Три ключови хода на Байдън, които могат да сигнализират за нова ера за базирани на блокчейн дигитални финанси

От Тал Еляшив, основател & изпълнителен директор, SPICE VC

През последните няколко години станахме свидетели на разгорещеното състезание по оръжие за цифрови финанси по целия свят. Независимо дали става въпрос за дигитална валута на централната банка (CBDC), криптовалута или цифрови ценни книжа, блокчейн технологията движи еволюцията на финансите с глобални суперсили, които се борят за надмощие.

Повече от 80% от централните банки в света проучват собствените си версии на цифрови валути, но Китай, САЩ и ЕС разполагат с ресурси, технологии и инфраструктура, за да определят бъдещето на цифровата икономика. Докато много американски предприятия възприемат и дори водят революцията в областта на цифровите финанси, правителството на САЩ се колебае и може би бавно да действа в съответствие с разпоредбите за криптовалута и прилагането на CBDC. Резултатът от това нежелание? В този сценарий за костенурки и зайци Китай е скочил напред получаване на предимства на пазара. Въпреки това, както в притчата, това не означава, че САЩ са обречени.

Нещата може да се променят с пристигането на нова администрация. Наскоро бяха направени някои интересни ходове от администрацията на Байдън, които за много хора сигнализират за някои промени, които идват тази година и след това. Байдън направи две срещи, които са ключови за придвижването на базирания на блокчейн свят на цифровите финанси напред:

Джанет Йелън

Новият секретар на Министерството на финансите на Байдън е Джанет Йелън, който има голям интерес да регулира криптовалутата. В писмен отговор пред Сенатския финансов комитет миналия месец, Йелен каза: „Мисля, че трябва да разгледаме внимателно как да насърчим използването им за законни дейности, като същевременно ограничим използването им за злокачествени и незаконни дейности. Ако бъде потвърдено, възнамерявам да работя в тясно сътрудничество с Управителния съвет на Федералния резерв и другите федерални регулатори на банките и ценните книжа за това как да приложа ефективна регулаторна рамка за тези и други fintech иновации. “

От миналата история става ясно, че Джанет Йелън не се свени от регулациите. Но докато регулацията има негативна конотация за някои, финансовата индустрия крещи за здрав разум за това пространство, за да може тя някога да продължи напред. Сивата мрачност на нерегулираните индустрии се смята за твърде рискована за по-големите финансови институционални играчи, които виждат света и бизнеса си чрез регулаторни лещи. Джанет Йелън може би е жената, която ще свърши работата.

Гари Генслер

Изборът на Байдън за председател на Американската комисия за ценни книжа и борси (SEC), Гари Генслер беше бившият председател на Комисията за търговия на стокови фючърси (CFTC) и преподаваше курсове по криптовалута в MIT Sloan. Бил е и директор в Ripple и много пъти е свидетелствал пред Конгреса за криптовалутата. Назначаването на Генслер инжектира по-широка перспектива за рамки за криптовалути и блокчейн.

На конференция на MIT през 2018 г., Gensler заяви, че XRP на Ripple и Ethereum ETH следва да се считат за цифрови ценни книжа. Докато ETH вече не е под скенера на SEC, XRP на Ripple е. Тогава Генслер прогнозира, че съдилищата в крайна сметка ще решат съдбата на XRP като ценна книга. Това събитие вече е в ход и неговата агенция ще има голяма ръка при определянето на резултата.

„Потенциалът на тази технология да бъде катализатор на промяната е реален“, Генслер удвои бъдещия потенциал на блокчейн технологията в издание от 2019 г. „Тази последна точка – крипто и блокчейн технологията, действаща като катализатор за промяна – може да не изпълни повишените очаквания на максималистите, но може да бъде най-трайният ранен принос на [Сатоши] Накамото.“

FinCEN Задръжте

В допълнение към неговите избори да оглави Министерството на финансите и CFTC, администрацията на Байдън незабавно задържа правило, предложено от Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN). Под бюрото предложено правило, банките и предприятията за парични услуги трябва да подават отчети, да водят записи и да проверяват самоличността на клиентите, които участват в транзакции с частни портфейли за криптовалута. Това правило ще изисква криптообмен да записва информация за име и адрес за транзакции, обобщаващи над $ 3000 на човек на ден, които отиват в частни портфейли.

