Биткойн вероятно ще остане бик, тъй като пазарните индикатори отразяват място за по-нататъшно оценяване – фючърси в петък

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx

През последните седем дни, в съответствие с глобалните активи, цената на биткойн (BTC) се е повишила с близо 20%, като цената на OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925) пробива както бариерите от 9 800 и 11 000 долара.

От друга страна, опции за биткойн на стойност над 700 милиона долара ще изтече днес. Въпреки това, като се има предвид, че договорите за биткойн опции се доставят главно в брой и че BTC се колебае около $ 9 000 през последните няколко месеца, вероятно голяма част от тези изтичащи опции вероятно ще бъдат "поставя" това няма да бъде упражнено.

Разглеждайки данните за търговия с OKEx, няколко коефициента – включително дългосрочните и маржовите коефициенти – се увеличиха рязко преди сряда, намеквайки за търговците на дребно, преследващи ралито в понеделник. Понастоящем коефициентът на маржин кредитиране е все още висок, но не е неразумен в сравнение с броя от март.

Тримесечните премии в бъдеще също се покачиха бързо тази седмица, а настоящата премия от 3% е в съответствие с очакванията при бичия пазар. Това обаче привлича и повече арбитражи.

Като цяло, настоящите пазарни настроения са здравословни и инвеститорите на дребно не са в настроение FOMO. Биткойнът, който напоследък се движи по-скоро в синхрон със златото, все още има много потенциал за увеличаване.

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0925) 4-часова диаграма. Източник: OKExOKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0925) 4-часова диаграма. Източник: OKEx

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели

BTC дълго / кратко съотношение

Преди 27 юли, когато БТК на тримесечието бъдещите цени се повишиха от 9 700 на 10 700 долара, съотношението дълъг / къс беше на средни нива, вариращо в диапазона от 0,82 до 1,12. Дори имаше тенденция на спад в съотношението дълъг / къс, когато цената се повиши, което показва, че инвеститорите на дребно не са имали голямо доверие в първоначалното рали. Увеличението на съотношението дълъг / къс започна да се ускорява, след като цената проби над $ 10 800 – и през следващия половин ден съотношението бързо се повиши от 0,96 до седмичен пик от 1,41.

В момента съотношението дълъг / къс е близо 1.2, което е хладно. Това обаче показва също, че макар цените да са се повишили много, цялостният възходящ настроение сред инвеститорите на дребно все още не е прегрял.

Време за събиране на данни: 7/24 4:00 ч. UTC до 7/31 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Премията на OKEx BTC Quarterly Future нараства бързо от 150 долара (приблизително 1,6%) през миналия петък до сегашните 360 долара (или 3,23%). Това показва много положителни пазарни очаквания за края на септември. По-високите премии обаче ще привлекат шортове за отваряне на арбитраж при тримесечни фючърси, което може да окаже натиск върху по-нататъшното увеличение на премиите.

Време за събиране на данни: 7/24 4:00 ч. UTC до 7/31 4:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време е равна на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният интерес нарасна постепенно през последните седем дни до над 1,2 милиарда долара спрямо 988 милиона в петък. Темпът на нарастване обаче се забави след сряда.

Тъй като цялостният пазарен ливъридж не е толкова висок, колкото беше през март, OI се очаква да продължи да нараства с ценови и пазарен ентусиазъм.

Време за събиране на данни: 7/24 4:00 ч. UTC до 7/31 4:00 ч. UTCВреме за събиране на данни: 7/24 4:00 ч. UTC до 7/31 4:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

След като се повиши до 7,4 от 3,5 миналата седмица, коефициентът на маржин кредитиране продължи бързото си покачване до 15,82 през тази седмица. Но подобно на нарастването на OI, съотношението се движи нагоре с по-бавни темпове след сряда. В момента се консолидира между 13.0 и 16.0.

Коефициентът на маржин кредитиране се е удвоил през последните седем дни, което предполага, че инвеститорите на дребно са по-бичи на пазара с ливъридж на място. В сравнение с максимума от средата на февруари от 33,0, сегашното съотношение е значително високо, но не изключително високо.

Време за събиране на данни: 7/24 4:00 ч. UTC до 7/31 4:00 ч. UTCВреме за събиране на данни: 7/24 4:00 ч. UTC до 7/31 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин заеми е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Като се имат предвид големите печалби на Биткойн през последните седем дни, той може да влезе във фаза на консолидация между $ 11 000 и $ 11 700 в близко бъдеще. Макро тенденцията все още е очевидно бича и краткосрочните корекции е малко вероятно да обърнат нарастващия модел. Въпреки това шансовете за продължително краткосрочно рали като началото на тази седмица са малки.

Движението на пазара се определя от настроенията на инвеститорите. По отношение на данните за търговията е ясно, че участниците на пазара са били по-позитивни през последната седмица и не са натрупали натиск върху продажбите.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner