Биткойнът определя нов ATH на $ 28 000, тъй като пазарът показва признаци на прегряване

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

С изтичането на годината Биткойн скочи след тримесечното уреждане на фючърсите и опциите в петък и достигна най-високата си цена досега, 28 365 долара, в неделя, според цената на индекса OKEx BTC. Разследването на Комисията за ценни книжа и фондови борси на Ripple изглежда няма голямо влияние върху водещата цифрова валута, тъй като миналата седмица продължи да поставя нови рекорди.

Увеличението на Биткойн обаче не даде тласък на алткойните и доминирането на пазарната капитализация на BTC достигна 71,57% в неделя, връщайки се до над 70% за първи път от март 2017 г. Последният път, когато доминирането на Биткойн беше близо до 70% беше на 9 септември , 2019 г., когато достигна 69,90%.

За отбелязване е, че съвкупният отворен лихвен процент на фючърсите на BTC не е спаднал след тримесечната дата на сетълмент на 25 декември, а вместо това, воден от OKEx, постигна нов рекорд от 8,9 милиарда долара, според данните на skew. Този нарастващ отворен интерес, съчетан с големи обеми на фючърсния пазар, отразява оптимизма на пазара.

BTC фючърси агрегирани отворени лихви. Източник: изкривяване

Този оптимизъм също така изтласка тримесечната база на BTC на фючърсите до най-високото си ниво от средата на февруари, тъй като цифрата се повиши до над 20% на повечето борси. Настоящата висока фючърсна премия предоставя арбитражни възможности, при които търговците могат да купуват BTC на спот пазара срещу къса позиция на продажба на фючърсния пазар. Струва си да се отбележи, че двата предишни пъти, когато този показател е достигнал толкова високи стойности, са били 23 юни 2019 г. и 14 февруари 2020 г., след което и двете биткойни са забелязали големи спадове в рамките на една седмица.

BTC фючърсите на годишна база се движат тримесечно. Източник: изкривяване

Няма признаци на алткойн сезон

Основните алткойни не успяха да надминат биткойните миналата седмица, като Litecoin (LTC), най-добрият изпълнител, с 12%, и Ether (ETH) отчитат 10% печалба по време на догонващото рали в неделя. Докато XRP спадна с 50% поради новините на SEC, пазарът все още чака да види как ще се развие това по-нататък.

Въпреки че Биткойн публикува нови върхове, изглежда, че алткойните може да се нуждаят от повече време, за да започнат да нарастват, особено тъй като институционалните инвеститори са фокусирани до голяма степен върху Биткойн. Обикновено алткойните започват да се движат, когато търговците започват да взимат печалби от биткойни и да ги вкарват на алт пазара.

Седмични връщания на основните алткойни, 12 / 21–12 / 27. Източник: TradingView

Общата стойност, заключена в DeFi, надхвърли 20 милиарда долара

В пространството на DeFi – което имаше доста година – данните на DeBank показват, че общата стойност, заключена в протоколите, за първи път надхвърля 22 милиарда долара. Настоящите три най-добри протокола по отношение на TVL са WBTC (3,1 млрд. Долара), Maker (2,8 млрд. Долара) и Uniswap (2,1 млрд. Долара).

Обща стойност, заключена в DeFi. Източник: DeBank


Що се отнася до възвръщаемостта, Synthetix (SNX) оглави списъка на основните DeFi токени за втора поредна седмица, като спечели 37% миналата седмица. От друга страна, yearn.finance (YFI) спадна с 10%, докато SushiSwap (SUSHI) и Uniswap (UNI) имаха незначителни промени през седмицата. 

Седмични връщания на основните DeFi токени, 12 / 21–12 / 27. Източник: TradingView

Поглед напред тази седмица

Трите основни американски борсови индекса се повишиха за втори пореден ден преди коледния празник. Междувременно фючърсите на фондовите индекси отбелязаха ръст днес, след като президентът Тръмп подписа нов пакет от стимули за 900 милиарда долара и можем да очакваме, че някои от тези настроения също ще стимулират биткойните.

Поглеждайки назад към 2020 г., епидемията от COVID накара икономиката да изпита най-тежкото си свиване след Голямата депресия. Въпреки това, след като фондовият пазар спадна много бързо през март, той направи V-обратен обрат и инвеститорите, които се възползваха от времето, успяха да извлекат голяма възвръщаемост както от акциите, така и от биткойн.

В настоящия момент изключително разхлабената парична политика и много ниската възвръщаемост на държавните облигации принудиха парите да се превърнат в рискови активи, което доведе до по-високи цени. Навлизайки в 2021 г., инвеститорите ще трябва да обърнат повече внимание на графика на свиване на баланса на Фед и на евентуално отстъпление на пазара, предизвикано от повишаване на лихвените проценти.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Опровержение:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map