El rendiment algorítmic de les stablecoins suggereix que encara no han justificat els seus models

Una revisió del mercat de les stablecoins algorítmiques i el rendiment dels seus diferents models

Les estables moneda algorítmiques han guanyat força tracció darrerament, sobretot a causa del boom de DeFi i de la popularitat resultant dels mercats monetaris automatitzats i dels protocols financers basats en la tecnologia blockchain.

Tanmateix, tal com hem comentat en la nostra última anàlisi en profunditat de l’espai stablecoin, les solucions actuals són lluny de ser ideals i, tot i que els models algorítmics poden semblar sòlids sobre el paper, encara no s’han demostrat a la pràctica.

En aquest comentari del mercat, veurem de prop les actuacions recents de diverses establecoines d’aquest tipus i comentarem el seu èxit, o la manca d’elles, en aportar estabilitat de preus a la criptosfera.

Stablecoins mitjançant el model rebase

Tal com s’explica a la nostra característica detallada a la qual es fa referència anteriorment, ajustant els saldos de token a les carteres d’usuaris, restablir les monedes estables garanteix que els titulars sempre conservin la mateixa quota percentual de tota la capitalització de mercat..

Ampleforth (AMPL) és un bon exemple d’aquesta moneda estable, sobretot perquè no hi ha cap altre projecte destacable que faci servir aquest model. YAM Finance, un projecte DeFi que va ser extremadament popular, també recentment discapacitat la seva característica de rebase.

Seguint el model de rebase, l’oferta d’AMPL s’ajusta una vegada cada 24 hores d’acord amb el preu mitjà ponderat per volum, o VWAP, i, en fer-ho, el protocol intenta mantenir el testimoni a un preu estable d’1 dòlar..

Tot i això, una revisió del rendiment dels preus d’AMPL en els darrers 90 dies mostra fluctuacions entre 0,75 i 1,70 dòlars. Aquestes fluctuacions, tot i que no són ideals, mostren una millora de l’estabilitat d’AMPL en comparació amb el seu rendiment al juliol de 2020, quan es negociava breument per sobre dels 2 dòlars..

Tot i que els usuaris que mantenen AMPL continuen sent objecte de canvis en el valor dels seus saldos, poden reduir encara més aquesta volatilitat prestant atenció als canvis de subministrament en diverses etapes, com ara la deflació, la inflació i els augmentos de demanda impulsats per esdeveniments..

Preu AMPL durant els darrers 90 dies. Font: CoinGecko

Dit això, AMPL és una de les stablecoins algorítmiques més estables del mercat actual i encara utilitza el model rebase.

Stablecoins mitjançant un model multi-token

En un model de múltiples fitxes, també conegut com a Accions de senyoratge, el nombre de fitxes reals a la cartera d’un usuari no varia en resposta als canvis de preus. En canvi, el mecanisme d’estabilitat de preus es transmet a les fitxes secundàries, que incentiven els proveïdors de liquiditat i els prestadors a donar suport al preu.


Basis Cash és una moneda estable que utilitza aquest model i fa uns dos mesos que opera. Té tres tipus de fitxes al seu protocol: una stablecoin (BAC), un dividend token (BAS) i un bond token (BAB). Quan el preu del BAC és inferior a 1 $, el BAB s’obté destruint el BAC amb un descompte i, quan el preu del BAC és superior a 1 $, el BAB es canvia per BAC amb una proporció d’un a un. A més, si es bescanvien tots els bons, els titulars de BAS poden rebre BAC addicional quan el preu del BAC sigui superior a 1 $.

Preu actual de BAC, BAS i BAB. Font: Base Cash

Tot i que Basis Cash es basa en un mecanisme tan complex, en revisar el rendiment de preus de BAC en els darrers 30 dies, veiem que va perdre el seu preu de $ 1 durant més de 10 dies. Ara, el BAC corre per sota dels 0,60 dòlars i no presenta signes d’un fort rebot.

El motiu d’aquesta situació pot ser la gran emissió de deutes que va resultar després que el preu del BAC baixés d’1 dòlar. Una gran emissió de bons suposa un temps d’espera més llarg per obtenir amortitzacions, cosa que comporta una deflació excessiva de la moneda estable.

En última instància, això es converteix en un cicle en el qual el baix preu del BAC significa que cal canviar més BAB amb un descompte, cosa que exerceix una pressió addicional sobre el preu del BAC.

Basis Cash encara no ha passat per un cicle complet i necessita més temps per demostrar la resistència del seu mecanisme. Tot i que és possible que torni a entrar en la fase inflacionària en algun moment del futur, sembla difícil en aquest moment.

Preu BAC durant els darrers 90 dies. Font: CoinGecko

Basis Coin, el copiador de Basis Cash, col·lapsa encara més ràpidament. La stablecoin d’aquest protocol, BCC, està a 0,11 dòlars a partir del 20 de gener i mai s’ha estabilitzat al voltant d’1 dòlar durant més de 24 hores. BCC ha fracassat clarament en proporcionar estabilitat de preus i continua sent pressionat per enormes amortitzacions de bons, cosa que fa que sigui improbable que torni a la clàusula d’1 dòlar aviat.

