Какво е Robo-Advisor?

Независимо дали търгувате на валутния пазар, фондовия пазар или имате някакъв друг вид инвестиционен портфейл, може да дойде момент, в който да се нуждаете от помощта на експертна служба, която да ви помогне да изпълнявате редица ключови задачи. Когато преди това това може да е била работа за мениджър на портфейл или финансов съветник, в днешната цифрова ера голяма част от тази помощ може да бъде предоставена от робо-съветник. Тук ще проучим тази сравнително нова, бързо развиваща се услуга, за да ви помогнем да научите какво точно представлява и как тя може да се превърне в ключова част от вашето търговско пътуване.

Какво прави Robo-Advisor?

Най-просто казано, робо-съветникът е цифрова платформа или софтуер, който предоставя набор от услуги, които да ви помогнат да управлявате най-добре портфолиото си. Много често услугите, предоставяни от робо-съветник, са напълно автоматизирани и изобщо не изискват човешко взаимодействие. Робо съветникът обикновено използва редица усъвършенствани софтуерни и компютърни алгоритми, за да управлява ефективно вашето портфолио.

С най-добрите роботи съветници, много от вашите ключови цели като инвеститор могат да бъдат взети под внимание и след това софтуерът може да използва предоставените от вас данни при предоставянето на набор от автоматизирани услуги, които да ви помогнат да постигнете целите си за инвестиции. На робо-съветник може да се обърне внимание, като се използват редица други термини като автоматизирано управление на инвестициите, съветници за цифрово портфолио и други подобни термини, които се отнасят до увеличеното търсене на този вид автоматизирана услуга.

Услуги, предоставяни от Robo-Advisor

Общата цел на всеки робо-съветник, който използвате, може да бъде подобна. Това е за пълна автоматизация на набор от услуги за финансов мениджмънт и спомага за привеждането на вашите инвестиционни цели в съответствие със стратегията чрез използването на цифрови платформи и софтуер. Има няколко често срещани услуги, които ще намерите при повечето роботи-съветници.

Ребалансиране на портфолио: Основната характеристика, която ще намерите в центъра на по-голямата част от робо-съветниците, е тази за ребалансиране на портфолиото. Това може да се направи автоматично или в определени редовни часове, като например на тримесечие или на всеки две години. Този процес често е напълно автоматизиран чрез използването на софтуер и често се проследява непрекъснато, за да се гарантира, че вашето портфолио запазва зададен баланс в зависимост от вашия избран профил на риска и желанието за инвестиция.

Накратко, редовното балансиране на портфейла ще гарантира, че инвестициите ви остават възможно най-оптимизирани в зависимост от пазарните условия и параметри, които можете да зададете.

Данъчно управление: Робо-съветниците също често предоставят събиране на данъчни загуби и други инструменти за управление на данъци, които могат да ви помогнат да управлявате по най-ефективен начин данъка върху капиталовите печалби и други данъчни задължения, произтичащи от вашия инвестиционен портфейл.

Други услуги: В зависимост от избрания от вас робо-съветник, може да има набор от други инструменти за финансово планиране, както и някои хибридни услуги, които могат да осигурят човешка консултация с финансови експерти в някои ситуации.

Тъй като индустрията за робо-консултанти продължава да расте и да се развива, също и услугите, предоставяни на вас като търговец.

Как се различава от традиционния съветник?

Робо-съветниците правят революция в сектора. Въпреки че има предимства и недостатъци, които трябва да бъдат обсъдени, наистина има две ключови категории разлики, когато става въпрос за използване на робо-съветник в сравнение с използването на традиционния път на човешки съветник.


Достъпността е първата ключова разлика. Когато човешкият съветник ще определи часове на наличност, работно време и други клиенти, които да управлява през това време, робо-съветник обикновено е на разположение, за да го използва 24/7. Няма нужда да се обаждате, няма нужда да се срещате, просто трябва да следвате няколко щраквания на бутона и вашата заявка може да бъде изпълнена. Друг пример за това, къде проблясва тази лекота на достъпност, е когато използвате основната функция на robo-съветник за редовно ребалансиране на портфолиото. С традиционния съветник това може да бъде тромава, отнемаща време дейност, която може да завърши с това, че ще понесете голям брой такси, които могат да ограничат вашия ръст. Автоматизираният характер на робо-съветниците премахва цялата тази трудност.

Втората ключова област, в която наистина ще забележите разлика, когато използвате робо-съветник, е цената. Те се намаляват значително при използване на робо-съветници. Въпреки че има някои ключови характеристики, които традиционният личен съветник може да предостави, общоприето е, че робо-съветниците са представили алтернатива за стойност на парите, която е променила играта.

Разходите на Робо-съветник

Споменахме разходи. Тъй като пазарът на robo-съветници продължава да се разширява, все по-голям брой услуги се конкурират на пазара, което прави разходите по-конкурентни през цялото време. Обикновено обаче можете да очаквате годишна такса за управление между 0,25% – 0,5% от основните робо-съветници. Това е голямо намаление на разходите при работа с традиционна услуга за управление на портфолио.

Освен това таксите за транзакции обикновено се отказват от робо-съветниците. Това означава, че всяко купуване и продажба на активи в процеса на ребалансиране на портфейла обикновено се извършва безплатно. Това също не би било в случай на традиционна услуга, при която най-вероятно бихте платили комисионни и други такси за транзакции. Като цяло тогава разходите за robo-съветници остават много ниски. Обикновено не се изисква минимален акаунт за повечето услуги на robo-съветник, както може да бъде при човешка услуга.

Кой е Робо-съветник, подходящ за?

Робо-съветник може да е идеален за вас в редица случаи в зависимост от вашата ситуация. Ето някои от типичните случаи, когато робо-съветникът може да бъде вашето идеално решение.

Стартиране: Робо-съветникът е страхотен, ако тепърва започваш в индустрията. Можете да премахнете голяма част от кривата на обучение, като оставите софтуера да свърши цялата работа в рамките на зададените от вас параметри.

Подходящ подход: Ако ситуацията ви не е сложна и с удоволствие подхождате отдалечено към портфолиото си и активите, които се държат в него, тогава робо-съветникът може да е идеален за вас.

Ниска цена: Ако имате по-ниска стойност на портфейла, но все пак искате да ангажирате някаква помощ или ако искате да управлявате инвестициите си, но по възможно най-евтиния и ефективен начин, тогава, робо-съветникът е решение, което може да отговори на всички тези нужди.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map