Стокови ETF – всичко, което трябва да знаете

Товарните ETF предлагат на инвеститорите един от най-лесните начини за инвестиране на стоковия пазар – или в отделни стоки, или в стокови индекси. Това е добра новина, тъй като инвестирането директно в стоки може да бъде сложен, отнемащ време процес.

Какво представляват стоките?

Стоките са физически стоки, или естествено срещащи се материали, или селскостопански продукти. Търгуваните стоки са широко използвани и заменяеми – с други думи една единица е горе-долу същата като друга. Те са известни също като ресурси или основни материали.

Стоков пазар обикновено се разделя на следните три категории:

 • Метали, състоящи се както от благородни метали като сребро и злато, така и от неблагородни метали като желязо, мед и цинк.
 • Енергийните суровини включват нефт, газ и въглища.
 • Селскостопанските стоки включват добитък като добитък и меки стоки като памук, царевица и пшеница.

Стоките са отделен клас активи, който може да се използва за диверсификация на портфолио от акции и облигации. Цените на стоките имат относително ниска корелация с други активи и могат да действат като хеджиране срещу инфлацията.

Какво представляват стоковите ETF?

Фондовете, търгувани на борса, са листове, които притежават кошница с други ценни книжа. Те могат да се търгуват точно като акции и позволяват на инвеститорите да купуват портфейл от активи само с една сделка. Това е едновременно по-евтино и по-лесно, отколкото изграждането на портфолио от нулата. Можете да научите повече за ETF тук.

Някои стокови ETF инвестират в стокови индекси по същия начин, както фондовите ETF инвестират в борсов индекс. Някои от най-търгуваните стокови фондове ETF обаче инвестират само в една стока.

Физически стоки срещу стокови фючърси

Инвестирането в суровини поставя нови предизвикателства. Финансови инструменти като акции и облигации представляват малко логистични предизвикателства, тъй като съществуват само в цифрова или хартиена форма. Търговията и инвестирането в стоки въвеждат реални проблеми като транспорт, съхранение, сигурност и застраховка.

Тези логистични предизвикателства означават, че повечето стоки се търгуват на фючърсния пазар. Фючърсните договори представляват задължение за покупка или продажба на актив на бъдеща дата. На практика обаче фючърсните договори могат да бъдат затворени преди изтичането им или да бъдат превърнати в договор с датата на изтичане по-нататък в бъдещето.

Някои ETF държат физически стоки, докато други притежават фючърсни договори или комбинация от двете.

Обратно развитие и отрицателен добив на ролки

Когато инвеститорите използват фючърсни договори, за да получат експозиция към дадена стока, може да възникне явление, наречено обратно развитие. Това се случва, когато инвеститорите преминават от договори, които изтичат скоро, към договори, изтичащи на по-късна дата. Резултатът е, че близките договори се търгуват с отстъпка към базовия актив, докато дългосрочните договори се търгуват с премия. Постоянното прехвърляне на позиция от един договор към следващия може да се превърне в скъпо упражнение. Това е известно като отрицателен добив на ролка.


Ако ETF използва фючърсни договори за излагане на стоки, връщането назад може да забави представянето. Ако планирате да инвестирате в стокови ETF, трябва да вземете това предвид. Погледнете как цената на ETF проследява индекса или основната стока, за да видите каква е вероятната „цена“ на обратното развитие.

ETN срещу ETF

Търгуваните на борса банкноти (ETN) и борсово търгуваните фондове (ETF) често се използват взаимозаменяемо и в по-голямата си част изпълняват същата функция. И двамата търгуват на борси като акции. Има обаче важно разграничение.

ETF са тръстове, които държат портфейл от активи, или в случай на стокови ETF, понякога само един актив. ETN са вид структуриран продукт, подобен на дълговите инструменти и облигации. Те не са подкрепени от активи, а от институцията, която ги издава. Емитентите на ETN хеджират своите задължения, като държат активи в собствения си баланс.

Предимството на ETN е, че няма грешка в проследяването, тъй като цената просто проследява индекс. Недостатъкът е, че ETN носят риск от контрагента. Ако емитентът трябваше да стане неплатежоспособен, той може да не е в състояние да изпълни задълженията си. В повечето случаи емитентите са големи институции със силни баланси. Струва си обаче да се вземе предвид финансовата сила на емитента.

Примери за стокови ETF

Най-големите стокови ETF са единични стокови фондове, които проследяват цената на златото, среброто и суровия петрол. Всъщност, от 10-те най-големи американски стокови фонда, пет проследяват цената на златото, две проследяват цената на петрола, една проследява среброто и една проследява платината.

Най-големият от тях е SPDR Gold Trust (GLD), който се управлява от State Street. Този фонд притежава физическо злато на стойност над 70 милиарда долара.

Най-големият стокови ETF, който проследява индекс на активите, е диверсифицираният стокови фонд Invesco Optimum Yield (PDBC). Този фонд инвестира във фючърсни договори за 17 различни стоки. Успява се активно да намали ефекта от отрицателния добив на ролки.

Най-големият петролен фонд е Петролният фонд на САЩ (USO), управляван от USCF. Този фонд проследява цената на Sweet Light Crude Oil, използвайки фючърсни договори.

За инвеститори, които търсят излагане на селскостопански стоки, iPath управлява ETN (COW), който проследява индекс на живи говеда и свине, а фондът за земеделие Invesco DB (DBA) инвестира в по-широка гама от селскостопански продукти.

Предимства на стоковите ETF

 • Товарните ETF са най-лесният начин да притежавате стоки.
 • Товарните ETF обикновено са по-евтини от стоковите взаимни фондове.
 • Стоките имат сравнително ниска корелация с други класове активи и следователно могат да диверсифицират портфейла и да намалят общата нестабилност.
 • Стоките са склонни да действат като хедж срещу инфлацията.

 Недостатъци на стоковите ETF

 • Инвестирането във физически стоки може да бъде скъпо. Тези разходи могат да повлияят на производителността.
 • ETF, които инвестират в стокови фючърси, могат да страдат от отрицателна доходност.
 • Цените на стоките са по-нестабилни от другите класове активи. Разпределението за стоки трябва да бъде ограничено по размер, за да предложи ефективни ползи от диверсификацията.
 • ETN носят риск от контрагента.

Препоръчан ETF брокер

Стокови ETF - всичко, което трябва да знаете

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map