Федералният резерв на САЩ ще си сътрудничи с MIT при разработването на CBDC (цифров долар)

Федералният резерв на САЩ току-що разкрити нова информация за позицията му към CBDC.

През изминалата година много страни по света обявиха намеренията си за проучване и в крайна сметка стартират дигитална валута на централната банка (CBDC). Причините са различни, но обикновено се свеждат до няколко ключови фактора, които включват способността да:

Увеличете ефективността – Намалени разходи с бързо време за уреждане

Намалете измамата / незаконната дейност – KYC / AML

Бъдете по-прозрачни — История на транзакциите, базирана на книга

Ако тези причини не бяха достатъчна обосновка за проучване на използването на CBDC, COVID удари и подчерта сериозен недостатък, свързан с настоящия FIAT.

Fiat разпространява микроби – Китай и САЩ имаха случаи, в които законното платежно средство беше извадено от обращение, което изискваше обеззаразяване.

Цифров долар

Преди да продължим по-нататък, всеки трябва да разбере какво е CBDC на основно ниво. Както подсказва името му, CBDC е цифрова валута, издадена от централната банка на която и да е държава. В Съединените щати бъдеща CBDC обикновено се нарича „цифров долар“.

Тези цифрови валути са по същество базиран на блокчейн вариант на текущите валути, като долара. Чрез използване на блокчейн и съществуващи като виртуален актив, CBDC са по-лесни за контрол, наблюдение и транзакции.

За да научим повече за това, което прави CBDC отметка, наскоро разгледахме по-отблизо тяхната вътрешна работа, ТУК.

Години в създаването

С повишеното внимание, което се отделя на CBDC, губернаторът Lael Brainard от Федералния резерв отдели време да разгледа тяхното развитие наскоро реч.

„Провеждаме вътрешни експерименти през последните няколко години, чрез средства, които включват технологичната лаборатория на борда, която изгражда и тества редица разпределени платформи на дневници, за да разбере потенциалните им възможности и риск.“ 


Макар че Фед можеше да мълчи през последните няколко години относно плановете си за цифров долар, обещава да се чуе, че те са заети зад кулисите. Мнозина се страхуват, че Федералният резерв ще изостане от другите нации в разработването на подобен продукт. Губернаторът Brainard успокои тези страхове, заявявайки,

„Като се има предвид важната роля на долара, от съществено значение е Федералният резерв да остане на границата на научните изследвания и разработването на политики по отношение на цифровите валути на централните банки … Подобно на други централни банки, ние продължаваме да оценяваме възможностите и предизвикателствата на, както и използването случаи за цифрова валута като допълнение към възможностите за плащане в брой и други плащания. “

Защо да разработим CBDC?

Сега, след като знаем, че разработката е в ход и е била от известно време, какви са мотивите на Федералната федерация зад това?

Въпреки че мнозина са наясно с потенциалните ползи, предоставяни от CBDC, губернаторът Brainard засегна по-специално няколко причини, които насочиха действията на Федералните федерални служби. Те включват:

COVID 19 – По време на пандемията е било добре оповестено, че милиони американски граждани са преживели значителни закъснения при получаване на техните проверки за стимули. Фед следи отблизо навиците за харчене и въз основа на това, което вижда, това очевидно са пари, които са необходими, но не се раздават по ефективен начин. Губернаторът Brainard подчерта този въпрос, заявявайки: „Кризата COVID-19 е драматично напомняне за важността на устойчивата и надеждна инфраструктура за плащания, достъпна за всички американци“

Биткойн и Везни – От стартирането си през 2009 г., биткойнът е разделящ актив. Някои го разглеждат като валутата на бъдещето, други като заместител на златото и дори тези, които все още вярват, че то ще се срине грандиозно. Независимо от съдбата на Биткойн, идеологиите, които го движат, и възможностите, които демонстрира, завладяха мнозина. Освен че просто привлича вниманието на човек, Биткойн е предоставил потенциален план за това как трябва да изглежда бъдещата валута. Страните вече не трябва да се страхуват единствено от други държави, които прескачат статуса си, а от потенциална промяна на властта към автономни и децентрализирани протоколи като Биткойн. Губернаторът Brainard специално отбеляза проблеми и въпроси, свързани с покачването на дигиталните валути, заявявайки: „Въвеждането на биткойн и последвалата поява на стабилни монети с потенциално глобален обхват, като например Libra на Facebook, повдигнаха основни въпроси относно правните и регулаторните гаранции, финансовата стабилност, и ролята на валутата в обществото. Тази перспектива засили призивите за CBDC да поддържат суверенната валута като котва на националните платежни системи. “

Китай – Въпреки че много страни развиват CBDC, единствената държава, която беше конкретно посочена в речта на губернатора Brainard, беше Китай – макар и кратък. Беше отбелязано, че „Китай бързо напредва по своята версия на CBDC.“ Тъй като Китай продължава да расте и се развива в още по-голяма световна суперсила, наложително е Съединените щати да поддържат темпото на такъв технологичен прогрес, ако искат да запазят властта си на първо място.

Усилия за сътрудничество

В допълнение към доразвиването на минали и настоящи усилия около CBDC, Фед също съобщи ново сътрудничество с Масачузетския технологичен институт (MIT).

„… Федералната резервна банка на Бостън си сътрудничи с изследователи от Масачузетския технологичен институт в продължение на многогодишни усилия за изграждане на хипотетична цифрова валута, ориентирана към централната банка. Този изследователски проект има за цел да подкрепи по-широките усилия на Борда при оценка на безопасността и ефективността на системите за дигитална валута на централната банка. Проектът се фокусира единствено върху развитието на разбирането за капацитета и ограниченията на съответните технологии, вместо да служи като прототип на емитираната от Федералния резерв дигитална валута или да разгледа широкообхватните политически въпроси, свързани с потенциалното й издаване. “

MIT отдавна е свързан с начинания, базирани на блокчейн, и е идеално оборудван за сътрудничество като това. Всъщност това многогодишно изследователско усилие ще бъде ръководено от „MIT’s‘инициатива за цифрова валута’- програма, структурирана така, че да развива както разбиране, така и практически случаи на използване на блокчейн.

Масачузетски технологичен институт (MIT)

MIT е световноизвестен изследователски университет, базиран в Бостън, Масачузетс. Университетът първоначално е основан през 1861 г. и продължава и до днес с фокус в области като науката и технологиите.

Понастоящем операциите в MIT се наблюдават от президента Л. Рафаел Риф.

Федералният резерв

Федералният резерв на „Фед“ е централната банка на САЩ. Въпреки че ролите и отговорностите на Фед са огромни, всички те са структурирани около осигуряване / улесняване на здравословна икономика.

Операциите се наблюдават от Съвета на гуверньорите, като в момента председател е управителят Brainard.

Какво е Фед?Какво е Фед?

Гледайте това видео в YouTube

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map