Биткойн остава в конкуренция за $ 12K, тъй като купувачите смятат, че $ 11K евтини – фючърси в петък

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx

През последната седмица Bitcoin (BTC) достигна 12 426 долара – според OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925) – в ранните часове на понеделник сутринта. Водещата цифрова валута обаче не успя да задържи това ниво и падна до най-ниското ниво от 11 327 долара във вторник вечерта, преди да започне да се възстановява. В четвъртък и петък цената също се колебаеше поради развитието около протокола DeFi Yam Finance, но след това отново се възстанови до сегашното си ниво близо 12 000 долара.

Въпреки волатилността тази седмица, общият модел за цената на BTC отразява оптимизма. В краткосрочен и средносрочен план обаче се очаква консолидацията да продължи. Търговците вероятно ще следят историческата зона на натиск от 12 500 долара, докато тримесечната бъдеща цена има около 280 долара (приблизително 2,4%) над спот цената. 

Разглеждайки данните за търговия с OKEx, коефициентите в момента са в по-балансирано състояние и не показват големи насочени сигнали. Причината за това може да бъде също така, че в момента пазарът е фокусиран върху развитието в пространството на DeFi.

OKEx BTC Quarterly Futures 4h график на цените - 8/14OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0925) 4-часова диаграма – 8/14. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели

BTC дълго / кратко съотношение

Тъй като цената на биткойните бързо падна между вторник вечерта и сряда сутринта, съотношението дълги / къси нарастваше бързо до 1,37, което показва, че участниците на пазара отварят много дълги позиции, в резултат на което цената прави модел на обръщане с двойно дъно. Преди това съотношението се движеше около 1.10, а след това бързо се върна до сегашното ниво от 1.13, след като цената отскочи от подкрепата от 11 400 долара. 

Тази връзка между обратната цена и съотношението дълги / къси може да се види през последните две седмици, което показва, че търговците на дребно ловуват евтини записи, вместо да преследват скока на цените.

Биткойн дълго / кратко съотношениеВреме за събиране на данни: 8/7 4:00 ч. UTC до 8/14 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.


BTC основа

Тъй като цената на биткойн не успя да достигне върховете от миналата седмица, BTC базата на OKEx Quarterly Future’s остана под 315 долара от миналия петък. Настоящите нива на премии обаче са в съответствие с нормалните очаквани диапазони на бичия пазар.

Биткойн базисна диаграмаВреме за събиране на данни: 8/7 4:00 ч. UTC до 8/14 4:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният лихвен процент се увеличи бързо до седмичен връх от $ 1,28 милиарда по време на разпродажбата в средата на седмицата, което означава, че биковете отвориха големи дълги позиции по време на спада и намалиха позициите си, когато цените се възстановиха – OI сега е спаднал до 1,16 милиарда долара.

Като цяло OI не се е променил много от миналата седмица. Засега пазарът остава в по-балансирана форма и купувачите изглеждат уверени, че се намесват на по-ниски цени.

Биткойн диаграма с отворени лихвиВреме за събиране на данни: 8/7 4:00 ч. UTC до 8/14 4:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Интересното е, че коефициентът на маржин кредитиране следва ценовия спад в средата на седмицата, което е обратното на движението на дълго / кратко съотношение. Това може също да отразява апетита за риск на пазара на спот маржин заеми. Текущата стойност на съотношението е подобна на тази от миналия петък, достигайки близо 14. Тази стойност все още е в нормалните граници, ако разглеждаме настоящия пазар като бичи пазар.

Диаграма на коефициента на кредитиране на маржин биткойнВреме за събиране на данни: 8/7 4:00 ч. UTC до 8/14 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Що се отнася до анализа на настроенията, отвореният интерес остава на високо ниво от над 1,1 милиарда долара. Трябва да обърнем внимание на посоката на пазара при следващата промяна на OI заедно с промяната на съотношението дълги / къси, за да определим дали все още има много хора, предлагащи да отворят лонгове.

Също така може да се следи дали парите, вложени в момента в децентрализирани финансови проекти, се връщат обратно в Биткойн и ако има такава тенденция, вероятно ще помогне на Биткойн да пробие нагоре.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map