Биткойнът оцелява след събитията, но фючърсният пазар далеч не е прекалено уверен

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx

Цената на биткойн е повлияна от няколко неочаквани развития от началото на октомври. Първо, американският DOJ и CFTC таксуваха BitMEX и неговите собственици за различни нарушения, а след това видяхме президента Доналд Тръмп съобщаване че е имал положителен тест за COVID-19. Под този натиск биткойн фючърсите достигнаха седмичен минимум от 10 509 долара на 2 октомври, според цената на OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225).

По-добрата страна е, че фючърсите на BTC успяха да поддържат ключовата подкрепа на $ 10 500, с тримесечни премии на здравословни нива, около $ 150. Следващото развитие настъпи на 6 октомври, когато президентът Тръмп отхвърлен най-новото предложение за икономически стимули, което води до спад на цените на рисковите активи. BTC обаче за пореден път успя да задържи стойността си и всъщност видя нарастване на цените след новините от 8 октомври за разплащателната компания Square, купуваща BTC на стойност 50 милиона долара.

Като цяло, в тази фаза, задвижвана от събития, Биткойн много добре пое въздействието на негативните събития и реагира бързо на добрите новини. На фючърсния пазар видяхме, че волатилността като цяло остава ниска този месец и отвореният интерес не е достигнал екстремни нива. В същото време също няма забележимо увеличение на пазарния ливъридж – всички те показват, че цената е малко вероятно да направи резки ходове в краткосрочен план.

За отбелязване е, че нарастването на коефициента на маржин кредитиране на биткойни, наблюдавано в Futures Friday от миналата седмица, не продължи тази седмица, което показва, че участниците на пазара са по-предпазливи.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD1225) към 5:00 ч. UTC на 9 октомври Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

Съотношението BTC дълг / къс е спаднало от 0,89 до 0,71 след възстановяването на цената на 2 октомври, което показва, че инвеститорите на дребно не са били оптимисти за скока на цените. Тъй като цените отново се понижиха на 6 октомври, съотношението дълги / къси започна да расте и остава относително високо на около 0,85 през целия ръст в четвъртък. Тези движения показват, че участниците на пазара очакват движение на цените в рамките на диапазона в краткосрочен план.

Въпреки че съотношението дълги / къси все още е под 1.0, то се е повишило от ниските нива през септември. Това може да се дължи на спада в доходността на DeFi, което доведе до повече хора, които премахват BTC от фермите си за доходност и доведоха до по-малко хеджиране на пазара на деривати.

Време за събиране на данни: 10/2 6:00 ч. UTC до 10/9 6:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.


BTC основа

Тримесечната фючърсна премия остана непроменена на нива около $ 150, или около 1,5%, тази седмица. Но след ралито в четвъртък този брой скочи до над $ 190, което показва леко покачване на пазарния оптимизъм. Като цяло обаче пазарът остава предпазлив оптимист по отношение на цените към края на годината.

Време за събиране на данни: 10/2 6:00 ч. UTC до 10/9 6:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

След като BTCUSD0925, бившето тримесечно бъдеще на OKEx, изтече миналия петък, пазарът премина през процеса на възстановяване на позициите. Като цяло темпът на възстановяване е бърз, с отворена лихва до 84 милиона долара през последната седмица. Настоящият OI от $ 884 милиона е там, където беше в края на септември, но обемите на търговия, с изключение на ралито в четвъртък, бяха умерени, в най-добрия случай.

Време за събиране на данни: 10/2 6:00 ч. UTC до 10/9 6:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Бързото движение нагоре, наблюдавано при съотношението на маржин заеми през миналата седмица, не продължи и тази седмица. Съотношението последва цената този път, движейки се в диапазона от 5,7 до 8,9.

Време за събиране на данни: 10/2 6:00 ч. UTC до 10/9 6:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Като се има предвид как може да има по-актуални новини преди изборите, може да видим, че нестабилността на цените на Биткойн се увеличава много бързо. След цикъла от миналата седмица обаче Биткойн се закрепи над нивото от 10 500 долара, което е положителен технически показател. Като се има предвид това, фючърсният пазар все още отразява предпазлив оптимизъм и е малко вероятно цената да направи голяма пробив над 11 000 долара в краткосрочен план. В посока надолу, $ 10 700, последвани от $ 10 500 вероятно ще подкрепят фючърсната цена.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map