Поправка за изключение на Латвийския проспект

В ход, който се привежда в съответствие с латвийските настроения за проинвестиции и цифрови иновации, законодателите са изменили закона за ценните книжа в страната (FITL), което потенциално би могло да бъде от полза за индустрията на STO като цяло. Корекциите, направени чрез изключението на латвийския проспект, улесняват много малките и средни предприятия (МСП) да набират капитал чрез публично предлагане, освободено от проспект. Такова освобождаване от проспект се вписва добре в рамките на токенизацията, където издаденият собствен капитал може да се възползва от повишена ликвидност под формата на токенизирани активи.

Изключението от латвийския проспект показва перспективна позиция по отношение на иновативни финансови инструменти, позволяваща пряк достъп на инвеститорите на първични и вторични пазари за малки капиталови инвестиции. Това също така демонстрира засилване на позицията на капиталовия пазар на страната в рамките на ЕС.

Преди това компаниите бяха в състояние да наберат капитал от 100 000 EUR на 5 000 000 EUR при опростен проспект. Макар че това изключение от проспекта наистина стимулира някакъв бизнес, задачата беше тромава. Във всички случаи компаниите трябваше да наемат брокер или банка и множество други организации на трети страни, само за да изпълнят своите начинания за краудфандинг. В резултат на това, с всички направени разходи, набирането на средства от, например, 1 000 000 EUR остави компанията с повече разходи, отколкото ползи.

Изключение за Латвийски проспект

Последното изключение на Латвия с проспекта вероятно ще увеличи количеството токенизирани ценни книжа, които фирмата може да издаде, преди да подаде проспект до регулаторите за по-големи емисии. Новите правила позволяват емитиране без проспект до 1 000 000 EUR, а между 1 000 000 EUR и 8 000 000 EUR трябва да бъде изготвен опростен документ за предлагане в съответствие с правилата на регулатора. Докато ценни книжа, предлагащи под 3 000 000 EUR, могат да бъдат направени без участието на брокер или банка. Важното е, че това последно изключение е достъпно само за малкия или средния бизнес. Удивително е, че тези фирми ще имат възможността да хостват едно или няколко предложения под обща сума от 3 000 000 EUR на всеки 36 месеца.

По-специално, изключението от проспекта изброява, че емисията предлага или капиталови, или дългови ценни книжа. Токенизираният собствен капитал и дълг осигуряват нова ликвидност на пазара. Като такива, нови пазари продължават да се формират около тези уникални финансови инструменти. Обсъждайки изключението от проспекта, заяви Лиза Айзупиете, изпълнителен директор на Fintelum

„В опит да помогнат на секторите за стартиране и недвижими имоти да получат достъп до по-добри възможности за финансиране, настоящите промени в закона за ценните книжа правят Латвия по-привлекателна държава-членка на ЕС за набиране на капитал. Настоящата регулаторна среда позволява на Fintelum да обслужва малки и средни предприятия, набиращи до 3 милиона евро, в рамките на 36 месеца, с по-ниски бариери за навлизане на капиталовите пазари. Инвеститорите ще могат да инвестират във фиат или криптовалути и да имат достъп до фракционирана собственост върху дивидентни проекти, отворени за инвеститори на дребно. С инструментите за токенизация и съответствие на Fintelum, частичните собственици на ценни книжа или комунални токени ще могат да разменят интереса си към проекти, използвайки нашия партньорски партньорски вторичен пазар и по този начин да увеличат ликвидността в типично неликвидни активи. Например, ако притежавате част от компания, която притежава или недвижим имот, или представлява търговска компания, можете да купите или продадете тези фракции цифрово сред съществуващи акционери или да потърсите нови инвеститори, заинтересовани от проекта. “

Латвийски крипто сектор

Латвия продължава да бъде една от най-прокрипто страните в ЕС. Латвия винаги е имала активен биткойн минен сектор. Като такава, страната е видяла невероятно осиновяване. Например, през 2014 г. airBaltic стана първо авиокомпания в света за продажба на билети за биткойн. За отбелязване е, че Латвия е дом на една от водещите световни компании с пълна услуга за технологични блокове – Bitfury.

Интеграция на блокчейн

Осъзнавайки колко мощна всъщност е технологията на блокчейн, Латвийската служба за държавни приходи обяви, че ще използва технология за блокчейн битка укриване на данъци още през февруари 2019 г. Освен това тези регулатори заявиха публично, че технологията blockchain създава нови бизнес възможности.

Изключение от Латвийски проспект

Изключението от латвийския проспект със сигурност ще стимулира значителен растеж в сектора STO на страната. Страната има много инерция в индустрията и това последно законодателство трябва да направи Латвия още по-привлекателна държава за всякакви блокчейн стартиращи компании, търсещи приятелски брегове. Засега много от регулаторите в света биха могли да научат нещо или две от Латвия.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map