Calibra – продукт на Facebook, изграден на два символа

Калибра

Тази седмица, след месеци на спекулации и очаквания, светът на криптовалутите и блокчейн най-накрая бяха посрещнати с предстоящия проект на Facebook. Този проект се контролира от дъщерно дружество на Facebook, известно като Calibra.

Въпреки че официалният старт няма да се случи още няколко месеца, подробности за проекта са публикувани, включително подробни Бяла хартия.

Calibra ще предостави на своите клиенти цифров портфейл. Този портфейл ще позволи на потребителите на Calibra, Facebook Messenger и WhatsApp лесно да изпращат и получават жетони помежду си. Тези токени, известни като Libra, са предназначени да функционират по подобен начин на stablecoin и са „привързани“ към различните валути на FIAT, чрез използване на валутен пул, известен като „Libra Asset Reserve“.

Очакване

Сред различните фактори мнозина смятат, че очакването за това издание е помогнало за подпомагането на възстановяването на пазара през последните месеци. Макар че досега е имало като цяло положителна реакция на проекта, времето ще покаже дали виждаме големи разпродажби, пост съобщение.

Отговор

Реакциите на освобождаването на хартия бяха положителни по различни причини, като една от тях беше отбелязана преди всичко – осведомеността.

Въпреки че може да изглежда странно за тези, които се занимават с крипто и блокчейн, по-голямата част от населението има минимални познания за индустрията. Facebook има огромен, глобален обхват и с влизането им огромно количество хора ще получат информация за това какво е крипто и какво може да предложи.

Освен просто повишаване на осведомеността, има и такива, които са гледали на тази новина в негативна светлина. Facebook вече е виновен за лоши практики за сигурност, заедно със събирането на нецензурни данни за обществеността. Наистина ли искаме корпорация с такава репутация, която сега придобива интимни знания и за нашите финанси? Въпреки че има такива, които дават приоритет на поверителността, простото удобство на предложението ще надделее за поверителността на мнозина.

Подробности за изненадата

Макар че голяма част от информацията, разкрита в тяхната бяла книга, не е изненадваща, мнозина не очакваха издаването на ДВА жетона.

Токените, които ще бъдат пуснати, включват не само гореспоменатата „Везни“, но и секунда, която ще действа като токен за сигурност. Това ще бъде известно като Libra Investment Token. Този токен ще бъде разпределен на ранни инвеститори, като постъпленията от продажбата му ще бъдат използвани за генериране на Libra Asset Reserve (фондът активи, използван за „архивиране“ на първоначалните символи на Libra).

Инвеститорите в Libra Investment Token ще бъдат част от Съвета за асоцииране на Libra. Всеки ще получи дялов капитал в резерва, като им осигури дивиденти, събрани от лихвите, генерирани върху резерва, заедно с определени права на глас. За пълни подробности относно предимствата и отговорностите на членството в Съвета, вижте страницата „Принципи на Съвета на Везни“, ТУК.


Подкрепа

Въпреки че подкрепата на Facebook може да е достатъчна, за да успее Calibra, няма да е необходимо да го правят сами. Въз основа на обещанието на платформата, Facebook успя да получи подкрепата на над 25 различни компании. Тези компании включват, но не се ограничават до следното.

  • Spotify
  • Ebay
  • Виза
  • MasterCard
  • PayPal
  • Coinbase
  • Uber

Всяка от тези компании е член-основател на Съвета за асоцииране на Везни. С принос от минимум 10 милиона долара, това означава, че резервният фонд е на път да генерира начална цел от 1 милиард долара.

Притеснение

Докато обществеността може да е готова да приеме това ново предложение с отворени обятия, правителствата са по-колебливи да го направят. Просто казано, управляващите органи се нуждаят от уверения за това как ще бъдат използвани използваните данни и активи.

Това вече стана очевидно, както направи Сенатският банков комитет на САЩ насрочи изслушване за 16 юли. Целта на това изслушване е да се обсъди проектът Calibra и потенциалните опасения, които могат да възникнат при използването му.

Индийско присъствие

На интересна бележка, Calibra не е подал документи в Резервната банка на Индия, за използването и разпространението на Везни в страната. Тъй като Индия представлява най-многолюдната нация в света, това е голям пазар, който трябва да остане неизползван. Въпреки че това са ранни дни, предишните позиции, заети от индийските власти, би трябвало да се окажат трудни за преодоляване. Въпреки това, глобалното присъствие на Facebook все още трябва да се окаже достатъчно, за да издигне Везните до големи висоти.

Промишлена реакция

Въпреки че Facebook е огромен световен фактор за влияние, те не са единствената компания от този ръст. Заедно с Facebook през последните месеци се шуми, че конкуренти като Amazon и Alibaba ще пускат свои собствени предложения.

Това обаче наскоро беше спряно, тъй като тези конкуренти посочиха, че няма непосредствени планове за потапяне в индустрията. Спекулациите събраха отговор от вицепрезидента на Amazon Патрик Голтие. На неотдавнашна конференция той коментира Calibra, като заяви,

„Това е прясно, спекулативно; в Amazon всъщност не се занимаваме със спекулативните, сега … В Amazon се занимаваме много с данни, така че ще се радвам да проведем този разговор след две или три години. “

Впечатление

Като цяло проектът Calibra излъчва повече положителни, отколкото отрицателни резултати. Въпреки че Facebook иска да получи още повече потребителски данни, те предоставят на света средства за ефективно прехвърляне на стойност. Освен удобството за използване, това има потенциал да повлияе положително на милиони необезпечени лица по целия свят – давайки достъп до по-добър начин на живот по пътя. Това е цел на Биткойн от самото начало и независимо дали това се постига чрез Везни, или чрез Биткойн, то е дошло една крачка по-близо до реалността.

Слово по улиците

С потенциала, който този проект притежава, не би трябвало да е изненада, че е привлякъл вниманието на мнозина. Ето различни цитати от забележителни личности, изразяващи техните мисли за Калибра.

Джонатан ДеКартерет, главен изпълнителен директор на INDX, заяви,

„Монетата LIBRA на Facebook най-вероятно ще прекрои платежната индустрия и вероятно дедоларизацията на световната икономика.“

Маркус Фебер, член на германския парламент, заяви,

„Ако Facebook ще изложи своите два милиарда потребители на рисковете от виртуални валути, това би било добра причина за Европейската комисия да започне работа по подходяща регулаторна рамка, уреждаща правилата на виртуалните валути“

Антъни Помплиано, съосновател на Morgan Creek Digital, заяви,

„Представете си свят, в който дигиталният портфейл на Facebook, Calibra, не просто пази финансови активи, но и ви позволява да съхранявате и разрешавате вашите данни. Един портфейл. Всеки актив, който притежавате. Ниска вероятност да се случи, но голям потенциален ефект. По-диви неща се случиха. “

Андреас Антонопулос, адвокат по биткойни, заяви,

„Докато Везните на Facebook не се съревновават с нито една отворена, публична, без разрешения, без граници, неутрална, устойчива на цензура блокчейн, тя * ще се конкурира както с банките на дребно, така и с централните банки. Това ще бъде забавно за гледане. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map