Биткойн превъзхожда традиционните активи, докато DeFi продължава да расте

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

Оставайки три търговски дни до края на този месец, финансовите пазари сега все повече се ръководят от глобалната политика на централната банка, а не от основите. Рискът от по-силен долар оказва натиск върху цените на много активи, което води до S&Индексът P 500 отчита четвъртата си поредна седмица на спад. Междувременно цената на златото също спадна от цената на отваряне от миналата седмица от $ 1,950 до $ 1,860. За сравнение обаче, Bitcoin (BTC) падна само с 0,61% през последната седмица и се върна над $ 10 800 след рали през уикенда, според спот цената на OKEx BTC.

Като цяло пазарната капитализация на криптовалутите нараства четири поредни дни след разпродажбата на 23 септември, връщайки се до нива около 350 милиарда долара, според Данните на CoinGecko.

BTC Spot 1W диаграма на OKEx – 9/28. Източник: OKEx, TradingView

Докато биткойнът беше силен, основните алткойни бяха смесена чанта миналата седмица. Cardano (ADA) водеше със седмична печалба от 15,09%, а Chainlink (LINK) и Bitcoin SV (BSV) отчете печалби от около 10%.

Polkdot (DOT) загуби още 7% миналата седмица, като падна от $ 4.70 до $ 3.90, преди да отскочи до $ 4.30. Цената на Ether (ETH) спадна поради разпродажба в средата на седмицата в децентрализирания финансов сектор и не се отскочи толкова силно, колкото биткойните, като падна с 4.46% за седмицата. За отбелязване е, че едномесечната реализирана волатилност на Ether сега се е увеличила рязко до 112%, докато едномесечната предполагаема волатилност е спаднала до 61%, което говори за колебанията на цените, изложени на пазарите.

Седмични връщания на основните криптовалути, 9 / 21–9 / 27. Източник: TradingView

CME пусна и най-новите (към 22 септември) биткойн фючърси данни за позицията на 26 септември. Цените на биткойните взеха голям удар през този отчетен период и отворената лихва спадна от рекордно високите стойности от 9 383 на 8 426, при които дългите позиции, държани от сметки на мениджъри на активи, спаднаха рязко от 717 на 285. Това показва че краткосрочната корекция на цените значително е повлияла на пазарния оптимизъм.

Според доклада, сметките на фондовете с ливъридж отчитат, че дългите им позиции падат от 2 819 на 2 280, докато късите позиции спадат от 5 224 на 4 480. Междувременно по отношение на други отчитаеми сметки дългите позиции спаднаха от 1 653 на 1 580, а късите позиции намаляха от 2 766 на 2 062. Голямото намаление на късите панталони вероятно е предизвикано от дейности за вземане на печалба.

Като цяло можем да видим, че рязката корекция на цените през последния отчетен период предизвика действия за контрол на риска от институционални инвеститори и голям брой дълги позиции бяха затворени. Ще продължим да наблюдаваме как институциите реагират на ценовото нарастване през уикенда през следващия отчетен период.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой други отчитани дългове спрямо шорти. Източник: Quandl

Освен това данните от Bybt показва Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) купи 17 100 BTC през последните седем дни, увеличавайки общата си биткойн позиция до 449 900 BTC. Това натрупване обяснява до известна степен защо цената на биткойн не спадна допълнително въпреки силните мечи очаквания на пазара миналата седмица.

Позициите на Биткойн на Grayscale Investment. Източник: Bybt

Секторът DeFi също се охлади миналата седмица след бума на Uniswap (UNI) и макар че се възстанови след разпродажбата в средата на седмицата, много токени загубиха над 10% от стойността си. UNI спадна с 9.92%, докато раздвоеният му проект SushiSwap (SUSHI) се срина с 18.34%. Най-слабо представените обаче бяха екосистемните токени TRON (TRX), като Jackpool.finance (JFI) и SUN спаднаха съответно с 32,22% и 31,60%. Това показва, че основната стойност на TRON не е толкова надеждна, колкото Ethereum.

Synthetix (SNX) нарасна с 27,44% миналата седмица на фона на приемането на решения за мащабиране Layer-2. Протоколът е планиран за ново изпълнение на предложение, наречено Deneb, на 29 септември. Междувременно годишното финансиране (YFII) е нараснало с 10,85%.

Седмични връщания на основните DeFi токени, 9 / 21–9 / 27. Източник: TradingView

Според DeBank, децентрализираната борса Uniswap поддържа рекордна обща фиксирана стойност от 2,2 милиарда долара към тази сутрин, преди Maker (MKR) и Curve (CRV).

Днес TVL на всички протоколи DeFi достигна нов рекорд от 14,74 млрд. Долара днес, което показва, че бумът на DeFi продължава въпреки разпродажбата в средата на седмицата.

Обща стойност, заключена в протоколите DeFi – 9/28. Източник: DeBank

Поглед напред тази седмица

Основните събития от тази седмица включват първия дебат за президентските избори в САЩ във вторник и гласуването в Камарата на представителите на предложението на Демократическата партия за втори кръг на пандемичен стимул преди камарата да влезе в пауза в петък. Що се отнася до глобалните активи, все още съществува значителна несигурност както по отношение на техническите модели, така и на основите.

В крипто пространството, "Mint Rush" Събитието е в ход за Flamingo, нов протокол DeFi, разработен от екипа на Neo Global Development (NGD) за Neo blockchain. Потребителите на OKEx могат да участват в събитието, като залагат своите OKB чрез Jumpstart Mining, за да спечелят FLM.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me