Глобална перспектива – издание за Европа

Contents

Глобална перспектива

С изтичането на годината и десетилетието, ние от ценни книжа. Считаме, че е разумно да преценяваме настроенията на индустрията, каквито са. Какво е текущото състояние на сектора на цифровите ценни книжа? Днес по-добре ли е, отколкото беше вчера? Може би тези, които знаят, се чувстват така, сякаш все още трябва да се направи стратегическа работа.

Това са всички запитвания, които много хора могат да имат, включително и нас като ценни книжа.io. Имайки това предвид, ние се свързахме с различни представители в сектора. Всеки приветства от различни региони на земното кълбо.

Следващият коментар хвърля поглед върху техните мисловни процеси и как регулаторната среда може да формира възприятието на пазара.

Инфлуенсъри

Африка, Азия, Европа, Северна Америка и Обединеното кралство са регионите, които решихме да разгледаме индивидуално.

Следващите компании и техните потенциални клиенти отделиха време да споделят своите мисли.

  • MERJ (Африка)
  • InvestaX (Азия)
  • Fintelum (Европа)
  • Vertalo (Северна Америка)
  • Smartlands (Обединеното кралство)

Това издание ще се фокусира върху Fintelum (ЕС), като следващите записи в поредицата ще бъдат публикувани през следващите седмици.

Пени за вашите мисли?

Нашата методология беше проста – задайте едни и същи 5 прости въпроса, свързани с цифровите ценни книжа, на 5 изпълнителни директори / управляващи директори от цял ​​свят.

Целта? Получете представа за различията във възприемането и приемането на сектора въз основа на географията. Нещо, което смятаме, е важен показател, предвид потенциала на сектора да влияе на FinTech в глобален мащаб.

Европа – Лиза Айзупиете, управляващ директор на Fintelum

Предлагайки набор от услуги, изградени около цифрови ценни книжа, Fintelum е базирана в Естония компания, която стартира през 2018 г. Компанията се стреми да използва пълноценно лиценза, получен чрез Естонското звено за финансово разузнаване (FIU), за да предостави на клиентите изчерпателна платформа.

Fintelum #TokeniseYourAssets ExplainerFintelum #TokeniseYourAssets Explainer


Гледайте това видео в YouTube

  1.   Според вас какво представлява най-голямото постижение в индустрията / изчистено препятствие до момента?

LA: Разглеждайки пространството на цифровите ценни книжа в Европа, бих казал, че най-голямото постижение е повишаването на осведомеността за индустрията като цяло. Участвах в кръглата маса на високо равнище на Европейската комисия за криптовалутите и ICO през февруари 2018 г. Това беше един от първите опити за участниците в криптоиндустрията и регулаторните органи на ЕС да се съберат около маса и да обсъдят как трябва да се наблюдава индустрията.

Криптовалутите са едно нещо. Това е свързано с паричната теория и изразите на личната свобода. Но когато влезете в сферата на ценните книжа, които исторически за целите на защитата на инвеститорите са силно регулирана област, вие се сблъсквате със съществуващите закони за ценните книжа, с които трябва да се съобразите.

ICO се появиха като изцяло нов клас активи. Той се отличава в пространството на цифровите активи. STO обаче не са нищо по-малко от цифрови представяния на сега действащи форми на правни споразумения.

Следователно за играчите в бранша първо трябваше сами да разберат какво представляват цифровите ценни книжа, след това да образоват и повишат осведомеността на другите и особено на регулаторите. Всъщност е обнадеждаващо да станем свидетели, че Blockchain като технологично развитие и развитие на финтех индустрията като цяло са поставени като една от основните цели на политическите насоки, изложени от председателя на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен, през речта за откриване през декември 2019 г..

  1.   С гореспоменатите постижения, поставящи основи за индустрията, това, което остава като най-голямата пречка напред?

LA: Има малко пречки за съществуването на ценни книжа в цифров формат. Особено, ако искаме да ги представим като криптографски програмируеми токени, публично видими за всички, но въпреки това затъмнени относно точната собственост. Освен това ние сме длъжни да следваме съществуващите местни закони за ценни книжа, които еднакво задължават защитата на инвеститорите. Оттам следва, че децентрализацията не е строго възможна и са необходими централизирано управление и екзогенен контрол, за да се гарантира стриктно спазване на законите за ценните книжа.

Би било обаче подценяване да се каже, че точно тези закони са актуални днес. Всъщност на цялата индустрия липсват иновации именно защото тези закони са написани за времето и времето, когато интернет не е бил нещо, камо ли смартфон или криптовалута.

И операциите с първичен емисия, и с операциите на вторичния пазар са натоварени с практически пречки. В повечето европейски юрисдикции не може да се купуват ценни книжа с криптовалути.

Друга пречка е свързана с локализацията, когато даден проект привлича трансгранични инвеститори. Повечето платформи за краудфандинг ограничават обхвата си до местни инвеститорски източници, докато криптовалутите биха позволили безграничен инвестиционен поток. Това може да бъде особено привлекателно за държави с по-малко икономически и политически свободи да инвестират в държава с ясна върховенство на закона, като европейските държави-членки.

Същото важи и за управлението на вторичен пазар за цифрови ценни книжа. В Европа би възникнало задължение за получаване на местно разрешение (банка, брокер или MTF лиценз). Вторичният пазар е очевидно свръхрегулиран и неправомерно, когато става въпрос за ценни книжа с малка капитализация.

Едно положително развитие обаче е видимо в инициативата на ЕС за регламентиране на краудфандинга. Предложението е да се намали регулаторната тежест върху операциите на вторичния пазар, като се даде възможност за съпоставяне на борда на бюлетин за ценни книжа с малка капитализация.

Като цяло токенизирането на сигурността е преди всичко правно препятствие, ако някой го прави правилно. И с право, искам да кажа, че позволяват инвестиции и обмен в криптовалути в глобален мащаб и в същото време работят в съответствие с местните закони за ценни книжа.

Съществуват редица препятствия, някои от които ние от Fintelum се опитваме да преодолеем, като лобираме промени в местния закон за ценните книжа. Нашата цел е да позволим на символите за сигурност да действат като прехвърляеми инструменти на ценни книжа в дадена юрисдикция. И по този начин ще облекчи издаването и последващото поддържане на регистъра на акционерите по по-евтин и по-ефективен от техническа гледна точка начин.

  1.   По отношение приятелскирегламент и приемане от правителството, забелязали ли сте, че някои страни оставят останалите зад себе си?

LA: Има държави в Европа, които са се опитали да възприемат крипто и блокчейн иновациите. И тези, които са се втурнали да го регулират, макар и с най-добри намерения.

Да вземем за пример Малта. Миналата година имах възможността да седя на панел за моделиране на токени на първата среща на върха в Малта, на която присъстваха над 8 500 души. Това събитие съвпадна с новия закон за крипто и блокчейн, който влезе в сила на 1 ноември 2018 г. Въпреки че целта беше да се превърне Малта в център на блокчейн бизнеса и иновациите, резултатът е точно обратният. До голяма степен поради прекомерния и ограничителен набор от правила, няма толкова много предприятия, които да създадат в Малта като следствие, година по-късно.

На друго въртене, например, Германия, доскоро нямаше крипто специфичен регламент. Но е законно да се използват криптовалути за закупуване и обмен на дългови инструменти.

Друго прогресивно развитие дойде от Люксембург и Франция миналата година. Като цяло и двете страни приеха своето регулаторно одобрение за ценни книжа да имат представяне въз основа на блокчейн като валидно, приемливо и изцяло законно.

  1.   Много е направено за трансформационните възможности на цифровите ценни книжа. С потенциала да повлияе на промяната в много отрасли, кои според вас ще имат най-голяма полза от сектора на цифровите ценни книжа?

LA: С появата на криптографски, програмируеми блокчейн пари, вече наблюдаваме напредък в глобалното финансово включване. Само по чисто съществуване, криптовалути като биткойн и етер предлагат алтернативни парични системи на онези, които не са съгласни с техните фиатни колеги по световните национални държави.

Ако първият случай на употреба е бил пари, тогава вторият най-важен случай е инвестицията. Цифровите ценни книжа, такива, каквито сме предвидили в Fintelum, са цифрови представителства на действащи в момента форми на правни споразумения. Несъмнено днес законът е прекалено рестриктивен и дори без значение. И в крайна сметка тя ще се промени, адаптира и подобри.

Междувременно, ако базирани на блокчейн прехвърляеми инструменти за ценни книжа започнат да попълват скоро публични блок-вериги от партньорски партньори, трябва да видим много по-голяма прозрачност на данните, приобщаване и истинска глобализация.

 Ако данните са по-достъпни, това също означава, че нивата на образование и общо разбиране сред инвеститорите на дребно неизбежно ще се увеличат.

Всяка индустрия, при която човек се нуждае от ненадеждна и постоянна следа от някакво събитие, или когато се нуждае от неизменим цифров публичен запис, ще бъде от полза. Защото технологията наистина е пристигнала.

  1.   Очакваме напред, където по траекторията на растеж виждате цифрови ценни книжа през следващите две и пет години?

LA: Въпреки технологичния напредък, ние, хората, все още трябва да наваксаме всичко, което сега е възможно. След две години може да имаме много доказани бизнес казуси. Но в същото време със сигурност все още ще придобиваме знания и ще подобряваме осиновяването. Кривата на обучение в крайна сметка ще се засили, особено в по-напредналите икономики. Най-слабо развитите икономики може дори да са на прага на осиновяването поради политическите обстоятелства.

След пет години всичко може да се промени. Може би дотогава ще имаме нови технологии, към които ще трябва да се адаптираме. Вземете например квантовите възможности или приложенията за изкуствен интелект.

Днес обаче имаме намерение да сдвоим програмируеми ценни книжа срещу програмируеми пари. С други думи, емитирайте и сдвоявайте ценни книжа срещу криптовалути и по този начин авансирайте случаите на приемане и използване.

Заключение

Ами има го! Тъй като 2019 е на път да приключи, в сектора се забелязва ясна тенденция – положителна. Докато много препятствия бяха преодолени и изчистени, на хоризонта остават много повече. Въпреки това, потенциалът, който цифровите ценни книжа притежават за преоформяне на FinTech, остава толкова вълнуващ, както винаги.

Ще докоснем базата след няколко месеца, за да преоценим настроенията на индустрията с нов набор от влиятелни лица от цял ​​свят. Дотогава бъдете информирани, като посещавате често ценни книжа.io!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map