Какво представляват обратните ETF?

Какво представляват обратните ETF?

Обратните ETF са борсово търгувани фондове, предназначени да върнат обратната на дневната доходност за индекс. С други думи, когато индексът загуби стойност, фондът печели стойност – и обратно, ако индексът печели стойност, фондът ще загуби стойност.

Обратните ETF, известни също като кратки ETF или мечки ETF, са предназначени да улавят обратната дневна възвръщаемост, а не обратната дългосрочна възвръщаемост. Те могат да се използват за хеджиране на портфейл за кратки периоди от време или за спекулация с падащи цени.

ETF срещу ETN

Фондовете, търгувани на борса (ETF), и банкнотите, търгувани на борса (ETN), са много сходни продукти. Те често се използват взаимозаменяемо и изпълняват една и съща функция. Има обаче важно разграничение. Някои от обратните продукти, които се търгуват широко, всъщност са ETN, така че си струва да разберете разликата.

ETF е тръст, който притежава портфейл от активи. ETF са предназначени да проследяват индекс, но тяхната стойност всъщност се определя от стойността на активите, държани от тръста. Това означава, че може да има малка разлика между представянето на фонда и индекса, който той проследява, известен като грешка при проследяване.

За разлика от това ETN всъщност е вид необезпечена дългова ценна книга. Той има дата на падеж, в който момент емитентът ще плати на притежателя първоначалния капитал плюс или минус връщането на индекс. ETN не представлява собственост върху активи. Вместо това продуктът е подкрепен от издателя.

ETN са подходящи за ситуации, когато традиционното портфолио от активи е трудно или скъпо за създаване. От друга страна, те въвеждат риск за контрагента в продукта.

Инвертирани ETF с ливъридж

Много от най-търгуваните обратни ETF предлагат ливъридж в допълнение към обратната възвращаемост. С други думи, 3X обратен ETF ще се повиши с 3% в стойността, ако индексът падне с 1%.

Това е полезен атрибут, тъй като намалява допълнителния капитал, необходим за хеджиране на портфейл. Да предположим, че имате дълги позиции на стойност $ 100 000. За да хеджирате това портфолио, като закупите фонд без ливъридж, ще ви трябват още 100 000 долара. Ако вместо това купите обратен ETF с ливъридж с 3X лост, ще ви трябват само $ 33 000.

Тук сме разгледали по-подробно ETF с ливъридж.

Алтернативни начини за скъсяване на пазара

Независимо дали искате да хеджирате портфейл от дълги позиции или искате да спекулирате с намаляващ индекс, инверсните ETF са един от най-лесните методи на разположение на средния инвеститор. Но има няколко други подхода, за които си струва да се знае.


Късата продажба на акции включва вземане на акции от друг инвеститор (за което се заплаща такса) и след това продажба на тези акции. Когато акциите са обратно изкупени, те се връщат на заемодателя. Късите продажби на акции изискват специален вид търговска сметка.

Можете също така да продавате на къси деривативи като фючърсни договори или CFD (договори за разлика). Това е по-лесно, тъй като не се вземат заеми – обаче ще ви е необходима деривативна сметка за търговия.

И накрая, можете да закупите пут опции върху актива, който искате да хеджирате. Пут опцията ви дава право да продадете актива на определена цена. Ако цената на актива все пак падне, можете или да продадете актива на по-високата цена, или просто да продадете опцията, която ще придобие стойност. Търговията с опции също изисква деривативна сметка за търговия.

Примери за обратни ETF

Вселената на обратните ETFs е доминирана от шепа емитенти, като ProShares и Direxion отчитат повечето фондове, регистрирани в САЩ.

Най-големият инверсен фонд е ProShares Short S&P 500 ETF (SH). Този продукт е проектиран да върне обратната дневна възвръщаемост за S&P500 индекс и има съотношение на разходите 0,89%.

Инвеститорите, които искат да съкратят индекс на акции с малка капитализация, могат да закупят ProShares Short Russell 2000 фонд (RWM). Този фонд е структуриран да връща обратната дневна доходност за добре познатия индекс на Ръсел 2000 с малка капитализация.

ProShares UltraPro Short ETF (SQQQ) е полезен продукт за късо съединение на Nasdaq 100 с 3X лост. Подобен фонд с по-голям фокус е MicroSectors FANG + Index 3X ETN с обратен ливъридж (FNGD), който има за цел да върне три пъти обратната възвращаемост на индекс от 10 големи, широко търгувани технологични акции. Индексът включва популярните акции на FANG, Facebook, Apple, Netflix и Google.

Обратните ETF са налични и за други сектори и индустрии. Например, фондът ProShares UltraShort Real Estate (SRS) се основава на американския индекс за недвижими имоти Dow Jones и използва 2X лост.

Инвеститорите в облигации, които искат да хеджират експозиция или да спекулират с нарастващите лихвени проценти, могат да закупят Ultrashort Barclays 20+ Year Treasury ETF (TBT). Този фонд се фокусира върху по-дългосрочни облигации и е 2X с ливъридж.

Подобни ETF могат да се използват за хеджиране на цените на стоки като нефт, газ, сребро и злато. Фондът ProShares UltraShort Bloomberg за суров нефт (SCO) е най-популярният фонд в тази категория. Това е 2X лоста и съотношението на разходите е 0,95%.

Малко различен тип обратен ETF е ETF на AdvisorShares Ranger Equity Bear (HDGE). Този фонд се управлява активно, като се използват количествени стратегии за търговия, но това струва 3,12% годишно.

Предимства на обратните ETF

  • Обратните ETF са много полезни за намаляване на риска преди важни икономически съобщения и съобщения.
  • Обратните ETF също могат да се използват за печалба от спадове на повечето ликвидни пазари и индекси.
  • ETF са най-лесният начин да отворите къса позиция, тъй като не е нужно да вземате назаем акции или да отваряте деривативна търговска сметка.

Недостатъци на обратните ETF

  • Обратните ETF могат да изложат портфейла ви на много от същите рискове като ETF с ливъридж. Отрицателните възвръщаемости могат да се комбинират много бързо, ерозирайки NAV на ETF в процеса.
  • Позициите трябва да бъдат внимателно управлявани и позициите за една нощ да бъдат ограничени. Ако настъпи обрат след затварянето на пазара, няма да можете да затворите позицията си, докато пазарът не се отвори на следващия ден.
  • Обратните ETF имат значително по-високи такси за управление от обикновените ETF.

Заключение

Подобно на ETF с ливъридж, обратните ETF са полезни за краткосрочни спекулации и хеджиране. Но към тях трябва да се подхожда с повишено внимание, тъй като те са по-сложни от обикновените ETF и въвеждат нови рискове в процеса на инвестиране.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map