Какво представляват валутните фючърси?

Ако търгувате на валутния пазар, вероятно знаете, че това е най-големият пазар за търговия в света въз основа на обема. Знаете ли обаче, че има не само този пазар, на който можете да търгувате с валута?

Точно така, можете също да търгувате на пазара на валутни фючърси. Въпреки че не е толкова голям по отношение на обема, той все още ви осигурява достъп до търговия на форекс, само от малко по-различен ъгъл. Тук ще обясним всичко за пазара на валутни фючърси, как можете да се включите и какъв тип активи можете да търгувате тук.

Въведение във валутните фючърси

Първият въпрос, който може да си зададете, е какво точно представляват валутните фючърси? За да знаете това, първо трябва да разберете какво представлява търговията с фючърси. Фючърсите са основно договори, които се търгуват на борса. В рамките на тези фючърсни договори вие се съгласявате да закупите базисен актив в определен момент в бъдеще срещу определена цена. Вашата надежда, когато търгувате фючърси, ще бъде, че активът, който сте съгласни да закупите в бъдеще, ще има подобрена цена спрямо тази в договора, който сте закупили.

Валутните фючърси са фючърсни договори, търгувани, където основният актив е обменният курс на тази валута. Например можете да закупите бъдещ договор EUR / USD на борсата. Това означава, че в определен момент в бъдеще (ако оставите договора да изтече), тогава ще получите 125 000 долара в евро. В зависимост от обменния курс към това бъдеще спрямо това, за което сте закупили договора, можете да реализирате печалба, като оставите договора да изтече и вземете доставка на 125 000 щатски долара за евро. В повечето случаи обаче фючърсните договори редовно се търгуват отново на пазара.

Къде да търгуваме с валутни фючърси

Много големи форекс брокери ще предлагат търговия както на спот форекс (това, за което обикновено мислим, когато обсъждаме валутна търговия), така и във валутни фючърси. Ще откриете също, че фючърсите се предлагат с почти всички брокери с пълен набор от услуги.

Що се отнася до пазарите, на които търгувате, обаче, това е моментът, в който се появява основната разлика. Форекс спот търговията се извършва чрез вашия брокер на децентрализирания валутен пазар. Търговията с валутни фючърси се извършва чрез борси. Най-голямата от тези борси и мястото, където валутните фючърси бяха въведени за първи път за търговия през 1972 г., е CME (Chicago Mercantile Exchange). Търговията се предлага на различни други борси по света, както при повечето други фючърсни пазари.

Ползи от използването на Robo-Advisor

Има много ползи от използването на робо-съветник, които ускориха приемането на такива услуги от търговците. Ето няколко от най-често срещаните.

Хора, които търгуват с валутни фючърси

Всеки може да започне да търгува на форекс пазара или на валутния фючърсен пазар, стига да имате достъп. С това казано, фючърсните пазари като цяло са обикновено популярни пазари за многодневни търговци. Това важи и за пазара на валутни фючърси.

В примера, споменат по-горе, ние разглеждаме какво се случва, когато вашият валутен фючърсен договор изтече и вие по същество поемате доставката на валутата, която сте купили в договора. Реалността обаче е, че това изтичане рядко се случва на търговците. Вместо това контактите се търгуват повторно на борсите, тъй като курсовете се променят и ежедневно се правят спекулации. Пример за такъв рядък случай, при който много фючърсни договори са изтекли, може да се види през последните месеци, когато цената на петролните фючърси стана отрицателна. Това ще остави много търговци с изтекли договори, да им се наложи да доставят огромни пратки с петрол или да се опитат да разтоварят договорите преди изтичането, което доведе до отрицателно ценообразуване.


Поради търговския характер на валутните фючърси, вие също вероятно ще се нуждаете от достъп до малко повече собствен капитал, когато става въпрос за начални разходи, отколкото бихте направили, ако търгувате спот валута на валутния пазар.

Разлики между Forex и валутните фючърси

Има няколко ключови разлики, които трябва да знаете, когато става въпрос за търговия на валутния пазар на валута и търговия с валутни фючърси. Ето няколко от основните:

Цената: Курсът, който обикновено ще имате, когато търгувате на форекс по обичайния начин, ако спот курсът. Това е курсът, по който се оценява валутата в момента. При търговия с валутни фючърси обаче този курс ще бъде форуърдният курс. Форвардният курс обикновено е различен, тъй като се опитва да вземе предвид цената на бъдеща дата въз основа на фючърсния договор. Следователно ще забележите, че ако спот курсът спадне, форуърд курсът обикновено също ще стане и обратно.

Ливъридж: Когато търгувате на форекс, обикновено ще имате достъп до много висок ливъридж. Това може да бъде до 500 пъти салдото ви в зависимост от местоположението ви. Това не е така при търговията с фючърси с валута, където ливъриджът обикновено е много по-нисък, а изискването за собствен капитал по-високо.

Комисия: Таксите и комисионните, които трябва да платите, ако търгувате с фючърси, обикновено са доста по-високи от тези, които може да срещнете, търгувайки на форекс. Всъщност много форекс брокери позволяват търговия без комисионна. При фючърсната търговия обаче ще има комисионна.

Марж: Тъй като бъдещите договори с валута са с определена стойност, обикновено около 125 000 щатски долара на договор, тогава е типично те да се търгуват на марж. Това означава да имате депозит от 2500 щатски долара или повече в зависимост от договора, а останалите да вземете назаем от брокера. Ако договорът е изтекъл, тогава ще трябва да спазвате сумата на плащането по договора, докато при търговията на форекс много брокери автоматично ще затворят позиции, ако собственият ви капитал стане отрицателен.

Финални мисли

Ако се интересувате от търговия с валута, тогава пазарът на валутни фючърси предлага друга отлична алтернатива, за която да помислите за отвъд търговията на валутния пазар. Като цяло търговията на фючърсния пазар на каквито и да било активи е малко по-рискована и в случай на валутни фючърси ще ви е необходим малко повече капитал, за да започнете. С известен опит обаче, особено ако се интересувате от дневна търговия, валутните фючърси могат да бъдат добър избор.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map