Биткойнът достига пазарна капитализация от 1 трилион долара, докато централизираните обменни токени крадат светлината на прожекторите

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

Биткойн започна силно възходяща тенденция, след като миналия понеделник падна до нива от 46 000 USDT, пожъна 15% седмична възвръщаемост и определи нов рекорд от 58 318 USDT в неделя сутринта според спот цената на OKEx.

Пазарният лидер постигна четири поредни седмици на ралита и месечна възвръщаемост от близо 70%, като междувременно общата пазарна капитализация на Биткойн за първи път надхвърли границата от 1 трилион долара. Спекулативната тенденция се отразява и в постоянно високите проценти на финансиране, които се движат около 0,1% за продължителен период от време между борсите в средата на седмицата.

Ставки за финансиране на BTC от 15 февруари до 22 февруари. Източник: бит

Подобни огромни печалби накараха много инвеститори да започнат да намаляват своите позиции и да печелят печалби, както е отразено в това как Стратегическото пристрастие към биткойните – индикатор, измерващ възприемането на стойността на инвеститорите – е намаляло с 13% миналата седмица. От друга страна, институционалните инвеститори продължават да залагат на BTC. MicroStrategy завърши оферта за дълг от 1,05 милиарда щатски долара при купон 0% и 50% премия за конверсия, за да закупи още биткойни. Според OKLink сега има поне 24 публично търгувани компании, които притежават общо 149 700 BTC.

Sentix Стратегическо пристрастие към биткойн и биткойн цена. Източник: Sentix

Вероятността бичият пазар да приключи в краткосрочен план остава малка, тъй като новите пари, които се вливат в криптовалута, все още нарастват. ETF Bitcoin, който наскоро беше одобрен от регулаторите в Онтарио, привлече 421,8 милиона долара стойност на активите към борсово търгувания фонд само за два търговски дни. Пускането на този първи Bitcoin ETF в Северна Америка се очаква да улесни одобрението на други Bitcoin ETF продукти, което ще позволи на повече инвеститори и институции на дребно да получат експозиция към Bitcoin. 

Централизираните обменни токени стават нови пазарни горещи точки

Поради настоящите високи такси за газ в мрежата Ethereum, много инвеститори на дребно с малки средства трябваше да се откажат от участието в DeFi. Идентифицирайки възможността, топ борсите за криптовалута започнаха да полагат усилия за изграждане на свои собствени екосистеми с публична верига. Например, OKEx стартира Swap и Farm DApps на OKExChain в края на януари. В резултат на високите награди за добив при централизирани проекти DeFi, най-добрите борси привлякоха големи количества капитал и потребители, което също увеличи оценките на символите за централизирана борса. През изминалата седмица OKB нарасна със 117%, докато други борсови токени също отбелязаха печалби. Конкуренцията между DeFi и CeDeFi става все по-ожесточена.

Освен това данните от Nasdaq Private Market показват, че институционалните инвеститори са увеличили оценката на Coinbase до над 100 милиарда долара. Тази новина също повиши цената на родните токени на топ борсите.

Седмични връщания на основните централизирани токени за обмен, 2/15 до 2/21. Източник: TradingView


Други основни алткойни, които надминаха BTC през последната седмица, бяха Cardano (ADA) и Polkadot (DOT), съответно с 39% и 22%. Интерес на участниците на пазара "стар" altcoins намалява, като XRP и Bitcoin SV (BSV) отчитат спад с повече от 10%. Ether (ETH) и Litecoin (LTC), от друга страна, бяха хладни, и двете с около 4%.

Седмични връщания на основните алткойни, 2/15 до 2/21. Източник: TradingView

След като миналата седмица токените на CEX забелязаха скок, местните токени на DEX изиграха догонване през уикенда, като Uniswap (UNI) и SushiSwap (SUSHI) събраха седмична възвръщаемост съответно от 32% и 10%. Въпреки това, други основни протоколи DeFi обикновено не се представят добре, с отрицателни седмични добиви.

Седмични връщания на основните DeFi токени, 2/15 до 2/21. Източник: TradingView

Общата стойност, заключена в протоколите DeFi, достигна рекордното ниво от 62,88 млрд. Долара в неделя, според данни от DeBank. Според отделните TVL, Maker за предоставяне на заеми (MKR) оглавява списъка с 4,7 милиарда долара, заключени на стойност, последвани от Compound (COMP) 5,4 милиарда долара.

Обща стойност, заключена в DeFi. Източник: DeBank

Възгледите на институциите са разделени по отношение на пост-пазара

CME актуализира последните си (към 16 февруари) фючърси на биткойн данни за позицията на 20 февруари. През този отчетен период рязкото покачване на Биткойн беше спряло, като цената се покачи само с около 1000 долара.

През това време отвореният интерес се увеличи от 11 055 на 11 426, нараствайки за втора поредна седмица и достигна нов връх от близо четири седмици през този период на консолидация.

Сметките на мениджърите на активи отчитат, че техните дълги позиции се свиват от 387 на 368, докато късите позиции остават непроменени на 564. Това отразява по-предпазливото отношение на мениджърите на активи към пост-пазара.

Сметките на фондовете с ливъридж отчитат, че дългите им позиции са се увеличили от 3149 на 3301, докато късите позиции са се увеличили от 8,481 на 8,750. Това увеличение в двете посоки действа като положителен сигнал, което показва, че фондовете за ливъридж все още са възходящи на бъдещия пазар.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой сметки на фондовете с ливъридж, дълги спрямо шортове. Източник: Quandl

Поглед напред тази седмица

S&P Index достигна нов рекорд през миналата седмица, но след поредни резки печалби пазарът показва слаба слабост. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл ще участва в полугодишните изслушвания на паричната политика в Конгреса във вторник и сряда, които ще бъдат фокусът на световните капиталови пазари.

Междувременно в крипто пространството общността очаква съобщения, свързани с проекта Cardano, които могат или да повишат цената на символа по-високо, или да доведат до стръмна корекция в зависимост от начина, по който участниците на пазара получават новините.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map