Биткойн публикува втората най-добра седмица, докато потребителите на дребно и институционални потребители подреждат сатове

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

След седем седмици поредни печалби, Bitcoin (BTC) публикува второто си най-голямо седмично затваряне досега на $ 18 448, според цената на индекса OKEx BTC. Данните от Coin Metrics показват, че пазарната капитализация на Биткойн също достигна нов рекорд от 347 милиарда долара миналата събота, счупвайки рекорда от декември 2017 г..

Пазарна капитализация на BTC - 23.11Пазарната капитализация на биткойн. Източник: Метрики на монети

С цената на BTC, която се покачи с 14,35% миналата седмица, големите алткойни също излетяха. Само TRON (TRX), Bitcoin Cash (BCH) и Bitcoin SV (BSV) недеформираха Bitcoin миналата седмица, докато XRP е най-добрият изпълнител, отчитайки масивна 62,84% седмична печалба. Cardano (ADA) и родният токен OKB на OKE следват съответно с 43.63% и 34.04% печалби. При другите големи алткойни обикновено се наблюдава увеличение от 20% до 30%.

Седмични връщания на основните криптовалути, 11 / 16–11 / 22.Седмични връщания на основните криптовалути, 11 / 16–11 / 22. Източник: TradingView

Заедно с продължаващото покачване на цената, агрегираният отворен интерес към фючърсите на BTC надхвърля 7 милиарда долара и достигна нов рекорд за всички времена, според данните на skew. OKEx оглави списъка с OI от 1,18 млрд. Долара, докато OI на CME за първи път надхвърли границата от 1 млрд. Долара.

Тъй като възходящият импулс продължава, лихвените проценти на вечните суапове на борсите се увеличават. Нарастването на лихвените проценти е много забележимо от 20 ноември, което показва, че инвеститорите на дребно преследват ценовото нарастване и условията прегряват в краткосрочен план.

Докато положителните нива на финансиране означават, че дълговете са доминиращи, стагнацията на цените при прекомерно високи нива на финансиране може да доведе до отпадане на дълговете, което води до остри корекции.

Биткойн вечно суап финансиранеПостоянно суап финансиране от BTC. Източник: изкривяване

Междувременно CME пусна най-новите (към 17 ноември) биткойн фючърси данни за позицията на 21 ноември. Биткойн продължи да се увеличава през този отчетен период и пазарният оптимизъм се разпространяваше.

Отвореният лихвен процент се е увеличил от 11 311 на 11 509, запазвайки увеличение от две седмици, докато общата OI все още не е надвишила цифрата от преди две седмици. Това може да се разглежда като знак за нарастващо нежелание да се върви дълго, когато пазарът вече е забелязал значителни печалби.

Според доклада дългите позиции на мениджърите на активи са нараснали от 832 на 845, а късите – от седем на четири. В същото време дългите позиции на ливъридж фондовете се увеличиха от 5 097 на 5 305, а късите позиции се увеличиха от 7 881 на 8 097. Други отчетни сметки са намалили своите позиции както на дълги, така и на къси позиции, което сигнализира за мерки за контрол на риска. Като цяло обаче институционалните инвеститори остават бичи на пазара.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой фондове с ливъридж, дълги срещу шортове. Източник: Quandl

В сектора на DeFi, въпреки скорошните експлойти, много токени на DeFi все още се качват високо три поредни седмици, тъй като Биткойн продължава да нараства. Един от най-добре представящите се е бил yearn.finance (YFI), нараснал с близо 40%. Основният екип на YFI и разработчиците продължават да изграждат така очакваното Копнейте за сводове V2, докато силно колебливото ценово действие на токена също го прави фаворит сред активните търговци.


Наградите на Uniswap (UNI) приключиха миналия вторник и както отбелязахме в последния ни Market Watch Weekly, средствата се преместваха в SushiSwap (SUSHI) за по-високи доходности. Изтичането видя, че общата стойност на SushiSwap заключена бързо се увеличава, а токенът също оценява 33% седмично.

Седмични връщания на основните DeFi токени, 11 / 16–11 / 22Седмични връщания на основните DeFi токени, 11 / 16–11 / 22. Източник: TradingView

От друга страна, UNI загуби 3.26%, което го прави най-лошо представящия се DeFi токен за седмицата. Междувременно механизмът за управление на общността на Uniswap се тества, а в четвъртък Uniswap отпадна от най-големия протокол на DeFi по отношение на TVL на пето място. Това доведе до подновена дискусия сред участниците на пазара относно необходимостта от системи за стимулиране.

Като цяло обаче, TVL на екосистемата на DeFi направи нов рекорд от 14,59 милиарда долара днес. Making Protocol Maker (MKR) си върна първото място, тъй като TVL на проекта се повиши до 2,71 млрд. Долара според DeFi Pulse.

Обща стойност, заключена в DeFiОбща стойност, заключена в DeFi. Източник: DeFi Pulse

Поглед напред тази седмица

Индексът на волатилност на CBOE (VIX) се движи около 22 – долния ръб на скорошния си диапазон в продължение на две седмици – и след като се върне над 25, ще има натиск за корекция на рискови активи като акции и биткойн. Също така, този четвъртък е Денят на благодарността, последван от дълъг уикенд, а институционалните крипто покупки могат да бъдат засегнати от празника.

Стартирането на Ethereum 2.0 идва в началото на декември и пазарът следи за развитието. Според Eth2 Launch Pad, 292 672 ETH вече са заложени и броят.

За стартиране на генезисния блок са необходими минимум 524 288 ETH и този процес сега показва признаци на ускорение, което също води до нарастване на търсенето на ETH.

Цената на ETH надмина $ 570, което беше силно ниво на съпротива и скоро може да тества следващата съпротива на $ 618. Въпреки това, по-ниското ниво на поддръжка все още е около $ 550.

Обща стойност на ETH 2.0 спрямо цената на ETHОбща стойност на ETH 2.0 спрямо цената на ETH. Източник: CryptoQuant

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map