Биткойн фючърсите отразяват подновения пазарен оптимизъм след покупката на Тесла за 1,5 млрд. Долара

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx.

През масова седмица за Биткойн видяхме, че Тесла обяви покупка на 1,5 милиарда долара, последвана от множество бичи новини, изтласквайки водещата дигитална валута отвъд границата от 40 000 USDT, за да достигне връх от 49 000 USDT по-рано днес, според OKEx BTC спот цена. Докато цената се коригира оттогава, тествайки 46 800 USDT нива, BTC сега търгува около 47 300 USDT.

Миналия петък обсъдихме пазарния оптимизъм и как тримесечният фючърсен договор на BTC BTCUSD0326 – изтичащ в края на март – се търгуваше около 39 000 долара. По време на писането на същия договор, същият договор се търгува на $ 49,339, точно $ 2000 над цената на спот индекса на BTC от $ 47,339.

По същия начин, според данните за фючърсите на OKEx, отвореният интерес продължава да нараства и тази седмица, нараствайки от около 2,17 млрд. Долара до над 2,48 долара, докато текущата база е около 4%, а съотношението дълъг / къс е 1,53. Добавете към това факта, че нивата на финансиране за вечни суапове, макар и високи (0,08% за BTCUSD и 0,105% за BTCUSDT), не са напълно прегряти, дава възможност на Биткойн да расте.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD0326), от 7:00 ч. UTC на 12 февруари. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

Съотношението дълъг / къс тази седмица се е променило с цената, но до голяма степен остава закалено, с изключение на случаите, когато докосна 1,80 вчера, 11 февруари, когато BTC прехвърли 48 500 USDT. Тъй като те бяха прегряти, последва корекция и съотношението в момента е около 1,53, което все още е сред най-високите стойности тази седмица.

Съотношението, движещо се с цената, показва, че търговците на дребно са преследвали ралито и въпреки че настоящото съотношение е относително високо, то оставя място за нов опит от 50 000 USDT.

Дълго / късо съотношение OKEx BTC между 5 февруари и 12 февруари

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Подобно на миналата седмица, BTC тримесечната фючърсна премия остана на здравословни нива тази седмица, като до голяма степен се движи между 4% и 5%. Най-ниската му точка беше на 7 февруари, преди новините за покупка на Tesla, след което достигна 5,54%, преди да се оттегли до сегашните нива около 4,50%.

Ясно е, че пазарът възвърна оптимизма след покупката на Tesla и вероятно ще остане положителен в средносрочен план.

OKEx BTC фючърсна база между 5 февруари и 12 февруари

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният интерес нарасна значително тази седмица, като достигна от 2,11 млрд. Долара до 2,48 млрд. Долара. За пореден път скокът очевидно дойде, след като новината за покупката на Telsa се счупи, преди която както OI, така и обемите обикновено спадаха.

Забележително е, че рязкото нарастване на OI дойде, когато BTC премина от 39 000 USDT на 44 000 USDT нива, което прави това важна зона, която трябва да се наблюдава, ако цената започне да се разпада.

OKEx BTC фючърсите отварят лихва и обем между 5 февруари и 12 февруари

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин отпускане на BTC значително намаля от около 18 на 13.30, тъй като Bitcoin за първи път скочи след новините на Tesla. След това съотношението скочи отново на 9 и 10 февруари, съвпадайки с следващите BTC скокове.

Тази тенденция показва, че търговците на спот ливъридж са печелили печалби по време на първия скок, а след това отново са използвали ливъридж, за да преследват цената, тъй като тя е излетяла от 45 000 USDT нива. Съотношението отново намалява през последните няколко часа и в момента е около 15, което все още е показателно за положителните пазарни настроения.

Коефициент на маржин кредитиране OKEx BTC между 5 февруари и 12 февруари

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време. 

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Данни за търговеца

Михаел ван де Попе

Новините отново са възходящи за биткойните, така че тенденцията все още е силно възходяща – и въпреки процентите на финансиране, тя може да продължи да тече.

Особено като се има предвид факта, че толкова много осиновяване и купувачи са на пазарите, можем непрекъснато да виждаме, че натискът при покупка тласка цените на биткойните още нагоре.

Като недостатък обаче бих предпочел да видя биткойн да действа над $ 43 000. Ако $ 43K бъдат загубени, бихме могли да видим значителен спад обратно в по-ниски диапазони, което също би прекъснало нивата на финансиране към равни нива.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner