Райфайзен Банк в сътрудничество с FinTech Billon ще пилотира цифровизирана национална валута

Трансформацията на разплащателната индустрия е в разгара си. Задвижвана от FinTechs, иновациите в технологиите за плащания носят нови начини за транзакции в глобален мащаб, с по-лесно качване на борда, намалено време за изчакване и по-ниски такси.

Не е изненадващо, че FinTechs експериментират и с базирани на блокчейн платформи, които позволяват токенизирано представяне на активи. Една такава платформа се разработва от Billion, британско-полски FinTech, който в момента работи с Raiffesen Bank по дигитализирани трансфери в национална валута от край до край.

Райфайзен ще бъде пилотен проект за цифровизирана национална валута

Според a доклад, австрийският банков гигант успешно тества платформата за токенизация на Billon, наречена RBI, и премести проекта от доказателство за концепция в пилотен проект.

Родена от програмата за ускоряване на лабораторията за асансьори на Райфайзен Банк Интернешънъл (RBI), платформата за токенизация се основава на разпределената технология на Билон (DLT) с цел да даде възможност за токенизация на националната валута.

Billon е основана през 2015 г. и е компания FinTech, работеща върху интегрирането на транзакции в национална валута, инструменти за управление на документи и идентичност в една архитектура.

Целта е да се въведат блокчейн възможности в регулирания свят. Това е в съответствие със световната тенденция търговските и централните банки да изграждат базирана на блокчейн инфраструктура, която отговаря на разпоредбите за плащания и данни.

FinTechs Увеличаващи банки

Системата от Billon позволява на банките да завършват транзакции, които имат по-висока скорост на сетълмент, точен статус на плащане, намалено обработване на изключения и като резултат намаляват запитванията на клиентите.

Транзакциите с тази система могат да имат прикачени допълнителни данни или документи, ускоряващи процеса на проверка и валидиране за напр. източника на средства. Следователно прехвърлянията бързо се уреждат и изчистват, като същевременно се поддържа чиста одиторска следа и пълна прозрачност.

И Billon, и Raiffeisen Bank International планират да пилотират дигиталната валута до края на тази година. Изпитанието трябва да включва корпоративни и институционални клиенти на RBI. Ако тестовият период бъде успешен, австрийската банка може да започне да го използва в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където има широко присъствие.

Стефан Анджелич, ръководител на блок-вериги в Райфайзен Банк Интернешънъл, говори за необходимостта банките да трябва да си партнират с FinTechs, за да отговорят на новите изисквания на потребителите:

„Billon е чудесен пример за финтех, който разбира как да адаптира блокчейна, за да обслужва нуждите на банките и техните клиенти. По-конкретно, по време на ситуацията с COVID-19 банките трябва да си партнират с fintechs, за да правят иновации по-бързо и да помагат на клиентите при обработката на плащанията и нуждите от ликвидност. “

Пълният обхват на ползите от токенизирана платформа тепърва ще се усети при внедряване в пълна работна среда, но Бийон очаква банката да подобри клиентското изживяване, да диференцира предлагането си и да постигне ефективност на разходите на няколко стъпки по време на процеса.


Блокчейн и банкиране

Има забележима тенденция сред търговските и централните банки да разработват нови релси за плащане и да изследват базирани на блокчейн решения.

Сред първите имена на домакинствата във финансовия свят, които се придържат към идеята за цифрова валута, е JP Morgan със собствена JPM Coin, която е маркирана за уреждане на вътрешни трансфери за корпоративни клиенти. Въпреки това до ден днешен няма актуализация от банковия гигант за пълното внедряване на JPM Coin.

В същото време много централни банки по света предприемат решителни стъпки за пускане на собствени цифрови валути, ярки примери за това са People’s Bank of China с цифровия юан и Banque de France, тестващи цифрова версия на евро.

На най-високо ниво институциите изучават осъществимостта на цифровите валути и как те могат да бъдат приложени в настоящата парична среда.

VISA е друга компания, чието участие с цифрови валути свидетелства за наближаващата промяна в начина на извършване на плащанията. Платежният гигант също е подал заявка за патент в САЩ за разработване на цифрова фиатна валута.

The Trend to Go Digital

Желанието за създаване на цифрова версия на валута също се засилва от настоящата пандемия COVID-19. Преходът към почти изцяло дигитално преживяване може да се превърне в прерогатив за много компании.

След избухването на пандемията Банката за международни разплащания (BIS) публикува доклад за това как физическите пари могат да предават вируси, включително COVID-19. В резултат на това BIS посъветва финансовите институции да използват цифрови методи на разплащателни транзакции, като същевременно се застъпва за цифровите валути на централната банка (CBDC).

С тази нова базирана на блокчейн инициатива с Billon, Raiffeisen Bank определено е на път да внесе по-добри дигитални методи за плащане в своето предлагане.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map