Дейв Ходжсън, главен директор на NEM Group и управляващ директор на NEM Ventures – Интервюта

Дейв е главен инвестиционен директор на NEM Group и управляващ директор на NEM Ventures, където неговата роля включва управление на групови инвестиции, юрисдикционен анализ, изграждане на партньорство и дизайн на корпоративна структура. 

Дейв има 15-годишен опит в консултации с различни по размер организации, правителствени агенции и неправителствени организации по технологични проекти и е бил ранен изпълнител и ръководител на програми за публични облачни проекти, като е ръководил множество големи организации чрез техните програми за осиновяване.

Кога за първи път се включихте в криптовалута и / или цифрови ценни книжа?

За първи път се заинтересувах от блокчейн и крипто преди няколко години, но професионално се включих още през 2016 г., тъй като бях част от проект, който се стреми да създаде паралелна система за уреждане на потреблението на енергия. Този проект също разглеждаше повишаване на маркера за сигурност и ние преминахме през процеса на започване на стартирането на STO, когато компанията беше придобита. В резултат на това участието ми с блокчейн, крипто и цифрови ценни книжа бяха до голяма степен паралелни.

Бихте ли могли да започнете, като обясните какво е NEM блокчейн и как се различава от другите публични блокчейн?

NEM е модифицирана верига Proof-of-Stake (PoS), която е написана от нулата и версия 1, която наричаме NIS1, работи в публичната верига от 2015 г. По това време NIS1 е една от по-ранните PoS вериги , както и един от първите, който поддържа верижни мулти-подписи. NEM NIS1 е използван за случаи на употреба, вариращи от проследяване на луксозни стоки, проследяване на веригата за доставки, социални медии, изследвания на стволови клетки и наскоро за Цифрова валута на Централна банка (CBDC) в Литва. Ние се разграничаваме, като сме една от по-старите вериги, нямаме време за престой, няма загубени активи, няма хакове на ниво протокол и чрез насърчаване на приятелски опит за разработчици и общност. Веригата разполага с лесни за използване комплекти за разработване на софтуер (SDK), които предоставят на разработчиците на предприятия познат опит в разработката. На практическо ниво това означава, че времето за излизане на пазара за повечето компании е по-бързо, тъй като има много малко собствено съдържание, което да се усвои.

Можете ли да опишете NEM Ventures и вида на инвестициите, които обикновено се правят?

Като рамото на рисковия капитал, NEM Ventures инвестира в компании, които надграждат по NEM технология или разширяват по някакъв начин екосистемата и / или платформите на NEM. Тези инвестиции се правят от името на екосистемата и общността на NEM. Склонни сме да се фокусираме върху инвестиции в проекти от много ранен етап до кръгове от поредица А, като смесим от компании, надграждащи директно върху технологията, използвайки я по иновативни начини или като партньор на екосистемата като цяло. Изискваме от компаниите да имат истински търговски план и вероятност да постигнат финансова самостоятелност, но това не е единствената ни мярка за предложение.

Един от най-новите продукти на NEM е Symbol, хибридна блокчейн, създадена специално с оглед на предприятията. Можете ли да обясните какво представлява символът и защо предприятията трябва да обърнат внимание?

Разработчиците изградиха сегашната ни публична верига (NIS1) от нулата и тя работи от 5,5 години с авангарден набор от функции. Екипът взе поуките от този процес, напредъка в индустрията и идеите за набор от функции и ги комбинира, за да разработи втората ни верига, Symbol. Symbol е нова верига, изградена от нулата, за да бъде сигурна, мащабируема, децентрализирана и използваема за различни цели.

Технологията може да бъде внедрена като частна или публична верига и позволява обмен на вериги на ниво протокол между публични и частни, но също така и към Ethereum (ETH) и Bitcoin (BTC) чрез определен тип транзакция. Веригата поддържа верижни multi sig (многостепенни), шаблонизирани интелигентни договори като съвкупни и облигационни транзакции, тя има вградени възможности за пространство от имена, за да позволи псевдоними на токени и акаунти с удобни за потребителя имена. Той също така има поддръжка на ниво протокол за маркери за защита чрез комбинация от ограничение въз основа на акаунт и токен, делегируеми роли за управление на маркери и метаданни, базирани на акаунта.

Символът е привлекателен от гледна точка на предприятието, тъй като е възможно едновременно да се поддържат частни и някои публични приложения на технологията, като същевременно се използва решение, предназначено да поддържа този модел. Той е създаден и от екип, който е написал веригата от нулата и има опит в това от тестван в битка продукт, който е на повече от 5 години. Фактът, че NEM е създаден в пространството, улеснява прехвърлянето на разговора с предприятията от това дали Symbol е стабилен и надежден към това как те могат да използват технологията с отворен код за собствени търговски цели. В същото време нашият продукт с отворен код и общността също се възползват по симбиотичен начин. Това е уникално предложение за стойност и има относително малко конкуренти в корпоративното блокчейн пространство, които маркират всички тези полета.


