Биткойн фючърсите отразяват неприязън към риска, но спот пазарът е възходящ в дългосрочен план

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx.

Биткойнът (BTC) стартира тази седмица с възходящ импулс, като се повиши от 13 000 до 13 800 долара според цената на индекса OKEx BTC. След като цената на BTC достигна нов връх тази година – в ранните часове на сряда сутринта – покупателната способност очевидно намаляваше и видяхме мече отклонение по индикатора RSI на четиричасовата диаграма, както отбелязахме в Crypto Market Daily в сряда. След това Биткойн се плъзна в тандем с пазара на акции в САЩ и стигна до $ 12 870, преди да влезе във фаза на консолидация. В момента тримесечните фючърси на OKEx (BTCUSD1225) се търгуват на премия от $ 240 над индексната цена.

В статията на Futures Friday от миналата седмица отбелязахме как данните за търговия на OKEx показват, че участниците на пазара последователно продават на важни нива на съпротива, за да си осигурят печалби. Тенденцията от тази седмица беше до голяма степен същата, тъй като съотношението дълъг / къс обикновено вървеше обратно на движението на цените. Увеличението на коефициента на маржин кредитиране тази седмица обаче е по-показателно за доверието на участниците на пазара в средносрочни и дългосрочни цени.

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD1225), към 6:00 ч. UTC на 30 октомври. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

Волатилността на съотношението дълъг / къс е намаляла от миналата седмица, варирайки от 0,74 до 0,92. Това може да е знак за пазарен оптимизъм, след като цената проби над нивото на съпротива от 13 000 долара. Особено в четвъртък, когато цената рязко се оттегли, инвеститорите на дребно отвориха лонгове и изместиха съотношението дълги / къси до най-високото си ниво през седмицата. В същото време също така наблюдавахме как след наближаване на $ 14 000 по тримесечната цена на фючърсите на OKEx, съотношението дълъг / къс падна по-бързо. Това показва, че инвеститорите на дребно не очакват скоро цената да пробие $ 14 000.

С наближаването на деня на изборите в САЩ пазарът има отвращение към рисковете, което ускори действията на търговците за вземане на печалба. Може да продължим да наблюдаваме движение на цените по консолидационен модел през следващата седмица, докато драматичното въздействие на големите събития не може да бъде изключено.

Време за събиране на данни: 10/23 6:00 ч. UTC до 10/30 6:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Базата между тримесечните фючърси и спота е спаднала от $ 350, или 2.7% в неделя, до сегашните $ 140, или 1.8%. Това показва, че пазарът не е толкова оптимистичен, колкото беше точно след като цената проби $ 13 000, според цената на индекса OKEx BTC.


Текущата база на BTC от $ 140 остава здрава и устойчива, но също така показва, че настроенията на пазара са станали по-предпазливи.

Време за събиране на данни: 10/23 6:00 ч. UTC до 10/30 6:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният лихвен процент се движеше около нивото от 1 млрд. Долара през седмицата и достигна своя връх от 1,08 млрд. Долара в сряда. Видяхме увеличен обем на продажбите по време на рязкия спад в сряда, но BTC все още се търгува над средносрочния праг от $ 12 650.

Време за събиране на данни: 10/23 6:00 ч. UTC до 10/30 6:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

За разлика от съотношението дълъг / къс, коефициентът на маржин кредитиране на BTC показва бавна възходяща тенденция от 8,5 на 11,5, без значителна корекция. Това показва, че търговците на спот пазара на ливъридж са по-оптимистични относно средносрочните движения на цените.

Време за събиране на данни: 10/23 6:00 ч. UTC до 10/30 6:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Цената на BTC остава доста над средносрочния праг от $ 13 000 според тримесечната цена на фючърсите на OKEx. Въпреки че бичият тренд изглежда непокътнат, ние също потвърдихме 14 000 долара като горна съпротива за сега. Пазарът вероятно ще премине във фаза на консолидация между тези две критични нива през изборната седмица.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map