Цифровите ценни книжа са на път да се включат в новия законопроект на Германия

Дигитализацията доведе до значителни промени в много области, не на последно място в парите и финансовите пазари.

Финансовите пазари и участниците в него са в момент, в който не могат да игнорират технологичното развитие, което трябва да наруши индустрията. Напоследък се втурна към разработване и внедряване на базирани на блокчейн протоколи за захранване на финансови продукти. Вълната на цифровизацията удря финансовата система и регулаторите обръщат внимание. 

По-конкретно, Германия се придвижва напред със своя план за модернизиране на своя закон за ценните книжа с въвеждането на разпоредби, обслужващи активи, базирани на блокчейн. 

Нов проект за правна рамка за токенизирани ценни книжа

Германското министерство на финансите публикувано изявление, в което институцията ще работи по законопроект с основна цел да създаде правна рамка за цифрови ценни книжа, включително издаване на токенизирани активи.

Планът е да се създадат правно сигурни регулаторни рамки и надзорни структури за защита и подобряване на целостта, прозрачността и функционалността на финансовите пазари.

При прилагането на предложения план активите на блокчейн, издадени от германски фирми, попадат в същите регулаторни разпоредби като фондовия пазар в страната.

Намерението на германските институции е ясно: прегърнете и използвайте блокчейн технологията.

Германия е най-влиятелният участник в Европейския съюз и естествено иска да играе важна роля в новата парадигма на цифровите ценни книжа и процъфтяващия децентрализиран финансов сектор.

Правната рамка би позволила използването на нови технологии в голям мащаб. Още в началото на 2020 г. Германия позволи на местните банки да продават криптовалути на своите клиенти. С огромни стъпки напред германските законодатели се стремят да увеличат привлекателността на своя финансов сектор, позволявайки на компаниите да издават и управляват цифрови активи.

Крайъгълен камък в законопроекта е промяната в изискването за хартиен документ за инвестиционни инструменти като държавни облигации и акции. Актуализираният закон ще създаде рамка, разширяваща това изискване, за да обхване цифровите подписи за токенизирани активи.

Проектът се основава на съществуващите рамки в други страни, които вече са постигнали напредък в регулаторното пространство. Като такова предложението е да се замени задължителният понастоящем сертификат за физическа сигурност за облигации на приносител с вписване в регистъра на ценните книжа.

Според проекта за електронни облигации документът за сертификат за сигурност трябва да бъде заменен с вписване в регистър на ценните книжа. Естествено регистърът на ценните книжа може да се води в цифров формат или частно и централизирано, или да се разпространява с базирани на криптография технологии като DLT или децентрализирани блокчейн.

Това става ясно, че новият закон за електронните ценни книжа разглежда активи, емитирани както чрез публични, така и чрез частни блокчейни. Тази промяна би могла да направи регулирани предложения за маркери за сигурност (STO) като предпочитан метод за издаване на ценни книжа в страната.


Местните компании, които искат да предложат токенизирани активи, все още ще трябва да изпълняват съществуващите закони за капиталовите изисквания.

Възможности за регулирани предложения за маркери за сигурност на публични блокчейн

Законодателят намеква, че издаването на цифрови ценни книжа не е ограничено до частни системи. Вместо това би било възможно да се направи и на публични блокчейн. Това би създало потенциал за ценни книжа, според германското законодателство, да се издават на Ethereum, в момента най-популярната платформа за издаване на цифрови активи на. 

Още по-важното – ако регламентите бъдат установени, процедурата ще отговаря на условията за дигитализиране на акции или инвестиционни фондове.

В прессъобщението, разширяващо регулаторното решение, изявлението на Министерството на финансите гласи:

„Този ​​предложен регламент създава и регулаторна яснота: Федералният орган за финансов надзор ще наблюдава издаването и поддържането на децентрализирани регистри като нови финансови услуги съгласно eWpG, KWG и регламента за централния депозитар на ценни книжа.“

Мониторингът на регистрите на ценни книжа ще бъде подложен на Германската федерална агенция за надзор на финансовите пазари (BaFin). Според проекта BaFin ще предоставя лицензи на компании, които искат да издават или конвертират традиционни акции в цифрови активи.

Новоизготвеният закон не е специално насочен към базирани на блокчейн активи, но създава допълнителни възможности за развитие за внедряването на новата технология в Германия.

Както се посочва в прессъобщението, изготвеният закон за предложение е част от дългосрочната про-блокчейн стратегия на правителството.

След като одобриха продажбата на криптовалути, 40 банки са кандидатствали за лицензи за крипто попечителство до февруари 2020 г. По-рано тази година BaFin също официално класифицира криптовалутите като финансови инструменти, следвайки регулаторни препоръки от Работната група за финансови действия (FATF).

Германия прави големи скокове, за да позволи приемането на блокчейн технология в страната. Boerse Stuttgart, втората по големина фондова борса в страната, също е активна на крипто пазара, като по-рано през годината стартира продукт, търгуван на борса с биткойни (ETP)..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map