Gràfic de preus de BCC en logarítmic del 2 al 20 de gener. Font: CoinGecko

Empty Set Dollar (ESD), un altre protocol algorítmic stablecoin, utilitza un "cupó" mecanisme per finançar el deute protocol·lari. Els cupons es compren cremant ESD, el que resulta en un subministrament contractat. Els cupons es poden bescanviar per ESD un cop el protocol entri en una fase inflacionària.

ESD considera un cicle de vuit hores com a "època," el que significa que el nombre total de fitxes en circulació s’ajusta en un cicle més curt. El deute es crea quan un fitxer "època" finalitza i el preu mitjà ponderat per volum, o VWAP, cau per sota de 1 $. Per tant, si el preu ESD cau per sota de l’ancoratge de múltiples "èpoques," el deute es fa més gran i, mentrestant, el "cupó" el descompte es fa més gran per atreure la gent a comprar. A més, ESD afegeix un període de venciment al deute, on els cupons caducaran el 90 "èpoques," que equival a 30 dies.

Tot i que ESD ha fet moltes millores, sobre el paper, respecte a AMPL i BAS, mirant enrere el seu preu durant els darrers 30 dies, podem veure clarament que el seu preu actual de 0,51 dòlars està molt lluny del clàssic d’1 dòlar. Teòricament, si els preus de l’ESD recuperaran o no dependrà del moment en què caduqui un gran nombre de bons. De moment, l’EDS també necessita temps per demostrar-se.

Preu ESD durant els darrers 30 dies. Font: CoinGecko

Dynamic Set Dollar (DSD), una còpia ESD, difereix d’alguna manera, incloent l’extensió del venciment dels cupons i la reducció del nombre d’expansions i contraccions de token. DSD també ha entrat en una fase deflacionista en les darreres dues setmanes, però el preu actual de 0,65 dòlars sembla ser més ferm que l’ESD.

Preu DSD durant els darrers 14 dies. Font: CoinGecko

Stablecoins mitjançant un model parcialment garantit

FRAX, llançat fa aproximadament un mes, és una stablecoïna parcialment col·lateralitzada i la primera establecoïna fraccional-algorítmica del món. Qualsevol persona pot crear FRAX proporcionant dos tokens: un testimoni col·lateral (USDT i USDC compatibles amb gènesi) i un testimoni de governança, FXS. La ràtio actual de garantia és del 82,25%, la qual cosa significa que es pot encunyar 1 FRAX amb un valor de 0,8225 dòlars en USDT o USDC i un valor de 0,1775 dòlars en FXS.

Teòricament, quan 1 FRAX sigui inferior a 1 $, els arbitratges compraran FRAX i l’utilitzaran per bescanviar USDC i FXS i es beneficiaran de la venda de FXS. La demanda de compres FRAX permetrà que el tipus de canvi assoleixi novament 1 dòlar. Quan 1 FRAX supera els 1 $, els arbitratges encunyaran FRAX amb USDC i FXS i després vendran FRAX amb beneficis. Aquesta pressió de venda farà retrocedir el tipus de canvi fins a 1 dòlar.

FRAX, però, encara es troba en les primeres etapes, i els bons que s’utilitzen per mitigar la fase deflacionista, quan es venen grans quantitats de fitxes FXS, encara no s’han llançat. Dit això, el protocol ha estat molt estable durant el darrer mes i el preu de FRAX està fermament ancorat a 1 dòlar. A més, la mida del mercat de FRAX creix lentament i l’emissió total de FRAX no ha superat els 26 milions. Encara hem de veure si FRAX continua ancorat quan es redueix encara més la ràtio de garantia i si la seva emissió total s’amplia encara més.

Preu FRAX des del seu llançament. Font: Frax Finance

Les stablecoins algorítmiques tenen molt a demostrar

Després de revisar totes les establecoïnes algorítmiques esmentades, podem veure que l’ús de bons i dividends com a incentius sembla funcionar fins a cert punt. No obstant això, definitivament hi ha un element especulatiu i d’alt risc implicat en aquests models.

Tot i que les stablecoins algorítmiques pretenen ser més escalables que les stablecoins garanties, els resultats recents del mercat suggereixen que no sempre funcionen bé a la pràctica i necessiten més temps i maduresa del mercat per mantenir-se fermament ancorats a la fixació suau d’1 dòlar.

Independentment, és evident que el boom de DeFi i un canvi general cap a solucions financeres basades en blockchain fomenten la innovació i l’experimentació, que probablement donaran resultats positius i protocols millors i més robustos en el futur. Fins aleshores, és probable que les establecoïnes garantides per fiat continuïn sent populars.

OKEx Insights presenta anàlisis de mercat, característiques detallades, investigacions originals & notícies de professionals de criptografia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map