airdrop за квалифицирани потребители в момента струва над $ 2000.

За отбелязване е, че всички основни токени на DeFi са били надолу, като около 10 токена са се гмуркали с повече от 20%. Обикновено тези токени са се увеличили бързо преди две седмици и вероятно са изправени пред печалба.

Yearn.finance (YFI) загуби 21.23% от стойността си миналата седмица, докато DFI.money (YFII), YKI вилица, се представи най-зле с 30.89%. SushiSwap (SUSHI) също потъна с 23,18% поради конкуренцията от старта на UNI.

Седмични връщания на основните DeFi токени, 9 / 14–9 / 20. Източник: TradingView

Според DeBank, децентрализираната борса Uniswap отпечата рекордните 2,2 милиарда долара от гледна точка на общата заключена стойност към тази сутрин. Децентрализираната борса вече изпреварва Maker (MKR) и Curve (CRV).

TVL на всички протоколи DeFi днес достигна нов рекорд от 11,33 милиарда долара днес, което показва, че бумът на DeFi все още е в ход и парите все още текат в нишата.

Обща стойност, заключена в протоколи DeFi – 9/21. Източник: DeBank

Поглед напред тази седмица

Конгресът на Съединените щати може да даде нов кръг икономически стимули тази седмица, като се справи с една от най-големите причини за пазарна несигурност в момента. Междувременно Cboe Volatility Index, който продължи да търгува странично миналата седмица, трябва да се следи за промени тази седмица. След като индексът започне да се движи отново, фондовият пазар и биткойните вероятно ще бъдат подложени на нов натиск.

В крипто, YAM Finance рестартиран протокола си този уикенд, докато Avalanche (AVAX) ще стартира основната си мрежа и ще започне първоначалния си списък в понеделник. SushiSwap прие нов вот, според който две трети от новодобити SUSHI ще бъдат заключени за шест месеца, като ограничат общия брой на жетоните до 250 милиона, а новото правило ще влезе в сила след два дни. И накрая, проектът на NEO за DeFi, Flamingo, ще пусне официално платформата си за добив на ликвидност на 23 септември.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me