Биткойнът остава възходящ, тъй като пазарът очаква отстъпление и търговците започват да печелят печалби

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx.

Биткойнът (BTC) вече е в седмата седмица на поскъпване на цените, като последното рали започва в понеделник тази седмица и достига максимум от 18 485 долара в сряда, според цената на индекса OKEx BTC. Докато BTC индексът понастоящем възлиза на $ 18 225, OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225) търгуват около $ 18 475 на нива с премия от $ 250, или приблизително 1,40%, над цената на индекса.

В статията от петък за фючърсите от миналата седмица отбелязахме как данните за търговия на OKEx показват, че биткойнът все още има място за покачване въпреки опасенията на дребно и ако цената е в състояние да пробие нивото на съпротива от 16 000 долара, това може да продължи възходящия импулс.

Тази седмица, въпреки че цената се е повишила с близо 2000 долара, няколко данни за търговия с OKEx все още не се прегряват и инвеститорите са предпазливи дали цената се приближава до върха на тази фаза. Коефициентът на маржин кредитиране също е спаднал значително, тъй като търговците на спот ливъридж започват да печелят. Междувременно високият отворен интерес за всички времена също принуди търговците да се изправят срещу риска.

Изкупуването на мощност от институциите обаче все още е силно и е основният двигател на продължаващия растеж на Биткойн. Към 18 ноември управляваните активи на Grayscale Bitcoin Trust са нараснали до 10 млрд. Долара от 1,9 млрд. Долара в началото на годината, което е увеличение с приблизително 426% през 2020 г..

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD1225), от 8:00 ч. UTC на 20 ноември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

За разлика от миналата седмица, съотношението BTC дълъг / къс тази седмица беше приблизително в съответствие с движението на цените, макар и с известно закъснение. Това по същество отразява факта, че търговците на дребно преследват ценовите скокове и спадове.

Съотношението достигна дъното до 0.75 в понеделник, когато тримесечната цена на фючърсите надхвърли 17 000 долара и достигна седмичен връх от 0,93 в четвъртък сутринта, когато цената достигна 18 000 долара. В момента съотношението все още не отразява настроенията на FOMO на дребно, което е добър знак за по-нататъшен растеж на цените.

Време за събиране на данни: 11/13 6:00 ч. UTC до 11/20 6:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.


BTC основа

С тримесечните фючърси, които трябва да изтекат след около месец, нивата на премиите започват да намаляват поради въздействието на спада на времето. Въпреки увеличението на цената на BTC с 2000 долара през тази седмица, нивото на премията сега остава съпоставимо с $ 250 от миналия петък, или 1,45%, което все още е здравословно и отразява настроенията на бичия пазар. 

Време за събиране на данни: 11/13 6:00 ч. UTC до 11/20 6:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

В сряда Биткойн бързо се върна на 1000 долара, след като наскоро достигна максимум, което доведе до ликвидиране на голям брой дълги позиции. След това цената премина във фаза на консолидация със значителна краткосрочна волатилност.

Това се отразява и в промяната в отворения интерес, като в сряда OI определя рекорд от 1,2 милиарда долара, преди бързо да падне до 1,1 милиарда долара. OI обаче отново се повиши днес и сега отново се натрупа до 1,186 милиарда долара.

Съвкупният отворен лихвен процент на всички борси също достигна рекорд днес за 6,5 милиарда долара, според данни от изкривяване, което е с 0,4 млрд. долара по-високо от миналия петък. OI за CME също е достигнал 1 милиард долара, което означава, че институционалната дейност остава неотслабваща.

Време за събиране на данни: 11/13 6:00 ч. UTC до 11/20 6:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране на BTC показа спад, тъй като цените се повишиха, което може да се дължи на вземането на печалба на пазара с лоста на място. Съотношението е спаднало от 12,0 до сегашните 7,7 за три дни, но по-ниските нива на ливъридж също означават, че пазарът не прегрява с това поскъпване на цената.

Време за събиране на данни: 11/13 6:00 ч. UTC до 11/20 6:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

След седем последователни седмици печалба е ясно, че всички започват да обмислят риска от отдръпване. Това може да е и една от причините, поради които данните за търговия на OKEx не се прегряват след помпа от още 2 000 долара.

От техническа страна, последователният индикатор TD извиква фазов връх. TD 9 е сигнал за продажба, който се показва в дневната графика в четвъртък и вероятно ще се покаже както за седмичната, така и за месечната графика в понеделник.

Като се има предвид това, все още не е ясно дали ще настъпи дълбоко обръщане или не. Пазарът отразява бик, пробег във всички времеви рамки, а в посока надолу зоната между 16 500 и 17 000 долара вероятно ще осигури силна подкрепа.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map