Биткойн фючърсите отразяват оптимизма преди резултатите от изборите въпреки слабото взимане на печалба

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx.

Бурните избори в САЩ несъмнено бяха най-голямото събитие, което засегна пазарите тази седмица. Повечето от държавите, които се хвърлят, бяха насочени към Тръмп в началото на изборната нощ, но след като бюлетините за изпращане на поща започнаха да се преброяват, Байдън си върна водачеството в редица щати на бойното поле. Пазарите реагираха бързо на този флип, тъй като биткойнът достигна дъното заедно с фондовия пазар, след като предизборните анкети се обърнаха в Уисконсин в сряда сутринта.

Тъй като резултатите от изборите все повече благоприятстват победата на Байдън, както акциите, така и криптовалутите продължават бичия си ход. Биткойн постигна 10% скок в четвъртък и достигна тригодишен връх от $ 15 968 тази сутрин, според цената на индекса OKEx BTC. В момента OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225) се търгува на премия от $ 300, или 2%, над индексната цена.

В статията от петък за фючърсите от миналата седмица отбелязахме как данните за търговия на OKEx отразяват доверието на пазара в средносрочни и дългосрочни цени. Бързото покачване на съотношението дълъг / къс тази седмица показва, че инвеститорите на дребно преследват ценовото нарастване. Междувременно обемите на търговия се увеличиха от сряда и бяха придружени от увеличение на BTC базата.

Тези технически показания показват, че настроението на пазара благоприятства краткосрочното поскъпване на цените. Прибирането на печалба на пазара с ливъридж на място обаче вероятно ще окаже натиск върху цената надолу.

На четиричасовата диаграма плъзгащите средни стойности 30 и 60 показват ясно бичи подравняване – и като цяло това чувство се засилва и вероятно ще продължи в близко бъдеще.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD1225), от 7:00 ч. UTC на 6 ноември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

Съотношението дълъг / къс беше предимно равномерно преди четвъртък, като се движеше в диапазона от 0,7 до 0,8. Рязкото покачване дойде след като цената на тримесечните фючърси се проби над 15 000 долара в четвъртък сутринта, като съотношението скочи от 0,8 на 0,95. Това е и най-високата точка, достигната от този показател от средата на октомври. Този скок в съотношението дълъг / къс показва, че инвеститорите на дребно преследват ценовото нарастване.

Освен това, тъй като процентите на финансиране на вечния суап на BTC все още не са прегряти, можем да очакваме настоящите възходящи настроения да продължат в краткосрочен план.

Време за събиране на данни: 10/30 4:00 ч. UTC до 11/6 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Базата между тримесечните фючърси и спота вече е до $ 300, или около 2% – спрямо $ 180 в сряда сутринта. Тази премия обаче не е толкова висока в сравнение с $ 350, или 2,7%, в последната неделя на октомври, когато цената проби $ 13 000.

Относително, настоящата премия е на здравословни нива и показва пазарно доверие. Но през следващата седмица участниците на пазара трябва да следят за потенциално прегряване, което сигнализира за предстояща корекция.

Време за събиране на данни: 10/30 4:00 ч. UTC до 11/6 4:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отворената лихва продължи да варира около 1 милиард долара до сряда. Но в четвъртък видяхме, че достигна рекорд от 1,15 млрд. Долара за седмицата, което показва, че настроенията на пазара са в съответствие с движението на цените. Обемите на търговия също се увеличиха след сряда, което показва, че участниците на пазара са преследвали ценовото действие.

Време за събиране на данни: 10/30 4:00 ч. UTC до 11/6 4:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Интересното е, че коефициентът на маржин кредитиране на BTC отново се е преместил в обратна посока на съотношението дълъг / къс – той е намалял от 11,5 до 7,8 вчера, тъй като цената се е повишила. Това показва, че търговците на пазара на спот ливъридж започват да затварят позиции и да вземат печалби.

Трябва да наблюдаваме последващото движение на това съотношение, за да видим дали търговците започват нов кръг на привличане, което би било положителен знак за пазара.

Време за събиране на данни: 10/30 4:00 ч. UTC до 11/6 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Вълнението в четвъртък значително засили възходящите настроения на пазара и потенциално проправи пътя за Биткойн поне да тества рекорда си за всички времена.

Технически, бившата потенциална меча дивергенция на четиричасовото ниво е премахната след помпата в четвъртък. Нивото на поддръжка в рамките на деня се намира на $ 15,650, според тримесечната фючърсна цена, или $ 15,350 на спот пазара.

Въпреки това развитието на изборите в САЩ вероятно ще продължи да влияе върху краткосрочните ценови действия и нестабилността.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner