Биткойн чука на $ 12K, но търговците показват нарастваща липса на доверие – фючърси в петък

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx

През изминалата седмица биткойнът (BTC) претърпя спад от над 1500 долара и ликвидации над 1,3 млрд. Долара на пазара на деривати. Водещата цифрова валута обаче се възстанови от такъв голям спад и цената възвърна краткосрочното си критично ниво от 11 500 долара.

При по-високата времева рамка, Биткойн затвори миналата седмица над важното ниво от 10 500 долара, където премина от съпротива към подкрепа в междинен период. Повишаването на цените през последните дни обаче е придружено от свиващи се обеми на търговия. Трябва да следим дали настоящото възходящо настроение най-накрая може да помогне на цената на биткойн да се пробие над историческата зона на натиск от $ 12 500, според OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925). В момента тримесечната бъдеща цена има около $ 300 (приблизително 2,5%) премия над спот цената.

Разглеждайки данните за търговия с OKEx, няколко коефициента след рязкото движение в неделя вече се възстановяват. Отворените лихви и тримесечните премии в бъдеще се движат в средните граници. Бързият спад в съотношението дълъг / къс, докато цените се покачват, показва липса на увереност в по-нататъшното бързо възходящо движение на цените.

От макро гледна точка продължаващата рекордно висока цена на златото помогна на Bitcoin, актив, който наскоро беше силно корелиран със златото, да остане силен.

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0925) 1W графика - 8/7. Източник: OKEx, TradingViewOKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0925) 1W графика – 8/7. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

Преди разпродажбата в миналата неделя съотношението BTC дълъг / къс се бе повишило до 1,4, но не достигна изключително високо. При разпродажбата обаче забелязахме, че съотношението дълъг / къс бързо се повиши до 1,51, което също показва, че много търговци започнаха да купуват на дип. Това също позволява цената да бъде добре предприета.

Интересното е, че през следващите дни съотношението е намаляло докрай, тъй като цената на биткойните се е повишила. Понастоящем цената се връща близо до 12 000 долара, но съотношението дълго / кратко е спаднало до 1,01, което показва, че търговците на дребно не са оптимисти за краткосрочен пробив над историческата зона на съпротива от 12 500 долара. 

Време за събиране на данни: 7/31 4:00 ч. UTC до 8/7 4:00 ч. UTCВреме за събиране на данни: 7/31 4:00 ч. UTC до 8/7 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Възходящите настроения на пазара се забавиха след миналата неделя. Базата за BTC на OKEx Quarterly Future’s, която беше над 400 долара (приблизително 3,5%) миналата неделя, сега е 315 долара (2,66%). По-добрата страна е, че настоящата премия е в нормални граници и все още има достатъчно място за арбитражи.

Време за събиране на данни: 7/31 4:00 ч. UTC до 8/7 4:00 ч. UTCВреме за събиране на данни: 7/31 4:00 ч. UTC до 8/7 4:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Силно възходящите настроения от миналата седмица накараха търговците да използват висок ливъридж. Това също накара падането в неделя да предизвика голяма ликвидация. На OKEx OI се натрупа до $ 1,31 милиарда в неделя – най-високото ниво, което някога сме виждали.

Тогава отворената лихва спадна от върха до едва 1,11 млрд. Долара във вторник и се възстанови до сегашните 1,22 млрд. Долара. В близко бъдеще можем да видим по-нататъшно възстановяване на OI, което би поставило началото на друг значителен ценови ход.

Време за събиране на данни: 7/31 4:00 ч. UTC до 8/7 4:00 ч. UTCВреме за събиране на данни: 7/31 4:00 ч. UTC до 8/7 4:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране не беше повлиян твърде много от пазарната ситуация в неделя и остана около 15 до сряда. Тогава тя падна под 10 преди ралито в сряда, което също показва, че някои маргинални дългосрочни търговци на спот пазара пропускат това ценово рали. Сега съотношението отново се е повишило до над 14, също все още в разумни граници.

Време за събиране на данни: 7/31 4:00 ч. UTC до 8/7 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Настоящият междинен възходящ тренд на Биткойн е непокътнат, но обемът на търговията може да показва известен риск. Ако обемът на търговията не може да се увеличи до нивото от $ 12 000, ще бъде трудно да се надмине историческата зона на натиск, което води до потенциален модел с двоен връх.

За анализ на настроенията участниците на пазара трябва внимателно да наблюдават промените в отворените лихви, процентите на финансиране и съотношението дълги / къси. Тези показатели сега са във фаза на консолидация след спада в неделя, но най-вероятно ще предоставят предупреждение, преди пазарът да се изправи пред друга голяма промяна, като нов максимум в OI, постоянни проценти на финансиране над 0,1% на всеки осем часа или дълъг / къс съотношение над 1.6.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner
Related Posts