Детайлите за воденето на записи и контрагента се удължават с 45 дни поради сложността на проблема. Този ход, въпреки че не е задължително да посочва конкретна посока, сигнализира интерес от страна на настоящата администрация да разгледа по-отблизо правилата и разпоредбите в областта на цифровите финанси, за да вземе информирани решения въз основа на бъдещето на цялостния пазар.


Духат ветровете на промяната (и напредъка)

Това е особено критичен момент за криптовалутите и блокчейна. Институционалните инвеститори продължават да се затоплят до класа активи. Към днешна дата обаче никой друг основен инвеститор на дребно не е направил толкова смел ход като BlackRock тази година. Най-големият мениджър на активи в света подаде проспекти в SEC за новия си ETF – първият, който включва криптовалута (биткойн фючърси) като част от предлагането си.

Друго кимване към повишения интерес на фирмата към цифрови финанси, базирани на блокчейн, е скорошно публикуване на a свободно работно място за базирана в Ню Йорк VP на блокчейн. Лицето, което запълва наличната позиция (както е споменато в публикуването), ще помогне при оценката на крипто активи.

За да може криптовалутата да се превърне в основен актив, американските финансови институции трябва да предприемат необходимите стъпки, за да я направят достъпна за масите. В момента е трудно за всеки да притежава криптовалута, но развитието на ETF на BlackRock може да направи крипто пазара достъпен за ежедневни инвеститори. Много от които нямат идея как да търгуват с криптовалута.

В допълнение към обещаващата инициатива за BlackFock ETF, две други значителни развития на пазара създадоха известно вълнение. Първо, Тесла току-що купи Биткойн на стойност 1,5 милиарда долара и планира да го приеме като начин на плащане. Освен това, точно когато комбинираният пазар на криптовалути премина 1 трилион долара през януари, Coinbase, Най-голямата борса на криптовалути в Северна Америка по обем на търговия, подадена за първоначално публично предлагане (IPO) в SEC.

Конгресът и SEC също искат участие в действието. SEC наскоро заведе дело срещу XRP на Ripple, третата по големина криптовалута по пазарна капитализация, твърдейки, че това е нерегистрирана ценна книга – предлага нова улика за възможната посока на бъдещата дейност по регулиране и прилагане на SEC. Отделно Конгресът обмисля как може да внедри нови платежни услуги в реално време и да засили финансовото включване тази година, насочвайки се към различни цели, които крипто общността отдавна обсъжда. Това със сигурност е критичен разговор, в който индустрията иска да участва.

В картите: Прогнози за дигитални финанси

Администрацията на Байдън има възможността и склонността да създаде повече яснота и в резултат на това благоприятна регулаторна среда за цифровите активи и Blockchain, технология, която съществува повече от десетилетие, но все още се гледа с дълбоко подозрение от много законодатели . По време на тази администрация регулациите ще се движат по-бързо, което ще даде възможност и ще насърчи повече пазарно участие. Ясните разпоредби са по-добри за масово приемане и напредък в пространството на цифровите финанси, почти независимо колко строги могат да бъдат те.

Институционалното приемане на цифрови активи и Blockchain / DLT ще продължи да се ускорява през следващите няколко години. Настоящата вълна на приемане ще се увеличи допълнително поради напредъка в регулаторната рамка в Съединените щати и Европа, както и поради наличието на финансови инструменти, базирани на по-голям брой институционални цифрови активи. Приемането на дигитални активи и Blockchain на дребно също ще се увеличи, тъй като финансови инструменти като ETF го правят много по-достъпен за инвеститорите на дребно.

Няма кристална топка и никой не може да предскаже какви движения ще предприеме администрацията на Байдън. Това, което знаем обаче, е, че инерцията се натрупва, интересът се ускорява и решенията и указанията са съвсем близо. Вземете пуканките …

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map