Индексни фондове спрямо ETF – всичко, което инвеститорите трябва да знаят

Индексни фондове спрямо ETF

Индексните фондове са взаимни фондове, които се управляват пасивно и проследяват индекс. Това може да създаде известно объркване, тъй като взаимните фондове обикновено се управляват активно, докато борсово търгуваните фондове (ETF) обикновено се управляват пасивно. Тази публикация трябва да ви помогне да разберете разликата между индексните фондове и ETF.

Взаимните фондове (включително индексните фондове) и ETF са и двата вида професионално управлявани фондове, които обединяват капитала от множество инвеститори. Най-голямата разлика е, че докато ETF се котират и търгуват като акции, взаимните фондове не са.

Активно управляваните фондове се управляват от мениджър на фондове, който взима непрекъснато инвестиционни решения в опит да надмине индекса или „пазара“. За разлика от това, пасивно управляваните фондове са проектирани да отразяват индекс, така че резултатите от фонда да проследяват резултатите от индекса възможно най-близо. Пасивното инвестиране е известно още като индексиране – всъщност първо е измислен терминът индексиране.

Всъщност може да се каже, че ETF са индексни фондове, тъй като те са фондове, които проследяват индекс. Терминът индексен фонд обаче обикновено се използва за обозначаване на пасивно управлявани взаимни фондове – и за целите на тази публикация, когато казваме индексен фонд, имаме предвид взаимни фондове за проследяване на индекси.

Историята на индексните фондове

Първите взаимни фондове стартират през 20-те години. Едва през 1975 г. беше пуснат първият индексен фонд – макар че това беше все още около 18 години преди ETFs да се появят.

Първият индексен фонд стартира от Джак Богъл, който мнозина смятат за бащата на пасивното инвестиране. Фондът, който проследи S&Индексът P 500 първоначално се наричаше First Index Investment Trust. По-късно името му беше променено на Vanguard 500 Index Fund и съществува и до днес, въпреки че е затворено за нови инвеститори.

Разлики между индексните фондове & ETF

Индексните фондове и ETF изпълняват една и съща функция и от гледна точка на управителя на фонда всъщност има много малка разлика. От гледна точка на инвеститорите обаче има някои разлики поради тяхната правна структура и начина, по който се търгуват. За по-изчерпателна разбивка на разликите между взаимните фондове и ETF, можете да прочетете предишната ни публикация по темата.

Следват забележителните разлики между индексните фондове и ETF от гледна точка на инвеститора.

Ценообразуване

Индексните фондове се оценяват веднъж на ден и всички транзакции се основават на NAV (нетна стойност на активите) на фонда към този момент. Когато инвестирате в индексен фонд или изкупувате дяловете си от индексен фонд, транзакцията ще се основава на точната стойност на активите, които тези дялове представляват.

ETF се котират на фондова борса като другите акции и се търгуват през целия ден. Когато купувате ETF, плащате офертната цена, а когато продавате ETF, получавате цената на офертата. Офертната цена обикновено е малко по-висока от NAV, докато офертната цена обикновено е малко по-ниска от NAV. Следователно разпространението на офертите е допълнителен разход за инвеститорите в ETF. Колкото по-ликвидни са ETF и свързаните с него ценни книжа, толкова по-близо фондът ще търгува до своята NAV и толкова по-тесен ще бъде спредът оферта.

Времена за търговия

Както бе споменато, ETF търгуват през целия ден, докато индексните фондове се търгуват само веднъж на ден, обикновено по цената на затваряне. Това означава, че само ETF са подходящи за активни търговци. Всъщност всеки, който иска да определи времето си за търговия в рамките на един ден, ще трябва да търгува с ETF.

Можете също така да търгувате ETF с лимитирана поръчка, което означава, че вашата сделка ще бъде изпълнена само ако достигне цената, на която с удоволствие ще търгувате.

Комисионни

Тъй като ETF се търгуват на фондова борса, на борсовия посредник се заплаща комисионна. Преди това беше основен проблем, но комисионните сега са много ниски и правят значителна разлика само ако стойността на търговията е доста ниска.

Някои индексни фондове начисляват предварително комисионни, но също така е възможно да се намери индексен фонд, който да не начислява комисионна.

Разпределения

ETF обикновено разпределят всички дивиденти, изплатени от компаниите във фонда, на инвеститори. Ако искате да реинвестирате тези пари във фонда, ще трябва да закупите нови акции и ще трябва да платите друга комисионна, за да го направите.

Някои индексни фондове автоматично реинвестират дивиденти в акциите на индекса. Това означава, че дистрибуциите се реинвестират от ваше име, без комисионна. Тези средства се наричат ​​фондове за натрупване, докато фондовете за дистрибуция плащат дивиденти на инвеститорите.

Минимален размер на търговията

Минималният размер на търговията за ETF е стойността на една акция. Взаимните фондове обикновено имат минимална сума, която може да бъде инвестирана. Това ще зависи от това дали става дума за еднократна инвестиция или повтаряща се дебитна поръчка – но минимумът може да бъде от 50 до 10 000 долара. Като казахте, че за повечето индекси вероятно ще намерите индексен фонд в долния край на тази скала.

Можете също така да инвестирате в индексен фонд, като използвате редовно планирани директни дебити. Това е възможно, но малко по-сложно за ETF инвеститорите.

Препоръчан ETF брокер

Индексни фондове срещу ETF - всичко, което инвеститорите трябва да знаят

Заключение

В по-голямата си част индексните фондове и ETF служат за една и съща цел, въпреки че малките разлики означават, че има някои ситуации, при които единият е по-подходящ от другия. ETFS обикновено са по-подходящи за активни инвеститори и инвеститори, които искат по-голям контрол върху изпълнението. Взаимните фондове са подходящи за дългосрочни инвеститори и тези, които искат да инвестират на редовни интервали, използвайки директен дебит.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner