Биткойн отделя от акции, за да се бори за $ 13K с институционална подкрепа

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

Биткойнът (BTC) се е събрал от миналия понеделник, пробивайки нивата на съпротива от 12 000 и 13 000 долара и достигайки 13 315 долара в неделя, според спот цената на OKEx BTC. Водещата цифрова валута отчете печалби от над 13,50% за седмицата, тъй като общата капитализация на криптовалутата се повиши малко над 400 милиарда долара.

Представянето на биткойн, в съответствие с историческите тенденции, също се възползва от големите алткойни. Litecoin (LTC) се представи най-добре, като спечели 24,63% през миналата седмица, докато Bitcoin SV (BSV) и Bitcoin Cash (BCH) също нараснаха съответно с 15,40% и 9,72%.

Заслужава да се спомене, че Chainlink (LINK) също поднови бичия си инерция, достигайки дъно близо 10 $ и бързо отскочи, за да спечели 12,55% за седмицата.

Седмични връщания на основните криптовалути, 10 / 19–10 / 25. Източник: TradingView

Корелацията между биткойн, фондовия пазар и златото е във фокуса на пазара след глобалния срив на цените на активите през март. Пазарните участници също спекулират относно стабилността на биткойн като запас от стойност и сигурен актив. Интересното е обаче, че нарастването на BTC от миналата седмица нямаше нищо общо с традиционните финансови пазари.

Според платформата за анализ на блокчейн Данни на Сантимент, 30-дневната подвижна връзка на биткойна към S&P 500 спадна до 0 за първи път от май. Тази корелация достигна рекорд за всички времена от 0,80 през август тази година.

Междувременно търговците продължават да се фокусират върху това дали биткойн може да формира по-независима тенденция през четвъртото тримесечие и дали цената може да се измести нагоре от отметката от 13 000 долара в краткосрочен план.

Читателите, които се интересуват от по-задълбочен технически анализ на BTC и Ether (ETH), могат да преминат към наскоро публикуваната статия на Crypto Market Daily.

BTC срещу S&P 500 Индекс 30-дневна корелираща корелация. Източник: Santiment

CME пусна най-новите (към 20 октомври) биткойн фючърси данни за позицията на 24 октомври. Пазарът се движи по-нагоре, с почти никакво значително отстъпление през този отчетен период – и отвореният интерес се увеличи от 9,353 на 10,896, което показва, че възходящият импулс кара търговците.

Според доклада дългите позиции, държани от акаунти на мениджъри на активи, са се увеличили от 702 на 874, достигайки рекордно ниво. Има и две последователни седмици на нула къси позиции по сметките на мениджърите на активи, показващи силен възходящ настроение.

Междувременно фондовете с ливъридж държаха най-високите дълги и къси позиции заедно за два месеца. Това доказва, че фондовете с ливъридж участват изцяло на пазара на биткойн чрез различни стратегии.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой фондове с ливъридж, дълги срещу шортове. Източник: Quandl

Най-големият дневен ръст през миналата седмица дойде в сряда, когато PayPal обяви подкрепата си за биткойн и други криптовалути. Това развитие, съчетано с положителни новини, идващи от компании като Square, показва нарастващата привлекателност на Bitcoin за институционални инвестиции.

Забележително е, че отвореният интерес на CME за биткойн фючърси сега е вторият по големина след OKEx, което допълнително потвърждава нарастването на институционалния интерес.

Обмен на BTC фючърси с отворена лихва ($ млрд) Източник: Косо

Секторът на DeFi все още изглежда слаб, като Curve (CRV) спадна с 21.80% през седмицата, докато yearn.finance (YFI) и DFI.money (YFII) спаднаха съответно с 3.96% и 9.55%,.

Седмични връщания на основните DeFi токени, 10 / 19–10 / 25. Източник: TradingView.

Единственият забележителен изпълнител в пространството беше Filecoin (FIL). В един момент миналата седмица FIL търгуваше около $ 20, но бързо се събра до почти $ 40. Това бързо движение на цените е резултат от кратко свиване. Когато процентите на финансиране при вечни суапове са изключително отрицателни, търговците са принудени да излязат от късите си позиции, предизвиквайки кратко свиване. Според постоянния суап на FIL на OKEx, текущият процент на финансиране и прогнозираният процент все още са зашеметяващите -2% на всеки осем часа. Следователно цената за поддържане на къси позиции е много висока.

Според DeBank, децентрализираната борса Uniswap (UNI) поддържа обща фиксирана стойност от 3 милиарда долара, считано от тази сутрин, преди 2 милиарда долара на Maker (MKR). TVL на всички протоколи DeFi, от друга страна, днес беше в спад поради получаването на протокол за отглеждане на реколтата Harvest (FARM) хакнат от нападател с бърз заем, който източи 24 милиона долара. Това също доведе до спад от 25% в TVL на Curve, докато Wrapped BTC (WBTC) скочи на трето място с TVL от 1,4 милиарда долара.

Обща стойност, заключена в протоколите DeFi – 10/26. Източник: DeBank

Поглед напред тази седмица

Предстоящите президентски избори в САЩ са следващото голямо събитие на хоризонта за участниците на пазара. Междувременно, в крипто, всички погледи са насочени към биткойн и дали водещата цифрова валута може да намери опора над 13 000 долара, вероятно проправяйки път за рали на алткойн.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner