Какво представляват обменните курсове?

Ако участвате във валутна търговия, тогава обменните курсове са нещо, за което ще мислите много редовно през всеки ден на търговия. Ако обаче сте нов търговец или някой, който гледа отвън, може да се чудите какви точно са обменните курсове и защо изобщо имат значение.

Това са и двете точки, на които ще обърнем внимание, за да ви дадем по-ясна представа за функцията на обменните курсове и защо те са толкова важни.

Основи на обменния курс

От много проста гледна точка, обменният курс ви показва стойността на една валута спрямо друга. Така че обменният курс е това, което ще използвате, ако искате да знаете колко ще струва 1 евро например в щатски долари. Като вземем този пример по курса за днес, 1 евро ще струва $ 1,12, така че ако искате да купите 1 евро, това ще ви струва $ 1,12.

Тази стойност на обменния курс винаги варира в зависимост от пазара и търговията в рамките на този пазар, което ефективно определя цената за всяка валута. Има различни двигатели, що се отнася до обменните курсове за определени валути. Те включват не само икономическите перспективи на страната, но и други фактори като социална, вътрешна и геополитическа среда. Всички тези фактори се отразяват в търговията с валути на валутния пазар, който е отворен 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата. Това е най-големият в момента търгуван финансов пазар в света, като стойностите надхвърлят 5 трилиона долара ежедневно.

Колко важен е обменният курс?

Обменният курс е от ключово значение по редица причини. Първо, може да мислите, че валутният курс не ви влияе, ако не сте ангажирани с валутна търговия. Това не е така. Много често срещан пример за това как валутните курсове могат да повлияят на вашите лични финанси е, ако сте на почивка или пътуване до САЩ от Европа или обратно. Ако идвате от Европа и доларът е силен, тогава вашето евро всъщност ще ви купи повече американски долари. Това ще направи по-евтино пътуване като цяло. Същото важи и в обратната посока.

На по-широко ниво силата на дадена валута и обменните курсове могат да окажат голямо влияние върху разходите за внос и износ. Това кара нациите да дават приоритет на стабилността на своята валута, особено спрямо щатския долар, което може да подобри техния потенциал за търговия. Стабилността на обменните курсове между основните търговски партньори като САЩ и ЕС е жизненоважна за цялата икономика.

По отношение на валутните брокери и търговци на пазара, валутните курсове придобиват различно значение, тъй като пазарът влиза в различни сделки, при които колебанията в обменните курсове могат да донесат печалби и загуби на търговците.

Различни видове валутни курсове

Разглеждайки обменния курс, може да предположите, че има само един вид курс. Всъщност това също не е така. Има няколко вида обменни курсове, които могат да бъдат главно разпределени в две категории, гъвкав курс и фиксиран курс.

Гъвкави валутни курсове

По-голямата част от обменните курсове в света са гъвкави. Това със сигурност се отнася за някоя от основните валути, които ще срещнете при валутната търговия. Гъвкавият обменен курс означава, че курсът се движи свободно въз основа на силите на валутния пазар и търговията, която се извършва.


С гъвкав курс няма пряка намеса от страна на правителството за определяне стойността на националната валута. Разбира се, има редица влияния върху гъвкавите обменни курсове и правителствената фискална политика играе роля тук. С това казано, политиката обикновено влияе на обменния курс за по-дълъг период от време и по косвен начин.

Фиксирани валутни курсове

Фиксираният обменен курс е този, който рядко се движи. Това може да се дължи на редица причини, въпреки че най-често тези обменни курсове се определят и регулират от правителството на техните страни. Валутата на тези страни обикновено е фиксирана към щатския долар в рамките на определен диапазон.

За да поддържат този диапазон спрямо долара, централните банки на тези страни обикновено държат достатъчно американски долари в резерв, който след това могат да обменят за местната валута, за да намалят обращението и да поддържат определена стойност. Те също така ще контролират стриктно движението на валута както в страната, така и извън нея в повечето случаи. Хонконгският долар е пример за валута, фиксирана към щатския долар, докато китайският юан също е доста строго контролиран и не се движи почти толкова често, колкото валутата на гъвкавия валутен курс.

Фактори, които могат да повлияят на обменния курс

Има много ключови фактори, които могат да повлияят на обменния курс на определена валута. Обикновено общото икономическо състояние на дадена държава е един от най-големите фактори за определяне на нейния валутен курс. Когато една нация има силен, положителен период на икономически растеж, това обикновено се среща с увеличен размер на инвестициите и повече притежания на тази валута. Най-общо казано, силната валута е показател за добрите икономически условия в тази държава (има някои сигурни валути като USD и JPY, които могат да докажат изключението тук).

Лихвеният процент на дадена държава също оказва голямо влияние върху силата на валутата и обменния курс. Ако дадена държава има висок лихвен процент, тогава тази валута обикновено се счита за по-ценна и тя ще бъде закупена от инвеститори с намерение за увеличена възвръщаемост чрез по-високия лихвен процент.

Друг основен фактор, що се отнася до обменните курсове, е предлагането на валута. Това трябва да се контролира внимателно, тъй като свръхпредлагането на валута може силно да я подкопае и да доведе до спадане на инфлацията и увеличаване на инфлацията, тъй като валутата става по-малко ценна, колкото повече се предоставя спрямо търсенето.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map