Първите маркери за сигурност, които стартират в блокчейна Symbol, са за Фонда на Бурбон. Бихте ли могли бързо да ни разгледате какъв е този фонд?

Kentucky Whisky Digital Fund по същество е собственост на производство на висококачествено уиски Kentucky Bourbon, което с течение на времето има тенденция да оценява по стойност. Фондът демократизира собствеността на множество страни чрез цифров актив (маркер за сигурност), който ще бъде изграден върху Symbol. Фондът ще купи редица бъчви за производство, съхранява, поддържа и търгува с тези барели до момента на бутилиране и продажба, което може да се очаква да бъде по-високо от разходите за закупуване на продукцията, след това бутилиране и продажба на продукта и връщане на печалби.

Тази пазарна ниша обикновено е отворена само за големи инвеститори поради размера и стойността на производството, както и разходите и времето за съхранение. Това също е много неликвиден пазар, иронично предвид темата. Не е възможно да притежавате частична собственост по-малка от барел като цяло, а също така не е възможно да търгувате с нея до времето на узряване. В резултат този фонд предлага голяма възможност както за инвеститорите, така и за любителите на уискито.

Един от наскоро пуснатите продукти е LBCOIN, който е приветстван като първата в света базирана на блокчейн дигитална колекционерска монета. Бихте ли разказали по-подробно този проект?

The LBCoin Проектът е от Литовската централна банка и е разработен от SuperHow? и изграден върху NEM NIS1. Това е възпоменание за независимостта на Литва и представлява значителна първа стъпка към дигиталната валута на Централната банка (CBDC).

Основната концепция е, че банката издава колекционерска монета, която ще бъде емитирана и търгуема по верига. Първата фаза е издаването на набор от колекционерски токени по текущата ни публична верига. Заинтересованите страни ще имат време да съберат пълен комплект, като ги търгуват и когато имат пълния комплект, те могат да поискат колекционерска монета.

Една от новите услуги, които ще се предлагат, е NEM Ignite, която е програма от типа инкубатор. Бихте ли могли да обсъдите какво трябва да очакваме от това?

Нашият екип установи, че в пространството на блокчейн има много страхотни идеи, но понякога те не са съвсем развити до степен да могат да се инвестират. Някои проекти имат потенциал да станат търговски жизнеспособни, но те се нуждаят от малко подкрепа и обучение, за да стигнат до там, подобно на инкубаторите в други индустрии. NEM Ignite е нашият отговор на това – правим малка финансова инвестиция и отделяме време от различни хора и партньори в екосистемата, за да обучаваме тези проекти през ранните стартови етапи, като им помагаме да се подготвят за първоначалните си инвестиционни кръгове.

NEM Ignite беше обявен още през март 2020 г. и по това време очаквахме да отворим кохорта сега. Въпреки това с Covid и свързаната с него икономическа и инвестиционна среда не стартирахме толкова бързо, колкото се очакваше. Голяма част от фокуса ни е върху успешното стартиране на Symbol и ангажиментите около неговото развитие. В момента инкубираме бета кохорта от един проект, за който сме много развълнувани и очакваме да го обявим през следващите седмици. Очакваме да отворим отново NEM Ignite по-широко, тъй като икономиката се върне на равномерен кил.

Какво виждате като най-голямата пречка за растежа на цифровите ценни книжа?

Виждам това като два пъти:

  • Регламент – Регламентите са на различни етапи в различните юрисдикции и в някои случаи са неясни. Докато най-общо казано, тя се движи в правилната посока, тя се движи бавно, както винаги е така. Регламентите бяха написани първоначално за различни технологични подходи и се нуждаят от актуализиране с течение на времето, за да позволят неща като трансгранични списъци и търговия или достъп на инвеститори на дребно, които могат да бъдат пазители на цифрови активи. Като цяло регулирането е основен играч в растежа на пространството на цифровите активи и ще се окаже от съществено значение през следващите месеци и години.
  • Инфраструктура – Почукването на ефекта от регулаторните препятствия означава, че сме в зараждащите се етапи на инфраструктурата на цифровите ценни книжа. Нямаме общи международни стандарти между регулираните борси и попечители, например, нямаме стандартизирани подходи за борба с борбата с борбата с биенето / KYC. Тази липса на обща инфраструктура ще бъде решена и вече виждаме началото на известен напредък, но в момента това остава пречка за растежа.

Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите за NEM или NEM Ventures?

Бих препоръчал да ни следвате Twitter и LinkedIn за да бъдем в течение на всички наши съобщения, идващи по тръбопровода. Предвождането на старта на Symbol представлява вълнуващо време за екосистемата NEM и сега повече от всякога приветстваме всеки да протегне ръка и да се включи!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map